Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[MegIII/Flu] 'Przekręć kluczyk na pozycję neutralną'

Featured Replies

Napisano

Witam,

Taka zagadka z dzisiaj. We Fluence.

mulher.gif zgłosiła mi dzisiaj że dwa razy w dwóch różnych miejscach miała problem z odpaleniem auta. Przekręcała kluczyk i rozrusznik nie startował. Cisza. Za to pojawił się napis na wyświetlaczu 'przekręć kluczyk na pozycję neutralną'.

Po kilku próbach (przekręcaniu kluczyka) w końcu odpalił.

Komunikat może być nieprecyzyjnie zacytowany bo oczywiście nie zapamiętała dokładnie a mi się nie udało powtórzyć tego. Próbowałem kilka razy.

Co to może być? Immo? Pytałem, kluczyk nie upadł ani nic.

Napisano

Nic nie pomogę, ale szokiem dla mnie jest kluczyk we Fluence. Myślałem, że wszystkie MegIII/Flu maja kartę.

Napisano
  • Autor

> Nic nie pomogę, ale szokiem dla mnie jest kluczyk we Fluence. Myślałem, że wszystkie MegIII/Flu

> maja kartę.

W bida wersji (chyba nazywa się to expression) jest kluczyk.

Ja akurat mam auto po wypożyczalni czyli bida plus wszystkie pakiety. Niewiele się różni od bogatszej Privilage. Nie ma navi, jasnej tapicerki (to na plus), składanych i podgrzewanych (sic!) lusterek i kierownicę regulowaną tylko w jednej płaszczyźnie (góra/dół). No i kluczyk zamiast karty.

I skóry na kierownicy i usb nie ma.

Napisano

A na pewno był to komunikat o kluczyku? wink.gif "Ustaw w pozycji neutralnej" może się pojawić także w przypadku, gdy auto jest "na biegu" a Ty próbujesz go odpalić.

Napisano

> Nic nie pomogę, ale szokiem dla mnie jest kluczyk we Fluence. Myślałem, że wszystkie MegIII/Flu

> maja kartę.

Ten kluczyk to nie jest taki głupie rozwiązanie, 1000 zł dopłaty do HF jest moim zdaniem bez sensu, tym bardziej że to scyzoryk, więc nie przeszkadza tak bardzo w kieszeni. No i mniej awaryjny na pewno. zlosnik.gif Oprócz Flu, kluczyk ma też Megane III w wersji Generation (ale to już ultra uboga wersja, nawet radia toto nie ma).

Napisano
  • Autor

> A na pewno był to komunikat o kluczyku? "Ustaw w pozycji neutralnej" może się pojawić także w

> przypadku, gdy auto jest "na biegu" a Ty próbujesz go odpalić.

To chyba właśnie to. Sprawdzałem i faktycznie taki komunikat się pojawia jak się nie wciśnie sprzęgła przy odpalaniu na biegu. Co prawda nie podejrzewam mulher.gif o to że próbowała odpalić bez sprzęgła i to dwukrotnie jednego dnia bo jeździ dobrze (co najmniej jak przeciętny kącikowicz zlosnik.gif). Z tego wstępny morał że może coś się dziać z czujnikiem sprzęgła.

Następnym razem jak coś takiego zobaczy ma wrzucić na luz i odpalać. I raportować zlosnik.gif

Czujniki widzę poniżej 50zł na allegro.

Dzięki ok.gif

Napisano

> To chyba właśnie to. Sprawdzałem i faktycznie taki komunikat się pojawia jak się nie wciśnie

> sprzęgła przy odpalaniu na biegu. Co prawda nie podejrzewam o to że próbowała odpalić bez

> sprzęgła i to dwukrotnie jednego dnia bo jeździ dobrze (co najmniej jak przeciętny kącikowicz

> ). Z tego wstępny morał że może coś się dziać z czujnikiem sprzęgła.

> Następnym razem jak coś takiego zobaczy ma wrzucić na luz i odpalać. I raportować

> Czujniki widzę poniżej 50zł na allegro.

> Dzięki

Nie ma sprawy, trzeba sobie jakoś pomagać. zlosnik.gif Ale jeśli problem się ponownie pojawi, to daj znać. ok.gif Jestem ciekaw czy to jednostkowy przypadek. hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Nie ma sprawy, trzeba sobie jakoś pomagać. Ale jeśli problem się ponownie pojawi, to daj znać.

> Jestem ciekaw czy to jednostkowy przypadek.

Ok. Dodam jeszcze że po paru próbach przekręcenia kluczyka z wrzuconym biegiem i bez sprzęgła (żeby zobaczyć ten komunikat) miał problem potem z poprawnym odpaleniem.

Znaczy już na luzie i w ogóle... odpalał i gasł od razu. Żadnego komunikatu o błędzie. I tak ładnych parę razy (pięć, sześć razy). Po odczekaniu dłuższej chwili zapalił poprawnie.

Kojarzę że już raz miałem taką akcję że zapalił i zgasł od razu. Zapalił dopiero za trzecim razem. Nie zwróciłem na to uwagi. Teraz się powtórzyło i to dłużej.

Od razu widać że francuskie auto zlosnik.gif

Napisano

> Ok. Dodam jeszcze że po paru próbach przekręcenia kluczyka z wrzuconym biegiem i bez sprzęgła (żeby

> zobaczyć ten komunikat) miał problem potem z poprawnym odpaleniem.

> Znaczy już na luzie i w ogóle... odpalał i gasł od razu. Żadnego komunikatu o błędzie. I tak

> ładnych parę razy (pięć, sześć razy). Po odczekaniu dłuższej chwili zapalił poprawnie.

> Kojarzę że już raz miałem taką akcję że zapalił i zgasł od razu. Zapalił dopiero za trzecim razem.

> Nie zwróciłem na to uwagi. Teraz się powtórzyło i to dłużej.

> Od razu widać że francuskie auto

No takie atrakcje są jakby naturalną rzeczą we francuzach. hehe.gif Te gaśnięcie natychmiast po odpaleniu niestety przywołało mi na myśl problemy z KZFR, podobnie to wyglądało. Nie terkocze Ci coś czasem przy uruchamianiu silnika na zimno? wink.gif

Napisano
  • Autor

> Te gaśnięcie natychmiast po odpaleniu

> niestety przywołało mi na myśl problemy z KZFR, podobnie to wyglądało. Nie terkocze Ci coś

> czasem przy uruchamianiu silnika na zimno?

Nie, nic nie terkocze. Gasl od razu bez zadnych efektow dzwiekowych czy wibracji. Jakby byl brak paliwa lub zaplonu. Nawet na obroty nie wchodzil. KZFR to chyba jeszcze za wczesnie. Przebieg 32kkm, olej co 15. Mam nadzieje. zlosnik.gif

Napisano

> Nie, nic nie terkocze. Gasl od razu bez zadnych efektow dzwiekowych czy wibracji. Jakby byl brak

> paliwa lub zaplonu. Nawet na obroty nie wchodzil. KZFR to chyba jeszcze za wczesnie. Przebieg

> 32kkm, olej co 15. Mam nadzieje.

No to raczej nie KZFR. Ale zaciekawiłeś mnie opisaną sytuacją

• 10 lat później...
Napisano

Mam podobne objawy. Renault Megane III Generation z LPG. Od dłuższego czasu pojawiają się problemy z rozruchem. Rozrusznik kręci ale nie odpala. Po kilkuanastu próbach odpalenia przestał odpalać i mam komunikat "Ustaw w pozycji neutralnej". Ostatnio likwidowałem wyciek i wymieniałem rozrząd, świece, reduktor LPG, czujnk ustawienia wału.  Brak błędów w komputerze. Ktoś rozwiązał podobny problem?