Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

klimatyzacja manual

Featured Replies

Napisano

Panowie jak postepujecie z klimą zimą . W bravie miałem automat i ogranicznik włniedopuszczający do włączenia poniżej +6, w stilonie automacie doczytałem że jest ogranicznik +4 a przy manualu nic nie pisze hmm.gif Wobec powyższego zastanawiam się czy faktycznie tak jak wszędzie teraz piszą właczyć od czasu do czasu przy temp ujemnej (bo próbowałem i zaskakuje) żeby trochę pochodziła naoliwiłasię itd czy jednak szlag ją może trafić. To co jest dla mnie najbardziej niejasne to to że automaty mają ogranicznik a manuale nie a przecież to chyba taka sama sprężarka o takim samym działaniu niewiem.gif

Napisano

Ja prubuję włączać bo ponoć tak jak pisałeś. odbywa się to żadko właśnie ze względu na temp. crazy.gif A tak wogóle to o klimie już wiele "przegadano na kąciku ostatnio w grudniu ubiegłego roku. smile.gif pozdrawiam

Napisano

> Panowie jak postepujecie z klimą zimą . W bravie miałem automat i ogranicznik włniedopuszczający do włączenia poniżej +6, w stilonie automacie doczytałem że jest ogranicznik +4 a przy manualu nic nie pisze

Włączy się jak jest powyżej +3stC, a wyłącza jak jest poniżej 1stC. Chyba. wink.gif

> Wobec powyższego zastanawiam się czy faktycznie tak jak wszędzie teraz piszą właczyć od czasu do czasu przy temp ujemnej (bo próbowałem i zaskakuje) żeby trochę pochodziła naoliwiłasię itd czy jednak szlag ją może trafić. To co jest dla mnie najbardziej niejasne to to że automaty mają ogranicznik a manuale nie a przecież to chyba taka sama sprężarka o takim samym działaniu

Ja włączam ją jak jestem w garażu podziemnym np w supermarkecie, gdzie temperatury zimą osiągają od +5 do +11stC. Włączam klimę i krążę po parkingu 5-10 minut, po czym wyjeżdżam na mróz i ją wyłączam. zlosnik.gif

Napisano

> A tak wogóle to o klimie już wiele "przegadano" na kąciku ostatnio w grudniu ubiegłego roku.

Chyba wystąpię dla Ciebie o tytuł "Najwyższa Izba Kontroli" lub "Permanentna inwigilacja". hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> Panowie jak postepujecie z klimą zimą . W bravie miałem automat i

> ogranicznik włniedopuszczający do włączenia poniżej +6, w

> stilonie automacie doczytałem że jest ogranicznik +4 a przy

> manualu nic nie pisze Wobec powyższego zastanawiam się czy

> faktycznie tak jak wszędzie teraz piszą właczyć od czasu do

> czasu przy temp ujemnej (bo próbowałem i zaskakuje) żeby trochę

> pochodziła naoliwiłasię itd czy jednak szlag ją może trafić. To

> co jest dla mnie najbardziej niejasne to to że automaty mają

> ogranicznik a manuale nie a przecież to chyba taka sama

> sprężarka o takim samym działaniu

W przypadku klimy automatycznej (a różnica najprawdopodobniej sprowadza się wyłącznie do sposobu sterowania) również pali się lampka na przycisku ze śnieżynką w temperaturze ujemnej, ale nie znaczy to że klima działa - to, czy i kiedy zaczyna działać sprężarka, sygnalizowane jest piktogramem na wyświetlaczu.

IMHO przy temperaturach ujemnych sprężarka w Twoim aucie również się nie włącza. ok.gif

Napisano

Z wcześniejszych wątków wynika, że w manualu też jest ogranicznik, także jest bezpiecznie.

Ja u siebie staram się włączyć przynajmniej raz w miesiącu. Jednak po ostatnich mrozach przytrafiło mi się to. crazy.gif

Napisano

> Włączy się jak jest powyżej +3stC, a wyłącza jak jest poniżej 1stC.

> Chyba.

jezeli na wyswietlaczu przy temperaturze jest sniezynka to sie nie wlaczy

> krążę po parkingu 5-10 minut, po czym wyjeżdżam

ciekawe co sobie mysli ochrona parkingu? biglaugh.gif

Napisano

no nie do konca; zgodnie z serwisowka wyglada to tak:

- jeśli Temperatura zewnętrzna <= 3°C, kompresor zostaje wyłączony

- jeśli Temperatura zewnętrzna >= 5°C, kompresor pozostaje włączony (lub zostaje wlaczony)

zrodla: Materialy serwisowe Fiata

Napisano

Obserwowałem u siebie - próg działania lub niedziałania sprężarki to dokładnie temperatura równa 4 stopnie.

Napisano

> ciekawe co sobie mysli ochrona parkingu?

Myślę że jak zobaczy niewątpliwie baaardzo przystojnego faceta w niewątpliwie exkluzywnym bolidzie zlosnik.gifzlosnik.gifhehe.gif który postępuje niewątpliwie słusznie robiąc tak

Quote:

Ja włączam ją jak jestem w garażu podziemnym np w supermarkecie, gdzie temperatury

zimą osiągają od +5 do +11stC. Włączam klimę i krążę po parkingu 5-10 minut, po czym

wyjeżdżam na mróz i ją wyłączam.

to myśli sobie że to jakiś don pedro szpieg z krainy deszczowców carramba. 270635636-JUMP2.gif270635636-JUMP2.gif Tak naprawdę to bardzo dobry sposób nna klimę. ok.gif

poprawiłem troszeczkę graficznie

zwolak

Napisano

> W przypadku klimy automatycznej (a różnica najprawdopodobniej

> sprowadza się wyłącznie do sposobu sterowania) również pali się

> lampka na przycisku ze śnieżynką w temperaturze ujemnej, ale nie

> znaczy to że klima działa - to, czy i kiedy zaczyna działać

> sprężarka, sygnalizowane jest piktogramem na wyświetlaczu.

> IMHO przy temperaturach ujemnych sprężarka w Twoim aucie również się

> nie włącza.

Jak najbardziej sie wyłacza. ( u mnie manual ). Nie wiem jaka jest graniczna temperatura, ale próba właczenia poniżej zera spowoduje wprawdzie załączenie na chwile ale za chwilę się sprężarka wyłączy. Dzwoniłem w tej sprawie do ASO i jest to jak najbardziej prawidłowe działanie.

wink.gif

Napisano

> ciekawe co sobie mysli ochrona parkingu?

Nie wiem, ale w razie czego powiem, że jestem z "lotnego patrolu". rotfl.gif

Napisano

> Obserwowałem u siebie - próg działania lub niedziałania sprężarki to

> dokładnie temperatura równa 4 stopnie.

U mnie równe 5 st. clima auto

Napisano
  • Autor

Ja włączam ją jak jestem w garażu podziemnym np w supermarkecie,

>gdzie temperatury zimą osiągają od +5 do +11stC. Włączam klimę i

> krążę po parkingu 5-10 minut, po czym wyjeżdżam na mróz i ją

> wyłączam.

Może to i jest rozwiązanie

screwy.gif

Napisano
  • Autor

> W przypadku klimy automatycznej (a różnica najprawdopodobniej

> sprowadza się wyłącznie do sposobu sterowania) również pali się

> lampka na przycisku ze śnieżynką w temperaturze ujemnej, ale nie

> znaczy to że klima działa - to, czy i kiedy zaczyna działać

> sprężarka, sygnalizowane jest piktogramem na wyświetlaczu.

> IMHO przy temperaturach ujemnych sprężarka w Twoim aucie również się

> nie włącza.

Daniel chyba jednak się włącza i nie chodzi tu o kontrolkę na przycisku. Ta w Bravie też się świeciła a sprężarka ani drgnęła a tutaj słychać taki charakterystyczny dzwięk zaskoczenia sprężary i czuć po obrotach silnika i spadku mocy. A tak w ogóle to jak wyprzedzaliśmy na drodze bravą to wyłączałem klime na moment manewru żeby miec więcej mocy to żona mówiła " i poszedł podtlenek" rotfl.gif

Napisano

> Może to i jest rozwiązanie

> screwy.gif

Co Ci się nie podoba w moim rozwiązaniu? niewiem.gif Jak inaczej włączysz klimę przy takich mrozach? niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Co Ci się nie podoba w moim rozwiązaniu? Jak inaczej włączysz klimę

> przy takich mrozach?

Aj sorry znowu pojawił sie mój proplem ze złym doborem emoty powinno być hmm.gif

Napisano
  • Autor

> spowoduje wprawdzie załączenie na chwile ale za chwilę się

> sprężarka wyłączy. Dzwoniłem w tej sprawie do ASO i jest to jak

> najbardziej prawidłowe działanie.

I tu mnie zaskoczyłeś cfaniaczek.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.