Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

irytujaca nauka jazdy

Featured Replies

Napisano

Mieszkam na malym, spokojnym osiedlu. Niedaleko znajduje sie sie Centrum Kultury a w nim (od lat) szkola jazdy z wlasnym placem manewrowym. Od momentu wejscia w zycie nowych przepisow instruktorzy z tamteszej szkoly upodobali sobie spokojne uliczki mojego osiedla i nagminnie ucza kursantow parkowac pod moimi oknami crazy.gif

Ja rozumiem, ze gdzies sie musza uczyc, ale na litosc boska wczoraj ogladalem przez okno jak jakis mlody gostek przez 15 minut meczyl sie z koperta obok mojego auta. Dwa razy to - jak babcie zlosnik.gif kocham - o wlos byl od mojego zderzaka crazy.gif On nawet na wprost jechal krzywo sick.gif

Co byscie zrobili w takiej sytuacji? Wydaje mi sie, ze to sie szybko nie skonczy - ba! pewno dopiero sie rozwinie, jak nastepni instruktorzy odkryja zacisze "moich" uliczek...

Napisano

> Dwa razy to - jak babcie

> kocham - o wlos byl od mojego zderzaka On nawet na wprost

> jechal krzywo

> Co byscie zrobili w takiej sytuacji?

ja jak raz zaparkowalem pod blokiem autko to za jakis zas byl se tam jakis hasiomaszketnik i z kims gadal, z okna wygladalo jakby sie opieral o blotnik auta, od razu sie kurna ubralem i tak z pogarda przeszedlem kolo niego ze smieciami, po czym otworzylem z pilota drzwi, to sie od razu odsunal i byl spokoj yay.gif

a jakby u mnie na osiedlu jakas szkola jazdy sobie upatrzyla miejsce na trening, to bym auto chyba caly czas trzymal na parkingu strzezonym, nawet jakbym za 20 minut mial je znowu stamtad zabierac zeby gdzies pojechac zeby.GIF

Napisano

hmm moze masz zdesie do wymiany?? zlosnik.gif masz okazje wykorzystac sytuacje....A tak powaznie to nic z tym chyba sie nie da zrobic, tylko czekac az zmienia sobie miejsce cwiczen, zwracajac im uwage az do skutku, albo stawiac auto na jakims strzezonym parkingu

Napisano
  • Autor

> zwracajac im uwage az do skutku

ha!

ale co mam im powiedziec?

"prosze tu nie parkowac, bo..." bo mi sie tak podoba? grinser006.gif

zastanawialem sie nad tym i chyba nie ma prawnej mozliwosci zabronienia im parkowania... crazy.gif

Napisano

Witam! 20.GIF

My sobie z tym poradziliśmy :

Trzeba napisać pismo do spółdzielni, lub innego zarządcy drogi niech przed wjazdem na uliczkę postawi znak zakaz ruchu, albo zakaz wjazdu, z tabliczkę pod spodem "nie dotyczy mieszkańców", działa super, a jeśli nie pomaga, to jest telefon po straż miejską policial.gif i instruktor dostaje bilecik czerwona.gif, za nieprzestrzeganie przepisów z_lol1.gif

Napisano

> ha!

> ale co mam im powiedziec?

> "prosze tu nie parkowac, bo..." bo mi sie tak podoba?

> zastanawialem sie nad tym i chyba nie ma prawnej mozliwosci zabronienia im parkowania...

Możecie jako wspólnota zawsze ogrodzić osiedle. zlosnik.gif

Napisano

> ha!

> ale co mam im powiedziec?

> "prosze tu nie parkowac, bo..." bo mi sie tak podoba?

> zastanawialem sie nad tym i chyba nie ma prawnej mozliwosci

> zabronienia im parkowania...

Zle sformuowalam odpowiedz, fakt Ty jeden nic nie mozesz zrobic, ale jakby pol osiedla sie sprzysieglo przeciw "L" to moze by zmienili miejsce nauk-dla swietego spokoju;)no ale co powiedziec... confused.gif zwrocenie sie z prosba do instruktora o baczna uwage nad kursantem troche smieszne...bo przeciez na tym ich rola polega i dobrze o tym wiedza...wiec chyba zostaje liczyc na dobrych instruktorow ktorzy w pore zahamuja i zlapia za kierownice

Napisano

> Co byscie zrobili w takiej sytuacji? Wydaje mi sie, ze to sie szybko

> nie skonczy

Jako że jest to osiedle mieszkaniowe i uliczki wewnątrzosiedlowe nie są w pełnym tego słowa znaczeniu drogami publicznymi, to mieszkańcy, poprzez swoją administrację, moga zakazać tego typu działalności nauki jazdy. oprócz zagrożenia uszkodzenia aut grozi to również bezpieczeństwu dzieci, starców oraz psów nie mówiąc o hałasie.

Postawić odpowiednie znaki.

Napisano

> Mieszkam na malym, spokojnym osiedlu. Niedaleko znajduje sie sie

> Centrum Kultury a w nim (od lat) szkola jazdy z wlasnym placem

> manewrowym. Od momentu wejscia w zycie nowych przepisow

> instruktorzy z tamteszej szkoly upodobali sobie spokojne uliczki

> mojego osiedla i nagminnie ucza kursantow parkowac pod moimi

> oknami

> Ja rozumiem, ze gdzies sie musza uczyc, ale na litosc boska wczoraj

> ogladalem przez okno jak jakis mlody gostek przez 15 minut

> meczyl sie z koperta obok mojego auta. Dwa razy to - jak babcie

> kocham - o wlos byl od mojego zderzaka On nawet na wprost

> jechal krzywo

> Co byscie zrobili w takiej sytuacji? Wydaje mi sie, ze to sie szybko

> nie skonczy - ba! pewno dopiero sie rozwinie, jak nastepni

> instruktorzy odkryja zacisze "moich" uliczek...

moze trzeba robic jak rektor mojej smiesznej uczelni. ma swoje miejsce pod samym wejsciem zagrodzone szlabantem wybrukwane odsniezone, a staje na parkingu dla hołoty i ogradza swoje super drogie luksusowe volvo takimi slupeczkami czerwono bialymi i lancuszkiem screwy.gif szkoda ze fotki nie zrobilem zlosnik.gif

Napisano

> jakis hasiomaszketnik

Piękne słowo! Nie wiem , czy bardzo obraźliwe ale bardzo mi się podoba!

Jeszcze gdyby ktoś napisał w języku zbliżonym do ogólnopolskiego, co ono znaczy

i gdzie jest używane, to byłbym bardzo wdzięczny.

pozdrawiam

Napisano

> moze trzeba robic jak rektor mojej smiesznej uczelni. ma swoje

> miejsce pod samym wejsciem zagrodzone szlabantem wybrukwane

> odsniezone, a staje na parkingu dla hołoty i ogradza swoje super

> drogie luksusowe volvo takimi slupeczkami czerwono bialymi i

> lancuszkiem szkoda ze fotki nie zrobilem

ty kurna to jego??

ja na uczleni nie bylem hoho albo i dluzej, naginam dzisiaj po wpis ostatni i patrze: parking dla holoty czyli studentow odgrodzony siatka, barak stoi chyba zeby bylo gdzie pic po zajeciach, a na gorze wlasnie odgrodzony kawalek parkingu dla mistrzow (sfera wyzsza, profesorowie itd...)... no i juz wiem po co to w takim razie... tongue.gif

Napisano

Trzeba było wybrać większe osiedle(zakątek)... wink.gif

U mnie pod blokiem (Kolorowe) to czasem doświadczony kierowca musi się nagimnastykować coby miejsce utrafić, wiedząc którego sąsiada może zastawić grinser006.gif

A tak poważnie pisemko do spółdzielni... z petycją o odpowiedni znak.

Napisano

W sumie to rozumiem Twoje obawy ale pocieszające jest to że instruktor w odróżnieniu od zwykłego kierowcy w 99% procentach panuje nad całą sytuacją a nawet jeśli coś się by stało to nie odjedzie bo doskonale wie, że naraziłby się w ten sposób na zarzut ucieczki z miejsca zdarzenia w sytuacji gdy wcześniej wiele osób widziało jego manewrujące auto

Napisano

Czy przy tej uliczce jest znak strefa zamieszkania hmm.gif Jeśli tak to chodź sobie po całej szerokości ulicy i utrudniaj na maxa wszelakie manewry "L" -ce. IMHo dobrze było by powiedzieć temu instruktorowi co sądzisz o tym jego kształceniu.Poradź mu by prowadził lekcje z manewrów między samochodami egzaminatorów z WORDu,albo niech uczy kursantów parkowac na samochodach swoich kolegów,rodziny etc biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Czy przy tej uliczce jest znak strefa zamieszkania Jeśli tak to

> chodź sobie po całej szerokości ulicy i utrudniaj na maxa

> wszelakie manewry "L" -ce. IMHo dobrze było by powiedzieć temu

> instruktorowi co sądzisz o tym jego kształceniu.Poradź mu by

> prowadził lekcje z manewrów między samochodami egzaminatorów z

> WORDu,albo niech uczy kursantów parkowac na samochodach swoich

> kolegów,rodziny etc

nie jest to dobra metoda

za bardzo szanuje swoj czas, zeby sie bawic jak dziecko w piaskownicy wink.gif

a pyskowki nie sa mi potrzebne no.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.