Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z radiem Car 300

Featured Replies

Napisano

Witam

Dostałem radio Car 300 i chciałem je podłączyć do swojego auta , a tu zonk radio świeci ale na wyświetlaczu dalej wyświetla się data a niema możliwości wpisania kodu. Poprzednio w aucie było zamontowane zwykłe radio i wszystko działało. Zauważyłem że zostały ucięte dwa "bardzo cienkie" przewody przy kostce ISO doprowadzające zasilanie do radio . Piszę "bardzo cienkie" bo pozostałe przewody są decydowanie większym przekroju.

Napisano

Jak było inne radio, to przecięto przewody, aby data NIE znikała. Jak masz CAR300 musisz przywrócić połaczenia i będziesz miał radio na wyświetlaczu. Pozdr.

Napisano
  • Autor

W takim razie mam jeszcze pytanie czy mogę te dwa ucięte przewody zamienić miejscami ? Pytam bo ktoś uciął przewody tuż przy kostce , nie chciałbym narobić jakiś kłopotów a poza tym te ucięte przewody są chyba tego samego koloru.

Napisano

Nie mozna zamienić. Ustal kolory przewodów lub napisz gdzie są podłączone: która kostka, który pin.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Witam

Dziś bardziej dokładnie przyjrzałem się zagadnieniu :

- ucięte przewody są niebiesko-czerwone

- ucięte przewody prowadza donikąd bo w radiu niema w tym miejscu pinów

- przy wtyczce z przewodami prowadzącymi do wyświetlacza nie są odłączone żadne przewody

[image]ef9cadcd9d0e8801m.jpg[/image]

[image]eed8c479ae2ff166m.jpg[/image]

[image]129e4f1ebd999824m.jpg[/image]

[image]0ecc82f212419a21m.jpg[/image]

Napisano

Przwody niebiesko-czerwone są do sterowania radia z kierownicy i regulacji głośności prędkością.

Za wyświetlanie radia odpowiadają:

- czerwono-biały z skrajnej kostki 8 pinowej (tej samej, gdzie ucięto przewody): po włączeniu, radio wysyła tu +12V i przełącza wyświetlacz z "data" na "radio" - możesz bez radia podłączyć tu +12V i data na wyświetlaczu powinna zniknąć

- 3 przewody ze skrajnej kostki 10 pinowej (ale nie brąz-żółty): wyświetlają informacje na wyświetlaczu, tych nie sprawdzisz, bo to magistrala i2c.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Witam

Znalazłem w sieci posty o tym że jeżeli auto nie było fabrycznie wyposażone w radio to wyświetlacz nie jest aktywny i trzeba go aktywować w serwisie . Być może to jest mój problem bo moje auto opuściło fabrykę bez radia.

Napisano

Potwierdzam, to prawda, czasem takie auta bez radia mają aktywne wyświetlanie, a czasem nie. Sprawdź podając +12V na pin, który ci podałem, to będziesz wiedział, czy masz aktywne, czy nie. To nic nie kosztuje... Pozdr.