Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Regeneracja podświetlania tablicy rejestracyjnej

Featured Replies

Napisano

Pewnie problem ma co drugi z nas... Spaliła mi się żarówka w podświetleniu tablicy. Poprzedni właściciel przeoczył gnijące śruby i na dzień dzisiejszy nie da się odkręcić żadnej z czterech.

Czy ktoś walczył już z tematem ?? Co zrobić żeby bardziej nie popsuć ?? Cienkie wiertło i rozwiercamy ?? Jakieś sugestie ??

I do tego ta kontrolka o spalonej żarówce przed oczami. Da się to jakoś wyłączyć, oczywiście nie wymieniając żarówki clown.gif ??

Napisano

> Pewnie problem ma co drugi z nas... Spaliła mi się żarówka w podświetleniu tablicy. Poprzedni

> właściciel przeoczył gnijące śruby i na dzień dzisiejszy nie da się odkręcić żadnej z

> czterech.

Z tego co pamiętam, lampki w aso są tanie wiec proponuję metodę siłową bo i tak nic z nich nie będzie.

> Czy ktoś walczył już z tematem ?? Co zrobić żeby bardziej nie popsuć ?? Cienkie wiertło i

> rozwiercamy ?? Jakieś sugestie ??

> I do tego ta kontrolka o spalonej żarówce przed oczami. Da się to jakoś wyłączyć, oczywiście nie

> wymieniając żarówki ??

Napisano

> Pewnie problem ma co drugi z nas... Spaliła mi się żarówka w podświetleniu tablicy. Poprzedni

> właściciel przeoczył gnijące śruby i na dzień dzisiejszy nie da się odkręcić żadnej z

> czterech.

> Czy ktoś walczył już z tematem ?? Co zrobić żeby bardziej nie popsuć ?? Cienkie wiertło i

> I do tego ta kontrolka o spalonej żarówce przed oczami. Da się to jakoś wyłączyć, oczywiście nie

> wymieniając żarówki ??

3D? Czyli dwie osobne lampki? Swojego czasu miałem dokładnie taki sam problem jak Ty. Śruby zardzewiałe a przy próbie odkręcenia łby od razy się pourywały. Próbowałem je rozwiercić, ale niestety też mi się to nie udało więc po prostu wkręciłem śruby w to samo miejsce, ale pod delikatnie innym kontem żeby minąć stare śruby (to jest plastik więc nie będzie większego problemu).

Tera na bieżąco kontroluje stan śrub żeby ewentualnie wymienić je na nowe w momencie kiedy będą już tego potrzebowały.

Napisano

ja rozwiązałem problem w ten sposób że po chamsku wyrwałem te oprawy zostawiając śrubki na swoich miejscach. Kupiłem nowe oprawki, powiększyłem otwory aby zmieściły się w nich główki starych śrub. A same oprawki wkleiłem na dwustronnej piankowej taśmie. Szybko tanio estetycznie.

Napisano

śruby jak śruby, gorzej będzie z przewodami w środku, jeśli się okaże tak jak u mnie (wystąpił ich brak spowodowany korozją) wtedy nowa blenda Cię czeka

Napisano

> niestety też mi się to nie udało więc po prostu wkręciłem śruby w to samo miejsce, ale pod

> delikatnie innym kontem żeby minąć stare śruby

Konto to ja mam w banku.

Napisano
Napisano

> czterech.

> wymieniając żarówki ??

ja walczyłem rok temu zimą - ogolnie umnie 1 sruba sie odkrecila z wieeeelkim trudem w 2 sie lebek urwal tuz po przyłozeniu niewielkiej siły a w 4 zepsułem X-a na srubokręt i sie jej nie dało ruszyc.........w środku pod kloszami widać było że jest nieciekawie - czarno zielone blaszki ulegające biodegradacji.......

Wykrecanie zakleszczonych srub zaczalem od spryskania WD-40 (on trochę penetruje) i pozostawieniu na 10-15min. Następnie wziąłem mały młoteczek, oparłem blende tak zeby sie nie uszkodziła o nic i zdecydowanymi uderzeniami (ale z wyczuciem zeby nie rozwalić blendy) uderzałem po srubach. Potem mocno złapałem obcegami to co pozostało ze śrub i zaczałem kręcić w ta i z powrotem. Tym sposobem wykręciłem jedna z zakleszczonych śrub. Dwie pozostałe dodatkowo na przemian podgrzewałem starą transformatorowa lutownica, pukałem mloteczkiem, psikałem WD-40 i próbowałem wykręcić obcęgami co jakiś czas. Tym sposobem kolejna mi sie w całości udało usunąć a jedna sie złamała i w 1/3 dlugości została w srodku. W te dziury z których udało się wyrkęcic śruby to obficie napchałem smaru miedziowego. Natomiast tam gdzie sie złamała sruba w srodku to zmierzyłem dokładnie jak głęboka jest ta dziura i uciąłem śrubę o 1mm mniejsza niż głębokość dziury. Przed wkręceniem również obficie napchałem tam smaru że aż bokami wyłaził podczas wkręcania. W sumie teraz juz nie pamietam czy tam dałem śruby z chromoniklu czy mosiężne czy normalne......

Po włożeniu nowych lampek (stare musiałem rozwalić) śruby zakleiłem kitem samochodowym żeby nie leciała tam woda...... Zauważyłem że dostęp do srub jest tylko i wyłącznie od dołu - od wewnątrz nie widać wcale śrub czyli potencjalna woda moze się dostawać do nich tylko od spodu.....

Do tej pory czyli juz 1,5 roku lampki wizualnie wyglądaja wyśmienicie (blaszki połyskuja spod plastiku....... smile.gif

cała operacja grzania pukania psikania wykręcania trwała ok 4 godzin blush.gif ale blenda nie została z zewnatrz uszkodzona w żadnym stopniu cool.gif

Napisano
  • Autor

Widzę że operacja jest bardzo czasochłonna i po drodze można natrafić na wiele różnych przeszkód hmm.gif

Po powrocie na śląsk muszę się zająć problemem bo to pikanie i kontrolka doprowadzi mnie do szału. Nie da się tego wyłączyć przy użyciu kabla ??

Napisano

> Widzę że operacja jest bardzo czasochłonna i po drodze można natrafić na wiele różnych przeszkód

no łatwo nie było.......... ale wołałem poświęcić tez pare godziń, powkurzać sie ,porzucać mięsem blah.gif niż kupować nową blendę i lakierować. W moim kolorze na 100% by się nie znalazło używki no i oczywiście jest duże ryzyko że używka może być w takim samym stanie bądź gorszym.....

> Po powrocie na śląsk muszę się zająć problemem bo to pikanie i kontrolka doprowadzi mnie do szału.

> Nie da się tego wyłączyć przy użyciu kabla ??

pikanie? ja chyba miałem tylko sama kontrolke....... a moze pikało po przekręceniu kluczyka hmm.gif ale jesli pikalo to tylko raz tak jak przy rezerwie.......

Napisano
  • Autor

>pikało po przekręceniu kluczyka ale

> jesli pikalo to tylko raz tak jak przy rezerwie.......

Tak, pika na początku (po przekręceniu kluczyka), ale dioda świeci się cały czas sick.gif