Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czyszczenie lampy Vectra C po lifcie

Featured Replies

Napisano

Jako że 2 Osramy postanowiły wybuchnać niestety w moim reflektorze, zostawiły tam chyba trochę syfu. Naocznie widać, że jeden reflektor świeci teraz słabiej. Niestety przeczytałem, że reflektory po lifcie są klejone i nierozbieralne.

Dzwoniłem już do dość dobrze reklamowanego magika z Krakowa jednak jak usłyszał że to wersja poliftowa to stwierdził że się nie podejmuje.

Nie znacie kogoś z okolic Krakowa, kto by się podjął wyciągnięcia i wyczyszczenia bez rozbierania?

Napisano

> Jako że 2 Osramy postanowiły wybuchnać niestety w moim reflektorze, zostawiły tam chyba trochę

> syfu. Naocznie widać, że jeden reflektor świeci teraz słabiej. Niestety przeczytałem, że

> reflektory po lifcie są klejone i nierozbieralne.

> Dzwoniłem już do dość dobrze reklamowanego magika z Krakowa jednak jak usłyszał że to wersja

> poliftowa to stwierdził że się nie podejmuje.

> Nie znacie kogoś z okolic Krakowa, kto by się podjął wyciągnięcia i wyczyszczenia bez rozbierania?

1) Cały reflektor jest plastikowy, więc gorąca żarówka mogła uszkodzić plastikowy odbłyśnik, plastikową szybkę, może i soczewki. Xenony ?

2) Poza tym trudno bezinwazyjnie rozkleić ten reflektor, gdyż klejony jest klejem temperaturowym (coś jak temperaturowy Fuji).

3) Polerowanie plastiku reflektora nie wchodzi w grę, bo jest powleczony specjalną powłoką i jak ją zetrzesz to plastik szybko się zestarzeje, a efekt jak nawet będzie zadowalający to będzie krótkotrwały.

Gdyby to było szkło, to łatwiej byłoby i rozkleić, i wypolerować.

DLATEGO "magik" był uczciwy i się nie podjął czyszczenia i dlatego nie ma chętnych do takiej operacji.

Jeżeli ktoś kto będzie chciał Ci to zrobić, ewidentnie nigdy nie rozbierał tego reflektora, nie ma doświadczenia i naciągnie Cię. A wydasz kasę za materiały+ usługa, a nie będziesz zadowolony już po pół roku od takiej roboty, bo starta powłoka wierzchnia przyśpieszy proces starzenia plastiku pod wpływem temperatury z żarówek.

4) Możesz próbować we własnym zakresie rozbierać i czyścić, ale uważam, że efekt i trwałość nie warte włożonego wysiłku, ale możesz.

Tanio możesz np. spróbować czyścic np. EGR Cleanerem Valvoline czy z K2. Mocny środek czyszczący, ale nie odpowiadam za efekty.

5) Można jeszcze tak http://forum.vectraklub.pl/index.php/top...79#entry1417679

6) Wg mnie najlepiej rozejrzeć się za nowmi reflektorami.

Jeden NOWY na allegro kosztuje 340zł i można kupić na raty, a za operację czyszczenia zapłacisz ze 200. Więc nie wiem czy warto.

Napisano
  • Autor

> Jeżeli ktoś kto będzie chciał Ci to zrobić, ewidentnie nigdy nie rozbierał tego reflektora, nie ma

> doświadczenia i naciągnie Cię. A wydasz kasę za materiały+ usługa, a nie będziesz zadowolony

Nie chce na razie rozbierać reflektora - też czytałem o tym na forum Vectry że jest to dość karkołomna sprawa. Chce go na razie wyciągnąć i zobaczyć co się podziało.

> 6) Wg mnie najlepiej rozejrzeć się za nowmi reflektorami.

> Jeden NOWY na allegro kosztuje 340zł i można kupić na raty, a za operację czyszczenia zapłacisz ze

> 200. Więc nie wiem czy warto.

Przyjmuje to jako jedną z opcji smile.gif - ale w takim wypadku mam 2-gie pytanie - można tak wymienić tylko 1 reflektor ?? Czy lepiej komplet ?

Napisano

> Nie chce na razie rozbierać reflektora - też czytałem o tym na forum Vectry że jest to dość

> karkołomna sprawa. Chce go na razie wyciągnąć i zobaczyć co się podziało.

> Przyjmuje to jako jedną z opcji - ale w takim wypadku mam 2-gie pytanie - można tak wymienić tylko

> 1 reflektor ?? Czy lepiej komplet ?

Wyciąganie reflektora też jest ciekawe, bo niestety trzeba zdjąć zderzak. Łatwe, ale późniejsze dopasowanie to niech to szlag......, a człowiek chciałby idealnie, a do tego idealny jest podnośnik warsztatowy - wynajmuję czasem na godzinę (za15zł) i walczę jak mam coś do zrobienia.

Co do wymiany jednego to raczej kurtuazyjne pytanie. Sam decydujesz czy chcesz jeden czy dwa. A ja powiem tak.

Można wymienić tylko jeden jak drugi nie jest zniszczony, na tyle że nie widać gołym okiem różnicy w świeceniu, bo to będzie miało wpływ na przeglądzie okresowym i co na to "miśki" podczas kontroli. Zresztą po pewnym czasie wymienisz i drugi, bo będzie cię wnerwiać , że ten drugi świeci słabiej. Ale jak Cię nie stać to wymień jeden.

Zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia. Wybuchły Ci dwie żarówki w dwóch reflektorach ? To raczej niemożliwe. Możę masz gdzieś coś zaśniedziałe, nie do końca kontaktujące. Drobnym papierkiem 400 przetrzyj styki bezpiecznika i styki w gnieździe żarówki. Mnie tak wystrzeliła żarówka kierunkowskazu, drucik w żarówce miał 0,5mm przerwy i czasem nie stykał. Jeździłem tak i nie wymieniałem z "oszczędności" aż kiedyś na awaryjnych dymek z bocznego kierunku i żarówki nie ma, ale wizualnie nic mi sie nie stało.

Napisano
  • Autor

> Zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia. Wybuchły Ci dwie żarówki w dwóch reflektorach ? To raczej

> niemożliwe. Możę masz gdzieś coś zaśniedziałe, nie do końca kontaktujące. Drobnym papierkiem

> 400 przetrzyj styki bezpiecznika i styki w gnieździe żarówki. Mnie tak wystrzeliła

Wróciłem do Tungsramów i jest OK, moim zdaniem na 99% to wina Osramów angryfire.gif - nigdy więcej