Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie ?

Featured Replies

Napisano

Mam pytanko ile może kosztować skrzynia biegów do uno 1,1 60s i czy skrzynia od sejcento podejdzie do uniacza jakie sa tego koszta i ewentualnie na co patrzeć co wymienić czy zabawa w zakładanie skrzyni od innych silników wchodzi w gre??

Napisano

> Mam pytanko ile może kosztować skrzynia biegów do uno 1,1 60s i czy

> skrzynia od sejcento podejdzie do uniacza jakie sa tego koszta i

> ewentualnie na co patrzeć co wymienić czy zabawa w zakładanie

> skrzyni od innych silników wchodzi w gre??

podaj rok produkcji uniaka , ewentualnie napisz jaki masz system sterowania skrzynią biegów ( ciegna nad czy pod podłogą)

pozdr

Napisano
  • Autor

rok 94 1,1 s60 na szybach jest 93 skrzynia sterowana wybierakiem mechanicznym nie na linkach i mam pytanie czy jak bym chciał wsadzić skrzynie od punto 1,2 albo od sejcento to czy da rade przemontować wybierak i jak jest z wałkiem czy wystarczy wymienić koło zamachowe od sejcento?? i dokupic lewarek do sterowania linkami?? prosze o odpowiedz .

Napisano

> rok 94 1,1 s60 na szybach jest 93 skrzynia sterowana wybierakiem

> mechanicznym nie na linkach i mam pytanie czy jak bym chciał

> wsadzić skrzynie od punto 1,2 albo od sejcento to czy da rade

> przemontować wybierak i jak jest z wałkiem czy wystarczy

> wymienić koło zamachowe od sejcento?? i dokupic lewarek do

> sterowania linkami?? prosze o odpowiedz .

to ze nie jest linkami sterowany to wiem.

Ale dalej nie napisałeś czy masz cięgna zmiany biegów puszczona nad czy pod podłogą samochodu. Sądząc z rocznika będziesz miec pod podgłogą ale pewności nie mam. A od tego zalezy wybór rodzaju skrzyni biegów.

Kupowanie skrzyni biegów sterowanej linkami i przerabianie całego mechanizmu na linki odradzam ze wzgledu na awaryjność samych linek i dość znaczny ich koszt.

Jak Ci spadnie zwykłe ciegno z kulki to założysz , przywiązesz drutem i pojedziesz dalej. Jak pęknie linka mozesz wtedy sobie wbic jeden bieg na stałe i nic wiecej...

pozdr

Napisano
  • Autor

jest mechanizm pod podłogą a co do skrzynek biegów jest jakas róznica miedzy tymi od punto 1,2 sejcento 1,1 mpi czy licznik nie bedzie przekłamywał jak jest z tym wałkiem podobno ma 2 rozmiary co trzeba wyminić zeby wszystko pasowało??

Napisano

> jest mechanizm pod podłogą a co do skrzynek biegów jest jakas róznica

> miedzy tymi od punto 1,2 sejcento 1,1 mpi czy licznik nie

> bedzie przekłamywał jak jest z tym wałkiem podobno ma 2 rozmiary

> co trzeba wyminić zeby wszystko pasowało??

Jeśli masz mechanizm pod podłogą to zapomnij o innych skrzyniach niz z uno z takim samym mechanizmem.

Wymaga to zmiany całego sterowania , wiercenia dziur w ścianie grodziowej itp

Druga opcja to migomat , szlifierka kątowa , dużo czasu i wyobraźnia przestrzena .

i wtedy tez można to zrobic.

Ponadto przełozenie napedu predkościomierza jest zwykle różne w zalezności od wielkości koła standardowo stosowanego w danym samochodzie. Tak wiec przekłamania predkościomierza mogą się pojawić.

Przełożenia w skrzyni biegów tez są dobierane indywidualnie do konkretnego modelu samochodu

Co do wałka sprzegłowego to sa dwa rozmiary , ale tutaj wymiana tarczy sprzegła na odpowiednią załatwia sprawe.

Tak wiec albo pozostaniesz przy seryjnej skrzyni , albo życzę miłej dłubaniny.

pozdr

Napisano

> Wymaga to zmiany całego sterowania , wiercenia dziur w ścianie

> grodziowej itp

zara zara - sie nie rozpędzaj...

osobiście wkłądałem u siebie skrzynię z uno 1.0 z jednym prętem idącym środkiem auta. W ścianie grodziowej jest otwór zaślepiopny zaslepką wink.gif więc mając skrzynię i drążek - spoko się to przekłąda i wsio pasuje wink.gif

a wcześniej miałem krzynkie z dwoma prętami pod podłogą wink.gif

Napisano

> zara zara - sie nie rozpędzaj...

> osobiście wkłądałem u siebie skrzynię z uno 1.0 z jednym prętem

> idącym środkiem auta. W ścianie grodziowej jest otwór

> zaślepiopny zaslepką więc mając skrzynię i drążek - spoko się

> to przekłąda i wsio pasuje

> a wcześniej miałem krzynkie z dwoma prętami pod podłogą

ano faktycznie sie może nieco rozpędziłem - ale u mnie takowej dziurki nie było.

A zmieniając silnik z benzyniaka na diesla stanąłem nad tym samym problemem.

Ponieważ za drązki do nowszego systemu sterowania , wraz z tym wynalazkiem umieszczonym na przekładni kierowniczej handlarze krzyczeli koszmarnie pieniądze (chyba drugie tyle co za skrzynie biegów ) pozostała mi tylko druga opcja czyli spawara i szlifierka + stare łączniki stabilizatora z jakiegoś BMW....

Po złożeniu wszystkiego do kupy i małych poprawkach całość działała lepiej (lżej i precyzyjniej) niż jakiekolwiek inne fabryczne rozwiązania stosowane w uno. Ale jeden dzień spędziłem nad samym sterowaniem biegami.

pozdr

Napisano

> ano faktycznie sie może nieco rozpędziłem - ale u mnie takowej

> dziurki nie było.

u mnie była - musiałem tylko kawałek wyciszenia wyrwać zlosnik.gif

zaślepka jest na bodajże 3 śrubkach

wink.gif

i działa do dziś wink.gif

ważne żeby tylko przy zakupie zanabyć końplet czyli lewarek zmiany biegów wraz z wodzikami wink.gif

Napisano
  • Autor

Panpowie wiec tak jak odbieram wypowiedz mareckiego kupie lewarek wraz z wodzikiem i linkami wsadze skrzynke od sejcento zepne linki i powinno być dobrze czy jednak bedzie jakiś inny problem bo mnie interesuje czy skrzynka od sejcento bedzie padowac w uno wiem że silniki sa identyko jeśłi chodzi o blok i korpus skrzyni chodzi mi o konkretną odpowiedz.

Napisano

> Panpowie wiec tak jak odbieram wypowiedz mareckiego kupie lewarek

> wraz z wodzikiem i linkami

zara zara - nono.gif

dzie ja nappisałem cokolwiek o linkach?? cfaniaczek.gif

do uno nie podepniesz skrzyni z linkowym wybieraniem - bez dodatkowych przeróbek...

cały czas mówię o skrzyni z jednym prętem który idzie środkiem auta od lewarka zmiany biegów...

Napisano

Pomimo powyższych opinii ja ci radzę zainstalować linki, które są o wiele bardziej precyzyjne (przynajmniej u mnie).

Najpierw jednak dowiedz się ile ci krzykną mechanicy za taki monster garage zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

luc752 własnie ja chce zamontowac linki bo mam za smieszne pieniadze skrzynie od sejcento z nie wielkim przebiegiem i mam kompletny lewarek zmieny biegów od sejcento 1,1 sporting montowac chcę samemu wole linki bo chce troche podniesć lewarek i zrobic krutki skok tak jak w samochodach wyczynowych ale nie wiem zadokładnie jak to jest zrobione bo widziałem u ciebie że masz linki i fajnie ci biegi wchodzą ,pozdrowionka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.