Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zgasł i nie odpala 1.2 16v

Featured Replies

Napisano

Witam pacjent to sc z silnikiem 1.2 16v z bravy. Objawy zaczęły się od tego że auto podczas jazy auto nagle zgasło i nie chciało wogóle kręcić. Po chwilowym postoju z trudem zakręciło i odpaliło. Dzis miałem objawy z odpaleniem po krótki postoju, ale zaskoczyło. Niestety pod samym garażem samochód zgasł i zamilkł na amen. Objawy wskazywałyby na problemy z rozrusznikiem, ale czy rozrusznik spowodowałby zgaśnięcie samochodu? Po przekręceniu słychać tylko cyknięcie, nie kręci silnika, aku wykluczam- wzorowe 12,6v, czy mogę podejrzewać przestawienie się rozrządu i problemy z rozruchem? Pasek chyba ok, czuć ze jest napięty.

Napisano

jakby pasek sie przestawił, to Ty byś musial przestawić sie na inny silnik albo remontować grinser006.gif

Napisano

Sprawdź główny przewód plusowy na rozrusznik czy dobrze styka i nie jest luźny

Napisano

Sprawdz przewód GMP, mi się przetarł i nie odpalał.

Napisano
  • Autor

Przewód masowy jest ok, zmieniłem nawet miejsce masowania i nadal nie kręci, alternator chyba się nie zblokował bo jeśli by był zblokowany to przyczyną zgaśnięcia był by padnięty aku- był naładowany, nie mogę za to przepchać samochodu na 5 biegu, czy to oznaka zblokowanego silnika ?

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Zdjąłem miskę- okazało się że urwał się smok olejowy i zatarł się się 3ci korbowód - był całkowicie suchy- pytanie czy opłaca się to robić czy muszę myśleć o nowym silniku :/ ?

Napisano

> Zdjąłem miskę- okazało się że urwał się smok olejowy i zatarł się się 3ci korbowód - był całkowicie

> suchy- pytanie czy opłaca się to robić czy muszę myśleć o nowym silniku :/ ?

Nie szukało nic wcześniej? Ciśnienie oleju sie nie palilo ?