Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lakierowanie Poloneza vs zmiana koloru.

Featured Replies

Napisano

W przyszlym roku kumpel z garazu obok bedzie lakierowal poloneza ze zmiana koloru. Tak sie zastanawiam ja w swoim fiacie mam do wymiany blotnik, przedni pas i do poprawki ranty drzwi. Na koniec chalem zmatowic i prysnac podobnym kolorem nadwozie tylko na zewnatrz. Od srodka nie ruszac. I teraz pytanie:D

Jakbym chcial zmienic kolor z czerwonego na kosc sloniowa to co? Glupi pomysl?

Napisano

> W przyszlym roku kumpel z garazu obok bedzie lakierowal poloneza ze zmiana koloru. Tak sie

> zastanawiam ja w swoim fiacie mam do wymiany blotnik, przedni pas i do poprawki ranty drzwi.

> Na koniec chalem zmatowic i prysnac podobnym kolorem nadwozie tylko na zewnatrz. Od srodka nie

> ruszac. I teraz pytanie:D

> Jakbym chcial zmienic kolor z czerwonego na kosc sloniowa to co? Glupi pomysl?

Kość słoniowa to wyjątkowo popularny kolor na Fiacie (lata 86-89) - ja bym się w to nie pakował.

Który masz rocznik tego bandziora ?

Jeśli bym miał Fiata to lakierowałbym go na jakiś atrakcyjny i nietypowy kolor, ale z palety 125p

http://fiat125p.pl/kolo.html

Napisano
  • Autor

> Kość słoniowa to wyjątkowo popularny kolor na Fiacie (lata 86-89) - ja bym się w to nie pakował.

> Który masz rocznik tego bandziora ?

> Jeśli bym miał Fiata to lakierowałbym go na jakiś atrakcyjny i nietypowy kolor, ale z palety 125p

> http://fiat125p.pl/kolo.html

Jedyny sluszny zlosnik.gif Ostatni miesiac produkcji 1991 zlosnik.gif Kolor L80 w tym roku jeszcze L47 byl. Ojciec mial L87 i bardzo mi sie ten kolor podobal.

Napisano

> Jedyny sluszny Ostatni miesiac produkcji 1991 Kolor L80 w tym roku jeszcze L47 byl. Ojciec mial

> L87 i bardzo mi sie ten kolor podobal.

To już jak kolega uważa zlosnik.gif

Jak dla mnie L87 to najbardziej pospolity kolor 125p - przez to mniej atrakcyjny.

L80 pamiętam i po nabłyszczeniu był to super kolor.

Kiedyś widziałem stary model 125p w kolorze L53 i super to wyglądało ! ok.gif

Myślę, że najprościej będzie poprzegladać fora, podjechać na spota Youngtimer Warsaw i wybrać kolor dla Fiaciora.

Gdzie ten twój kumpel lakieruje auto i ile będzie to kosztowało ? Sam lakier czy też blacharka z wstawianiem/łataniem ?

Napisano
  • Autor

> To już jak kolega uważa

> Jak dla mnie L87 to najbardziej pospolity kolor 125p - przez to mniej atrakcyjny.

> L80 pamiętam i po nabłyszczeniu był to super kolor.

> Kiedyś widziałem stary model 125p w kolorze L53 i super to wyglądało !

> Myślę, że najprościej będzie poprzegladać fora, podjechać na spota Youngtimer Warsaw i wybrać kolor

> dla Fiaciora.

> Gdzie ten twój kumpel lakieruje auto i ile będzie to kosztowało ? Sam lakier czy też blacharka z

> wstawianiem/łataniem ?

Tam jak kiedys opisywalem w Lodzi bedzie lakierowal. Sporo roboty sam wykona, lacznie ze zmatowieniem. Jak go spotkam to poprosze o namiary.

PRzy zmianie oloru bedzie trzeba wszystko lakierowac. Ja wolalbym prysnac tylko z zewnatrz. Jakims nowym lakiererm zeby szybko nie wyplowaial o zblizonym albo takim samym kolorze do obecnego.

Napisano

> Tam jak kiedys opisywalem w Lodzi bedzie lakierowal. Sporo roboty sam wykona, lacznie ze

> zmatowieniem. Jak go spotkam to poprosze o namiary.

> PRzy zmianie oloru bedzie trzeba wszystko lakierowac. Ja wolalbym prysnac tylko z zewnatrz. Jakims

> nowym lakiererm zeby szybko nie wyplowaial o zblizonym albo takim samym kolorze do obecnego.

A może po prostu najpierw zrób porządną polerkę (samodzielnie Farecla maszyną).

Widziałem efekty - można powiedzieć, że rzucają na kolana yikes.gif

Lakier jak nowy ! claps.gif

Napisano
  • Autor

> A może po prostu najpierw zrób porządną polerkę (samodzielnie Farecla maszyną).

> Widziałem efekty - można powiedzieć, że rzucają na kolana

> Lakier jak nowy !

Polerka polerka ale i tak bedzie trzeba lakierowac nowe elementy, generalnie lakier nie jest zly ale jest zmeczony. Nawet pasta tempo wydobyla niezla glebie koloru.

Napisano

> Polerka polerka ale i tak bedzie trzeba lakierowac nowe elementy,

Jeśli masz do lakierowania >3-4 elementy to już można się zastanawiać nad lakierowaniem całości.

> generalnie lakier nie jest zly

> ale jest zmeczony. Nawet pasta tempo wydobyla niezla glebie koloru.

No ja widziałem i po Tempie i po Farecli.

Ta druga wymiata, ale już trzeba to robić maszyną (no i umieć żeby nie spalić lakieru).

Napisano

Głupi pomysł IMO.

Jeśli zmieniać kolor, to rozebrać budę do zera i zrobić to po całości. Z zewnątrz machniesz na zielono, otworzysz drzwi a tam czerwień? niewiem.gif

Zmiana koloru tylko zgodnie z paletą i rocznikiem w których owy kolor występował