Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rampa naprawczo-pomiarowa wyciaganie/dlugie/

Featured Replies

Napisano

Mam taka pytanie. Jakies rok temu mialem uderzenie przednim prawym kolem w karweznik felga się skrzywila do wymiany poszla, ale od tej pory jezdze i mam mala dziwna przypadlosc sciaga auto lekko w prawo na sliskim glownie widac bo kierownica leci w prawo lekko, a tak jak jedzie sie szybciej po kierownicy nic nie widac( pewnie o pare stopni leci ale niezauwaznie) za to caly czas sciaga w prawo leciutko bo leciutko ale trzeba co jakis dluzszy czas kontrowac, bylem u speca od zbieznosci td. oczywiscie byla zla, zauwayl przy tym ze prawe przednie kolo cofniete jest 3 mm w tyl wzgledem lewego. Podejzewal wygiety wahacz lekko, przejechal sie ze mna do firmy ktora posiada rampe naprawczo-pomiarowa( do wyciagania wygietych i zharmonijkowanych aut smile.gif) , tamten pan radzi zeby auto wstawic na rampe (podbno bardzo dlugi proces) kolo 4 h, i zobaczysz wszytkei punkty kontrolne, wyciagnac ewentualnei pare milimetrow odpowiednie ementy , oraz pozniej sprawdzic wahacz( wyminic),zobaczycz czy sie mcpreson nie wygiąl , tylko za ta usuge siepewaja sobie 300 PLN,za samo rozpoczecie prac wstawienie na rampe i malutka naprawe, ale ze nic wiekszego nei przewiduje to mowi 300 czy warto?i co o tym sadzicie?

Napisano

nie sadze zeby 3mm po dobrze ustawionej geometri sprawialo ze auto sciaga

pewnie zmienil sie kat zwrotnicy ale to i tak nie powinno miec wplywu na sciaganie

zrobiles pelna geometrie w dobrym zakladzie????

Napisano

A ja sądzę, że pan mechanik radzi słusznie, ale nie do końca, bo kolejność od d*py strony zaproponował.

Najpierw pomierz sznurkiem (tak, sznurkiem, byle się nie rozciągał, albo taśmą mierniczą) wachacz, czy nie jest wygięty, gumy nie wybite, oś skrzywiona. Potem możesz zmienić wachacz. Jeśli to niepomoże, to dopiero geometria i rama.

Napisano

Drogo. Obecnie każdy szanujący sie warsztat posiada ramę naprawczo-pomiarową, więc łaski nie robią. Do wykonania pomiarów nie trzeba mocować pojazdu do ramy.

Napisano
  • Autor

> nie sadze zeby 3mm po dobrze ustawionej geometri sprawialo ze auto

> sciaga

> pewnie zmienil sie kat zwrotnicy ale to i tak nie powinno miec wplywu

> na sciaganie

> zrobiles pelna geometrie w dobrym zakladzie????

hmmm pelna geometrei no koles mierzyl zbierzonosc poprawial rozstawy kol ogoladal, a co miesci sie w hasle pelna geomteria ?

Napisano
  • Autor

> A ja sądzę, że pan mechanik radzi słusznie, ale nie do końca, bo

> kolejność od d*py strony zaproponował.

> Najpierw pomierz sznurkiem (tak, sznurkiem, byle się nie rozciągał,

> albo taśmą mierniczą) wachacz, czy nie jest wygięty, gumy nie

> wybite, oś skrzywiona. Potem możesz zmienić wachacz. Jeśli to

> niepomoże, to dopiero geometria i rama.

A no wlasnie pan uargumentowal ta kolejnosc,tym ze jak zdejmie sie wahacz wcale nei jest powiedziane ze da sie go zalozyc znowu do wyciagnia , wtedy nie zalozy sie ani nowego ani starego bo wiadomo odpsrezynuje jak sie go wykreci, pozatym pomiaru takieg mozna wykonac tylko na rampie on twierdzi. ale jak mowisz i ze bez rampy mozna to wyglada na to ze chce mnei naciagnac .

Napisano
  • Autor

> Drogo. Obecnie każdy szanujący sie warsztat posiada ramę

> naprawczo-pomiarową, więc łaski nie robią. Do wykonania pomiarów

> nie trzeba mocować pojazdu do ramy.

hmm czyli pojechac do konkurencji mowisz, hmmm i dodatkowo dodajesz ze probuje mnie naciagnac na to montowanie do rampy .

Napisano

Coś z d.. strony ta kolejność...

Ja po tym jak przyłożyłem bokiem w krawężnik też pojechałem na płytę i tylko kase wywaliłem bo auto okazało się prościutkie, a jedynie elementy zawieszenia się pokrzywiły więc tak czy tak trzeba je było wymienić...

Napisano
  • Autor

> Coś z d.. strony ta kolejność...

> Ja po tym jak przyłożyłem bokiem w krawężnik też pojechałem na płytę

> i tylko kase wywaliłem bo auto okazało się prościutkie, a

> jedynie elementy zawieszenia się pokrzywiły więc tak czy tak

> trzeba je było wymienić...

ahas oki dzieki pomierzy koles mi punkty juz znalazlem zaklad w ktorym koles mowi ze zajmie sie pomiarek wahacza etc. i takie tam pozniej punktow kontrolnych bez niby 5 h zakldania na rampe i powie co do wymiany ewentualnie czy podgiecia. dzieki i pozdro

Napisano

5 h na rampie to prostowanie trwa, nie pomiar.

Napisano
  • Autor

> 5 h na rampie to prostowanie trwa, nie pomiar.

hehe no wlasnie juz wiem ale koles mnie wkrecal ze montaz auta na rame tyle trwa.

Napisano
  • Autor

> widac ze masz za duzo pieniedzy i szukasz jak je wydac

> generator problemu.....

mowisz zeby nie ruszac? irytuje mnie jak na pratsej drodze musze ciagle kontrowac bo zjezdza, nie wiem jak przy hamowaniu by bylo czy czasem bym nei jechal mocniej w prawo.

Napisano

no chwila-jesli sciaga na jakas strone to nie jest ok wiec cos z tym musisz zrobic ale napewno nie jest do tego potrzebna az taka technologia jaka ci proponuja

zamien kola na przedniej osi-wiem ze to banal ale czesto pomaga

jesli masz kierunkowe to choc na probe to sprawdz

Napisano
  • Autor

> no chwila-jesli sciaga na jakas strone to nie jest ok wiec cos z tym

> musisz zrobic ale napewno nie jest do tego potrzebna az taka

> technologia jaka ci proponuja

> zamien kola na przedniej osi-wiem ze to banal ale czesto pomaga

> jesli masz kierunkowe to choc na probe to sprawdz

no wlasnie tyle ze opony mam zupelnie nowe kola niedawno wywazane rowniez ok

Napisano

tak to czytam, i co jeden to mądrzejszy... oslabiony.gif

po1: "rampa" - stanowisko do przeładunku towarów różnego rodzaju... itd. zlosnik.gif

rama naprawczo pomiarowa - to to o czym tutaj powinna być mowa...

po2: ram naprawczych jest dziesiątki rodzaji, od najprostszych po starowane siłownikami z komputera i laserowym pomiarem odległości - błąd do 0.5mm

te ostatnie praktycznie nieosiągalne dla normalnych warsztatów spineyes.gif

po3: owszem, żeby pomierzyć płytę podłogową, nie trzeba zapinać auta na ramę, ale jest to pomiar niedokładny

chcąc mieć 100% pewności, ze autko ma fabryczne punktu mocowań zawieszenia i wymiary to niestety, ale musi być dokładnie skręcone do ramy i odpowiednio na niej ustawione. Nie wystarczy wjechać, przykręcić i mierzyć smirk.gif to samo można zrobić sznurkiem w garażu - efekt taki sam.

po4: czas, jaki potrzebny jest do zamontowania auta na ramie wynosi w zależności od skomplikowania samej ramy i od rodzaju samochodu. Proszę się nie wypowiadać, jeśli się dokładnie nie wie w czum rzacz. Duży samochód na porządnej ramie mocuje się prawie cały dzień - to ma być idealnie wszystko ustawione - to jest podstawa.

Co do samych pomiarów - najdokładniej jest, gdy rama ma swoje punkty mocowania przymiarów i autko jest prawidłowo ustawione.

Cena zamontowania i zmierzenia - oczywiście zalezna od wszystkiego co w/w.

300 zeta to tanio, zakładając, ze będzie to zrobione w sposób prawidłowy, odpowiednim "sprzętem" i przez kogoś kto jest bardzo dokładny i "lubi się wszystkiego czepiać" zlosnik.gif

dziękuję za uwagę

zlosnik.gif

Napisano

no ladnie tu kolega madrosci opisal ale i co dalej?

kolega rozwalil felge a oni chca go na rame wsadzac jak by to byl wahadlowiec z NASA

Napisano

> no ladnie tu kolega madrosci opisal ale i co dalej?

> kolega rozwalil felge a oni chca go na rame wsadzac jak by to byl

> wahadlowiec z NASA

hehe.gif

też prawda wink.gif

trzeba najpierw zmierzyć sam wahacz, ale nie metrem tylko jakimś przymiarem - porównać z drugą stroną

jeśli będzie OK to można przemierzyć przekątną pynktów mocowania zawieszenia - do tego nie trzeba ramy, wystarczy sprawdzić, ale jeśli okaże się że wyniki są różne to niestety trzeba auto na ramę zapiąć i wtedy zrobić pomiar jeszcze raz - wtedy wyjdzie co pociągnąć i ile, jeśli będzie trzeba oczywiście wink.gif

aha, i nic na siłę, w takich przypadkach pośpiech trzeba zostawić "za drzwiami" bo można sobie jednym ruchem autko popsuć, znam takie przypadki oslabiony.gif

Napisano

Po uderzeniu w krawężnik pogięta została felga i koło przesunięte do tyłu ok 5 cm. Wystarczyła tylko wymiana wahacza.Wydaje mi się,że od uderzenia kołem w krawężnik nie ulegnie odkształceniu nadwozie.Awaria dotyczyła samochodu Lanos.Po wymianie wahacza sprawdzana była tylko geometria.

Napisano
  • Autor

>wow dzieki ja przyznam ze nie bardzo orientuje sie w tych sprawach, wiec pytam, a swoja droga to jeszcze zapytam co o tym sadzisz warto tak na rampe go wstawiac do dokladnego pomiaru? czy pozwolic bez wstawiania na rampe ewentualnei wahacz wyminic wtedy czy cos i zobaczyc jak bedzie ok to jezdzic i sie cieszyc ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.