Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyznaczenie trasy. GPS

Featured Replies

Napisano

Chciałbym wyznaczyć sobie trasę powiedzmy po za drogami lokalnymi (asfaltowymi). Na wszelki wypadek chce móc ją jakoś wpisać w GPS. Z tym ze trasa niestety nie da się wyznaczyć za pomacą tradycyjnego GPSu ani też za pomocą targeo. Jak - czym to zrobić?

Honda się tam nie zapuszczę, ale rower już da radę grinser006.gif

Napisano

> Chciałbym wyznaczyć sobie trasę powiedzmy po za drogami lokalnymi (asfaltowymi). Na wszelki wypadek

> chce móc ją jakoś wpisać w GPS. Z tym ze trasa niestety nie da się wyznaczyć za pomacą

> tradycyjnego GPSu ani też za pomocą targeo. Jak - czym to zrobić?

> Honda się tam nie zapuszczę, ale rower już da radę

Garmin

Napisano
  • Autor

> Garmin

niestety posiadam AM

Napisano

W AM masz przecież drogi terenowe. Jeżeli jednak chciałbyś pojechać autem to pamiętaj, że AM w trybie terenowym prowadzi każdą drogą bez względu czy są tam szlabany czy zakazy wjazdu

Napisano

AM - na profilu osobowym, ustawienie trasy - optymalne - zafundowała mi taki offroad na Mazurach że w końcu musiałem zawrócić - bagno było. Wcześniej jechaliśmy miedzą, potem zarośniętą drogą (chyba zrobioną kiedyś przez myśliwych) - robiłem za pilota, lecąc w pokrzywach sięgających mi do szyi a za mną podążał jeep z załogą. Ciekawe jakby tam osobówka pojechała zlosnik.gif

A najlepsze trasy pokaże nie GPS a zwykła papierowa mapa - na Mazurach właśnie sporo pojeździliśmy drogami zaznaczonymi chyba białym kolorem, szutry, leśne skróty, drogi z wyrębów. Czasem było naprawdę ciekawie. W Bieszczadach robiłem dokładnie to samo. GPS to mi w razie czego pokazywał (jak się zgubiłem) w którym kierunku mam pojechać.

Napisano
  • Autor

> AM - na profilu osobowym, ustawienie trasy - optymalne - zafundowała mi taki offroad na Mazurach że

> w końcu musiałem zawrócić - bagno było. Wcześniej jechaliśmy miedzą, potem zarośniętą drogą

> (chyba zrobioną kiedyś przez myśliwych) - robiłem za pilota, lecąc w pokrzywach sięgających mi

> do szyi a za mną podążał jeep z załogą. Ciekawe jakby tam osobówka pojechała

> A najlepsze trasy pokaże nie GPS a zwykła papierowa mapa - na Mazurach właśnie sporo pojeździliśmy

> drogami zaznaczonymi chyba białym kolorem, szutry, leśne skróty, drogi z wyrębów. Czasem było

> naprawdę ciekawie. W Bieszczadach robiłem dokładnie to samo. GPS to mi w razie czego pokazywał

> (jak się zgubiłem) w którym kierunku mam pojechać.

Oki racja, a czy jest możliwość wyznaczenia trasy powiedzmy w domu - na kompie, a potem przegrania jej do navi? Jest gdzieś taki planer? Czy muszę siadać z navi i w niej wyznaczać?

a gdzie znalazłeś takie mapy lasów?

Napisano

Jak z wgraniem plików z trasą do AM to Ci nie pomogę - choć podobno to jest do zrobienia.

A co do map "papierowych" to trzeba się zaopatrzyć w mapę konkretnego rejonu, w moim przypadku były to "Kraina 1000 Jezior" w tym roku i "Bieszczady - mapa szlaków" rok wcześniej.

Z "dawnych" czasów to mam jeszcze jakieś wojskowe mapy okolic Szczytna - tam się fajnie jeździ nawigując wg betonowych słupków które są wyznacznikami kwadratów na mapach cool.gif

Napisano
  • Autor

Próbowałem zaplanować trasę terenową, pieszą , rowerową i niestety prowadzi raczej po standardowych drogach, a dobrze wiem ze tam sa drogi gruntowe - przejezdne chyba nawet dla moje hondy CRV ( dzis postaram się to obadać - rowerem)

Napisano

> AM - na profilu osobowym, ustawienie trasy - optymalne - zafundowała mi taki offroad na Mazurach że

> w końcu musiałem zawrócić - bagno było.

a moze masz w ustawieniach taki typ drog dozwolony? i wtedy czemu nie?

ja raz sie tak nacialem ze poprowadzil mnie przez drogi ktore bylo drogami na potrzeby kopaln piachu - ale to moja wina bo mialem ze gruntowe moze brac pod uwage

sam w tym roku zrobilem po mazurach na AM 100 km i zero pudla przy wyborze trasy optymalnej (czyli takiej jak zawsze) - bez uwzgledniania danych a traffic

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

ostatnio miałem w rekach Mini GPS-a ponoć fajnie pracuje w terenie. Testy za niedługo.