Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Słabe ładowanie, czy może być pęknięta obudowa???

Featured Replies

Napisano

Witam, żonka przyjechała dzisiad po mnie po pracy i wsiadam do autka a tu ładowanie świeci, pytam jak długo tak jeździ to stwierdziła że nawet nie widziała tej kontrolki świecącej się. Jak się przygazuje do 1400obr to ładowanie gaśnie, na wolniejszych obrotach zaczyna się świecić. Czy przy pękniętej obudowie będzie coś ładował czy nie? Nadmieniam iż altek jest bardzo gorący, czy mam się szykować na wymianę altka czy mogą być to też szczotki? Gdzie znajduje się regulator napięcia?

Napisano

Przy peknietej obudowie altek bardzo glosno pracuje. Osluchaj i obejrzyj go dobrze.

Nastepnie sprawdz napiecie ladowania. Jesli bedzie za male, to obejrzyj szczotki. Szczotki sa razem z regulatorem napiecia (nr 6 na rysunku).

276443138-alt.jpg

post-49106-14352468441058_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Dzięki za rysunek, czy można dokupić same szczotki jakby to były tylko one uszkodzone??? Czy muszę wjeżdżać na kanał żeby wyciągnąć altka??? Napiszcie jeszcze jakieś swoje sugestie na ten temat, z góry dziękuję.

Napisano

> Dzięki za rysunek, czy można dokupić same szczotki jakby to były

> tylko one uszkodzone???

nie widziałem luzem szczotek w sprzedaży , tylko razem z regulatorem

> Czy muszę wjeżdżać na kanał żeby

> wyciągnąć altka???

nawet z kanału trzeba się nieźle nagimnastykować przy wyciąganiu , choć ponoć da się to zrobić w niektórych modelach tylko przy ściągniętym prawym kole

Napisano
  • Autor

Właśnie byłem jeszcze raz sprawdzić w aucie co i jak, altek bez obciążenia delikatnie szumi i lampka gaśnie, wystarczy że delikatnie się go obiąży naprzykład postojówkami lub dmuchawą i zaświeca się kontrolka od ładowania. Zaraz po odpaleniu robi się gorący, na tyle że nie można przytrzymać palca na obudowie dłużej niż 2-3 sekundy. Jak się zwiększa obroty to szumi trochę głośniej ale ładuje. Sprawdzałem napięcie na akumulatorze i tak to wygląda:

1. Autko nie odpalone 12,4V

2. Autko odpalone na wolnych obrotach ale nie obciążone 14,1-14,4V

3. Autko odpalone na wolnych obrotach i obciążone światłami 11,9V-12,3V

4. Auto odpalone na wysokich obrotach i obciążone światła+ogrzewanie tylnej szyby 12,5V-12,9V

Proszę poradźcie czy to obudowa, szczotki czy regulator napięcia???

Napisano

Napięcie ładowania przy obciążeniu zdecydowanie za niskie no.gif

> Proszę poradźcie czy to obudowa, szczotki czy regulator napięcia???

Trudno wyczuć , każdy z tych elementów może dawać właściwie taki efekt .

Bez wyciągnięcia altka i tak się nie obędzie , a wtedy sprawa będzie jasna ok.gif

Napisano

Wg mnie szczotki moga juz byc zuzyte. Sprezyny dociskowe nie sa juz w stanie docisnac ich prawidlowo, nie maja prawidlowego styku i przy obciazeniu nie sa w stanie przeniesc duzego pradu.

Szczotki wystepuja tutaj razem z regulatorem. Wg epera taki element kosztuje 106zl. Zamiennik powinienes kupic za ok. 50-60zl. Niektorzy probuja wymienic same szczotki, ale wg mnie to robota glupiego. Narobisz sie zeby wymienic same szczotki, a po tygodniu okaze sie, ze padł regulator. Lepiej wydac pare zlociszy wiecej i nie bawic sie z tym kilka razy.

Napisano
  • Autor

A czy altek od 1,6 podejdzie do 1,4?? Znalazłem nową obudowę na Allegro od 1,6 i zastanawiam się czy by może ona mi spasowała.

Napisano

> Dzięki za rysunek, czy można dokupić same szczotki jakby to były

> tylko one uszkodzone??? Czy muszę wjeżdżać na kanał żeby

> wyciągnąć altka??? Napiszcie jeszcze jakieś swoje sugestie na

> ten temat, z góry dziękuję.

Raczej dobrze go obejrzyj, bo okaże się czasami, że do tych szczotek będziesz musiał dokupić całą resztę alteka yikes.gif

Napisano

> A czy altek od 1,6 podejdzie do 1,4?? Znalazłem nową obudowę na

> Allegro od 1,6 i zastanawiam się czy by może ona mi spasowała.

Wątpię czy podejdzie , zresztą w 1.6 są też różne altki , różnią się mocą i a nawet producentem .

Napisano
  • Autor

No właśnie nie wiem czy to pęknięcie będzie "ewidentnie" widać czy też trzeba będzie dobrze szukać??? Zastanawia mnie to że alternator zaraz po odpaleniu robi się bardzo gorący, może łożysko jakieś się w nim przytarło i dlatego się tak grzeje, nie wiem.

Napisano

> No właśnie nie wiem czy to pęknięcie będzie "ewidentnie" widać czy

> też trzeba będzie dobrze szukać???

u mnie było widać , ale u kogoś tu z kącika nie

Zastanawia mnie to że

> alternator zaraz po odpaleniu robi się bardzo gorący, może

> łożysko jakieś się w nim przytarło i dlatego się tak grzeje, nie

> wiem.

zatarte łożysko byś na pewno usłyszał wink.gif

Napisano

> No właśnie nie wiem czy to pęknięcie będzie "ewidentnie" widać czy

>Ja ostatnio robiłem z pęknieta obudową do alternatora>Jednak napiecia ładowania miałem wszystkie prawidłowe, nawet na obciążonym silniku.Musisz wymątować alternator i poogladać całą obudowę dopiero będziesz wiedział czy masz pęknięcie czy nie.

Napisano
  • Autor

Nie wiem co robić, wsiadłem dzisiaj rano do auta odpalam i tu wszystko OK, ładowanie prawidłowe, przy wolnych obrotach bez obiążenia jest 14,2V-14,4V, przy maxymalnym obiążeniu ma 13,8V. Czy wyciągnąć go i sprawdzić czy też czekać na kolejne objawy. Może to tylko było zalanie i jakieś zwarcie?

Napisano

Może tylko zalało altka , a może już się kończy , nie chcę cię martwić , ale jak mi pękała obudowa to zachowywał się identycznie aż padł całkiem na drugi dzień po jeździe w deszczu ...

Albo go wyciągniesz i sprawdzisz albo czas pokaże co było wink.gif

Napisano
  • Autor

Niech czas pokaże co było!!!

Napisano

> Niech czas pokaże co było!!!

confused.gif bankowo jest pęknięty tak czy siak zacznij się rozglondać za nowym bo rozpiętośc cen jest ogromna biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.