Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dołożenie klimatyzacji do astry g

Featured Replies

Napisano

Posiadam astre g z silnikiem 1,4 16V 90KM. Samochód jest dość wiekowy bez klimatyzacji. Szkoda mi się z nim rozstawać bo jest przeze mnie zadbany ale ciągle dokucza mi brak tej klimy. Czy ktoś wie jaki jest koszt założenia klimy w takim samochodzie? Czy z okolic śląska znacie jakąś osobę co by się podjęła tematu?

Napisano

jeżeli sam nie chcesz zakłać to koszt w jakimś załadzie może zgliżyć się do wartości auta (robocizna + klamoty).

Jak sam wiesz, że nie dasz rady to niestety pozostaje albo jeździć albo sprzedać i kupić z klimą - w sensie ekonomicznym oczywiście

Napisano

Jeśli myślisz o nowych częściach to wyjdzie nawet kilka tysięcy zł

Używane też nie będą tańsze, chłodnice klimatyzacji to ryzyko kupować używaną. A nówka kilka set złoty, sprężarka klimatyzacji też tania nie jest to zaledwie kropla w morzu potrzeb ;D

Napisano
  • Autor

a jeżeli by kupić klimę z jakiegoś rozbitka?? To ile może wynieść robocizna?

Napisano

Rozbitki zazwyczaj nie mają całego przodu więc trzeba kupić skraplacz/chłodnicę i tak nową czyli ok 500 zł. Jeżeli dorwiesz części tanio i będziesz zakładać sam to może się jeszcze opłaci. Nabicie i sprawdzenie szczelności to już wydatek 150 zł. Ja osobiście bym odradził Ci zakładanie klimatyzacji bo są to duże koszta które mogą zbliżyć się do wartości auta, a niestety wartość twego auta raczej nie podwoi się co w efekcie końcowym może wyjść, że taniej będzie sprzedać i kupić auto z klimatyzacją. Sam wiatrak chłodnicy to nie jest tania sprawa, skraplacz, osuszacz, rurki, zaworki, elektronika też będzie potrzebna, konsola też raczej do wymiany bo przycisku w niej nie masz a nie da rady wymienić kawałka konsoli. A jeśli chcesz powierzyć robotę fachowcowi to już w ogóle koszty rosną drastycznie, a nie jest to robota na 1 dzień, poza tym fachowiec musi się znać na tym. Sprawdź sobie ile kosztuje jedna roboczogodzina w warsztacie i ile ich potrzeba na taką klimatyzację.

Napisano

> konsola też raczej do wymiany bo przycisku w niej nie masz a nie da rady wymienić kawałka konsoli.

Zastanów się co ty piszesz. Jak masz pisać głupoty to nie pisz wcale bo tylko ludzi w błąd wprowadzasz. Co ma konsola do przycisku włączania klimy? To są dwie różne rzeczy.

Zobacz sobie jak wygląda panel sterowania klimy

287172507-3479043176.jpg

Napisano

Ale są 3 przyciski nie 2 wejdą więc do starej konsoli jeśli tak sorry, sądziłem że 3 przyciski nie wejdą do konsoli która ma 2 ? Uważasz, że opłaca się montować klimatyzację?

P.S. faktycznie wejdzie panel sterowania klimatyzacją, co nie zmienia faktu, że i tak go trzeba kupić.

Napisano

> Ale są 3 przyciski nie 2 wejdą więc do starej konsoli jeśli tak sorry, sądziłem że 3 przyciski nie wejdą do konsoli która ma 2

to zdjęcie powinno ci wszystko wytłumaczyć

287172516-3477843211.jpg

Napisano

> Posiadam astre g z silnikiem 1,4 16V 90KM.Czy ktoś

> wie jaki jest koszt założenia klimy w takim samochodzie?

Pare lat temu liczyłem do swojej 1.616V. Wyszło z coś koło 5 tyś na nowych lub prawie nowych markowych cześciach z robocizną. Na własne oczy widzialem też Astrę G w której ASO dokładało klimę za 8 tyś. Jakiś nieoryginalny zestaw dopasowany do auta.

Ja temat odpuściłem jako ekonomicznie nieuzasadniony gdy autko było warte jakieś 20 tyś.

Mając Astrę z 99 r. wolałbym ją sprzedać , dołożyć 5 tyś przeznaczone na klimę i kupić coś nowszego