Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ciężko odpala na lpg Lovato

Featured Replies

Napisano

Witam,

mam taki problem że auto mi ciężko odpala na lpg po nocy lub po kilku godzinach postoju, niezależnie czy stoi w słońcu w temperaturze 30 C czy po chłodnej nocy. Wiem że nie powinno sie odpalac na lpg, ale wczesniej przez pół roku tak robiłem i auto odpalało. Chodzi o tico i I generacja lpg. W dodatku ma nierówne wolne obroty. Spalanie tez mu wzrosło, możliwe że parownik się kończy? Świece i przewody WN nowe NGK. Jeśli parownik się kończy opłacalna jest regeneracja czy lepiej zakupic nowy? Chodzi mi głównie o trwałośc takiej regeneracji? wink.gif

Napisano

Parownik się kończy bądź jest jakaś nieszczelność na elektrozaworze przy parowniku lub okolicach - przez noc gaz uleci z rurki. Sprawdź, czy jak zanim zakręcisz podasz na chwilę "na krótko" plus na elektrozawory to odpali od razu.

Parownik opłaca się regenerować jeśli robi się to samemu, jak masz dać komuś i za to zapłacić to kup nowy.

Napisano
  • Autor

o nieszczelnosciach tez myslałem, ale sprawdzałem i wszystko szczelne. juz próbowałem odczekac po włączeniu zapłonu chwile, ale tez bez rezultatu, podobnie nic nie daje uruchamianie awaryjnego odpalania na lpg na przełączniku. Póki co dziś spuściłem z kieliszek syfu z parownika, zobacze czy to cos da. Regenerowałbym sam parownik jak juz wink.gif

Napisano

przy lovato jeżeli kupimy orginalny zestaw do regeneracji,warto zrobić regeneracje.w tym parowniku raczej ciężko coś spaprać przy regeneracji, a trwałość porównywalna z nowym parownikiem.

Napisano

Ile przejechałeś na tym reduktorze km?

Napisano
  • Autor

niewiem, padline mam pół roku ja przejechałem nim 12kkm. na blacie niby 120kkm, instalka zakładana w 2007r. Spuszczenie syfu z parownika nic nie zmieniło, dodam jeszcze że ze na "zimnym" odpala ale trzeba wcisnac max pedał przyspieszenia. Jeszcze mam takie pytanie, z racji ze mam gaźnik to i parownik jest podciśnieniowy. Ten centralny elektrozawór na parowniku jest od awaryjnego odpalania na lpg? przykładowy parownik allegro Pytam bo czytałem ze może byc zasyfiony elektrozawór na parowniku, ale to raczej tyczy sie elektronika?

Napisano

ten zawór jest od podania dodatkowej dawki gazu bez podciśnienia.ogólnie rzecz prawie nieużywana w sprawnej i wyrególowanej instalacji. a może wystarczy sama regulacja?może gdzieś łapie lewe powietrze? przez 5 lat chyba nie powinno być jeszcze tragedii, ale jak spojrzeć na koszt regeneracji parownika to chyba warto od tego zacząć.ja mimo że nie miałem jakoś bardzo ztwardniałych membran ,to po regeneracji regulacja stawała się dużo łatwiejsza i dłużej zachowywała ustawione parametry.

Napisano
  • Autor

jakby łapał lewe powietrze to były by inne problemy z lpg, a tak to jeździ bez problemu, jedynie na wolnych obrotach czasami zafaluje. aha i mam problem z ciągłym nie dogrzewaniem sie silnika, wymiana termostatu nie pomogła.

Napisano

Skoro przy wciśniętym pedale odpala to zapewne jest za bogato na starcie.

MOje typy to:

-puszcza elektrozawór gazowy (zasyfiony)

-za mocno rozkręcony reduktor( jakie masz spalanie)?

-zużyte membrany(skoro odpalany na "zimno")

Sprawdźiłbym to w takie kolejności ok.gif

Niedogrzany silnik w lecie i przy jexdzie na LPG?Mało prawdopodobne spineyes.gif

Górny wąż na chłodnicy nagrzewa się zaraz po starcie?

Raczej nawala Ci czujnik temperatury.Przełóż na drugi obok,który jest zaraz po sąsiadzku ok.gif

Nie masz efektu chlupotania pod deską rozdzielczą zaraz po odpaleniu?

Napisano
  • Autor

> Skoro przy wciśniętym pedale odpala to zapewne jest za bogato na starcie.

> MOje typy to:

> -puszcza elektrozawór gazowy (zasyfiony)

sprawdze to, spróbuje go odpalic bez podania + na elektrozawór

> -za mocno rozkręcony reduktor( jakie masz spalanie)?

spalanie w normie ok 7l w trybie mieszanym

> -zużyte membrany(skoro odpalany na "zimno")

tego nie sprawdzę, ale jak nic nie pomoże pozostaje podmiana parownika

> Sprawdźiłbym to w takie kolejności

> Niedogrzany silnik w lecie i przy jexdzie na LPG?Mało prawdopodobne

> Górny wąż na chłodnicy nagrzewa się zaraz po starcie?

termostat działa poprawnie do pierwszego otwarcia, póżniej tak jakby sie zawieszał i temp spada podczas jazdy, kupiłem jakis zamiennik było jeszcze gorzej. teraz od pól roku mam verneta, podejrzewałem jeszcze ze parownik puszcza lpg na membranie do układu chłodzenia, i ciagle sie układ zapowietrza, ale na to nie składa sie nic wiecej bo auto normalnie jeździ i itp.

> Raczej nawala Ci czujnik temperatury.Przełóż na drugi obok,który jest zaraz po sąsiadzku

juz kombinowałem z tym, nic nie pomogło

> Nie masz efektu chlupotania pod deską rozdzielczą zaraz po odpaleniu?

raczej nie, nic takiego nie zauważyłem wink.gif

dodatkowo jak juz odpali po nocy to ma bardzo niskie obroty, praktycznie wogóle mu sie ssanie nie włącza, możliwe ze to przez sztywne membrany jak sa zimne? mechanizm ssania działa w gaźniku, tzn z zewnatrz działa.

I tak, pokombinowałem w to południe i wyglada na to że eletrozawór trzyma, auto z wyłączonym elektrozaworem po postoju 2h odpaliło na 2 secundy, pewnie był jeszcze gaz w reduktorze, a elektrozawór mam przed reduktorem. na PB po sciągnieciu węża od mixera zmian nie ma w pracy silnika, wiec elektrozawór odpada. jutro po nocy odpale go na PB, zobacze czy załączy sie ssanie czy tez bedzie pracował tak jak na lpg.

c.d. zmagań cool.gif

pokręciłem śrubą od czułości membran na parowniku i tak, wkręcając śrubę po 1 obrocie wolne obroty spadaja, wykręcając śrubę praktycznie do końca nie ma praktycznie zmian w pracy silnika na wolnych obrotach, więc wnioskuję że membrany są już zużyte, dobrze myśle?

ssanie działa juz poprawnie na lpg, zaworek pcv był winny. nic to nie pomogło niestety, tzn auto po nocy odpaliło po dłuzszym kreceniu przez 2 secundy poszarpało i dopiero wolne obroty wzrosły dzieki ssaniu.

Napisano

Miałem to samo w Pandzie 1,1, reduktor z 2004r po prostu się zużył, po wymianie reduktora i odpięciu filtra par paliwa odpala pięknie oink.gifok.gif

2007r, to 6 lat u Ciebie, guma się zestarzała, wymień membrany lub cały reduktor zerknij na elektrozawór i będziesz miał spokój 20.GIF