Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzegło sprężarki klimatyzacji Focus I

Featured Replies

Napisano

Orientuje się ktoś czy to da się naprawić bez wymiany samej sprężarki? Okazało się że problemy z klimą (wyłącza się po jakimś czasie, różnie) spowodowane są tym że puszcza elektromagnes i nie przyciąga do paska.

Napisano

hej

przede wszystkim trzeba sprawdzić, czy cewka puszcza, czy po prostu jest przerwa w podawaniu napięcia - łatwo to sprawdzić - trzeba jedynie ściągnąć izolację z przewodów dochodzących do kompresora, sprawdzić który to plus i wpiąć się w niego miernikiem i obserwować co dzieje się w momencie odpuszczenia cewki....raczej nie spotkałem się z sytuacją, że cewka raz działa, a raz nie - zawsze jest tak, że albo jest spalona, albo nie - albo pada czujnik ciśnienia, tudzież presostat - nooo, chyba, że czynnika jest mało, lub też za dużo.....opisz bardziej obszernie temat, bo ciężko o diagnozę w takiej sytuacji....

zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> hej

> przede wszystkim trzeba sprawdzić, czy cewka puszcza, czy po prostu jest przerwa w podawaniu

> napięcia - łatwo to sprawdzić - trzeba jedynie ściągnąć izolację z przewodów dochodzących do

> kompresora, sprawdzić który to plus i wpiąć się w niego miernikiem i obserwować co dzieje się

> w momencie odpuszczenia cewki....raczej nie spotkałem się z sytuacją, że cewka raz działa, a

> raz nie - zawsze jest tak, że albo jest spalona, albo nie - albo pada czujnik ciśnienia,

> tudzież presostat - nooo, chyba, że czynnika jest mało, lub też za dużo.....opisz bardziej

> obszernie temat, bo ciężko o diagnozę w takiej sytuacji....

Postaram się opisać:

Po włączeniu klimy chodziła o na np 5-10 minut po czym przestawało lecieć zimne powietrze. Włączenie po kilkunastu minutach i klima chodzi np godzinę.

Pojechałem w zeszłym roku do gościa z tymi objawami, zadzwonił że auto stoi z chodzącą klimą już 1,5 h i on nic nie zrobi bo działa.

Teraz podjechałem do gościa który ma elektronikę. Podłączył pod automat do nabijania, okazało się że było 400 g, dobił do książkowych 700 g i powiedział że na razie na tym poprzestanie bo pewnie to było to i nie ma co mnie na koszty naciągać.

Po drodze jak zabrałem auto klima przestała chodzić, wróciłem i gość podpiął próbnik pod sprężarkę i pokazał mi że mimo że sygnalizowała przepływ prądu sprzęgło nie załączało sprężarki.

Napisano
  • Autor

Wychodzi więc na to że po jakimś czasie (różnym za każdym razem) cewka po prostu puszcza... niewiem.gif

Napisano

> Wychodzi więc na to że po jakimś czasie (różnym za każdym razem) cewka po prostu puszcza...

w takim razie sprawa jest jasna - cewka do wymiany - a czy szczelina między sprzęgłem, a kołem pasowym nie jest za duża?

co do wymiany części na aucie, to oczywiście jest to możliwe, ale czasochłonne, wymagające spokoju, opanowania i cierpliwości zlosnik.gif

robiłem taką operację na mondku mk2 1.8 benz. i zajęło mi to jakieś 4 godziny....kilka razy wychodziłem spod auta zrezygnowany, ale się udało zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> w takim razie sprawa jest jasna - cewka do wymiany - a czy szczelina między sprzęgłem, a kołem

> pasowym nie jest za duża?

Nie mam pojęcia, ale przez 2 lata po zakupie było ok

> co do wymiany części na aucie, to oczywiście jest to możliwe, ale czasochłonne, wymagające spokoju,

> opanowania i cierpliwości

> robiłem taką operację na mondku mk2 1.8 benz. i zajęło mi to jakieś 4 godziny....kilka razy

> wychodziłem spod auta zrezygnowany, ale się udało

Czyli pewnie sprężarka do wymontowania, no nic, podjadę do gościa który nabijał żeby ściągnął czynnik, zrobię a potem mi nabije. Gość jest w porządku więc wierze że mnie za to nie skasuje.

Napisano

jeszcze jedna sprawa, zanim zdemontujesz sprężarkę - spróbuj zdjąć na aucie samą tarczę sprzęgła i zwróć uwagę, czy są pod nim podkładki dystansowe - jeśli tak, to wyjmij jedną, załóż z powrotem tarczę i sprawdź, czy tarcza nie obciera o koło pasowe. Jeśli nie, to sprawdź działanie klimatyzacji po tym zabiegu - jeśli nic się nie zmieni, to obstawiam cewkę...

Można jeszcze dać napięcie bezpośrednio na cewkę przy unieruchomionym silniku i sprawdzić, czy sama z siebie nie puszcza... palacz.gif

Napisano
  • Autor

> jeszcze jedna sprawa, zanim zdemontujesz sprężarkę - spróbuj zdjąć na aucie samą tarczę sprzęgła i

> zwróć uwagę, czy są pod nim podkładki dystansowe - jeśli tak, to wyjmij jedną, załóż z

> powrotem tarczę i sprawdź, czy tarcza nie obciera o koło pasowe. Jeśli nie, to sprawdź

> działanie klimatyzacji po tym zabiegu - jeśli nic się nie zmieni, to obstawiam cewkę...

> Można jeszcze dać napięcie bezpośrednio na cewkę przy unieruchomionym silniku i sprawdzić, czy sama

> z siebie nie puszcza...

Dzięki za podpowiedź ok.gif

Napisano

> Dzięki za podpowiedź

a bardzo Cię proszę, napisz o swoich spostrzeżeniach po zabiegu.... palacz.gif