Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tuje - jak sadzić w glinie i czy dobrze wybrałem...

Featured Replies

Napisano

Muszę odgrodzić się od sąsiadów i pchlarza szczekacza, czeka mnie zakup ok 100-120 tui. Wybrałem "kórnik 3", jako że ma fajną świeżą zieleń z białymi końcówkami i przyrasta ok. 30 cm/rok.

Niestety działka składa się głównie z gliny - wymyśliłem to sobie tak, że w miejscu gdzie mam je sadzić, dokładnie wykoszę przed sadzeniem, położę wzdłuż płotu agrowłókninę o szerokości 1,5 metra (chcę sadzić metr od płotu sąsiada), w niej wytnę otwory i w te miejsca będę sadził.

W glebie chcę wykopać dołki tak dwa razy większe niż doniczki z tujami i tam nasypać ziemi z worków, takiej marketowej.

Czy plan jest dobry i gdzie jest zły? zlosnik.gif

Napisano

> Muszę odgrodzić się od sąsiadów i pchlarza szczekacza, czeka mnie zakup ok 100-120 tui. Wybrałem

> "kórnik 3", jako że ma fajną świeżą zieleń z białymi końcówkami i przyrasta ok. 30 cm/rok.

> Niestety działka składa się głównie z gliny - wymyśliłem to sobie tak, że w miejscu gdzie mam je

> sadzić, dokładnie wykoszę przed sadzeniem, położę wzdłuż płotu agrowłókninę o szerokości 1,5

> metra (chcę sadzić metr od płotu sąsiada), w niej wytnę otwory i w te miejsca będę sadził.

> W glebie chcę wykopać dołki tak dwa razy większe niż doniczki z tujami i tam nasypać ziemi z

> worków, takiej marketowej.

> Czy plan jest dobry i gdzie jest zły?

Ja sadząc tuje, zbieram darń z wierzchu, wytrzepuję ziemię, a trawę z korzeniami wyrzucam.

Kopię dołek trochę większy od donicy, sypię ziemię - niekoniecznie ze sklepu.

Na 100 tui musiałoby być sporo tej ziemi. A zakwasić można potem nawozem.

Nawozić na wiosnę, podlewać, gdy sucho i będą szybko rosły jak już się ukorzenią.

Napisano
  • Autor

> Ja sadząc tuje, zbieram darń z wierzchu, wytrzepuję ziemię, a trawę z korzeniami wyrzucam.

> Kopię dołek trochę większy od donicy, sypię ziemię - niekoniecznie ze sklepu.

> Na 100 tui musiałoby być sporo tej ziemi. A zakwasić można potem nawozem.

> Nawozić na wiosnę, podlewać, gdy sucho i będą szybko rosły jak już się ukorzenią.

Właśnie ilość tej ziemi mnie zastanawia, worek 80 litrów powinien na 4 tuje wystarczyć, więc 25 worków jak nic...

Napisano

> Muszę odgrodzić się od sąsiadów i pchlarza szczekacza, czeka mnie zakup ok 100-120 tui. Wybrałem

> "kórnik 3", jako że ma fajną świeżą zieleń z białymi końcówkami i przyrasta ok. 30 cm/rok.

> Niestety działka składa się głównie z gliny - wymyśliłem to sobie tak, że w miejscu gdzie mam je

> sadzić, dokładnie wykoszę przed sadzeniem, położę wzdłuż płotu agrowłókninę o szerokości 1,5

> metra (chcę sadzić metr od płotu sąsiada), w niej wytnę otwory i w te miejsca będę sadził.

> W glebie chcę wykopać dołki tak dwa razy większe niż doniczki z tujami i tam nasypać ziemi z

> worków, takiej marketowej.

> Czy plan jest dobry i gdzie jest zły?

dobry plan , też mam glinę , co prawda nie mam jeszcze włókniny ale też kopałem większe dołki i wsypywałem zwykły torf który mi dowiózł lokalny wydobywca smile.gif , jak kolega pisał troche tego idzie więc tych sklepowych worków musiałbyś trochę kupić .

Powiem Ci tak w ubiegłym roku na wiosnę sadziłem tuje kupione w Auchanie na przemian z Cyprysami kupione w Obi i te wszystkie tuje są po roku pięknie zielone i mają spory przyrost natomiast padły dwa cyprysy ale już miesiąc po wsadzeniu były przyżółkłe .

W tym roku dosadziłem kolejną partię TUI też z Auchona zobaczymy na wiosnę .

Reasumując nie przejmuj się gliną tuja lubi wilgoć a gleba chyba nie ma dla niej takiego znaczenia .