Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup przepustnicy lacetti - jak sprawdzić

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich

Zamierzam zakupić przepustnicę do lacetti, z racji ceny nowej (1200) yikes.gif - używaną z alledrogo wink.gif . W związku z tym mam takie 2 pytania:

1. Czy do silnika 1.4 pasuje przepustnica z wersji 1.6?

2. Jak sprawdzić, czy potencjometr przepustnicy podaje prawidłowe napięcia bez wkładania do samochodu? Chodzi mi o metodę "na stole".

Z góry dzięki za odpowiedź

Napisano

Przepustnice z 1.4 i 1.6 powinny być takie same. Sprawdzić mogę w domu po południu.

Co do weryfikacji, to potencjometr sprawdzisz omomierzem. Głównie chodzi o ciągłość ścieżek. Napięcie jako takie jest wystawiane ze sterownika.

A co się stało z Twoją, że chcesz ją wymienić?

Napisano
  • Autor

> Przepustnice z 1.4 i 1.6 powinny być takie same. Sprawdzić mogę w domu po południu.

> Co do weryfikacji, to potencjometr sprawdzisz omomierzem. Głównie chodzi o ciągłość ścieżek.

> Napięcie jako takie jest wystawiane ze sterownika.

> A co się stało z Twoją, że chcesz ją wymienić?

Gdybyś mógł sprawdzić to byłbym bardzo wdzięczny.

A w które piny trzeba wpiąć omomierz żeby odczytać napiecie? I w jakim zakresie powinny sie zmieniać 0-4.5V?

Wymienić ją chcę w ramach eksperymentu bowiem 2 mechaników nie może zdiagnozować problemu z nagłym szarpnieciem po odpuszczeniu gazu. Poza tym jak ruszam z 1 i wcisne sprzęgło żeby zmienić bieg to obroty rosną o jakies 1000 w górę. Wcześniej miałem problem z gaśnięciem i po wyczyszczeniu przepustnicy pojawił sie problem z szarpnieciami, które nie zawsze wystepują ale denerwują. Adaptacje i resety nic nie dały.

Napisano

Schemat wygląda tak:

287195681-Laczek_throttle.jpg

Do sprawdzenia jest dwuścieżkowy potencjometr (na ciągłość), styk biegu jałowego i siłownik, do tego "jakość" połączenia ze sterownikiem oraz kwestie czysto mechanicznie, czy przepustnica się nie zacina, nie ma jakichś przeskoków.

Auto nie ma przypadkiem gazu?

post-37290-1435252172446_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Schemat wygląda tak:

> Do sprawdzenia jest dwuścieżkowy potencjometr (na ciągłość), styk biegu jałowego i siłownik, do

> tego "jakość" połączenia ze sterownikiem oraz kwestie czysto mechanicznie, czy przepustnica

> się nie zacina, nie ma jakichś przeskoków.

> Auto nie ma przypadkiem gazu?

Dzieki za schemat. Tak auto ma gaz, ale raczej nie widzę zwiazku z gazem. Na benzynie i gazie jest to samo poza tym właśnie ten problem wyniknął po czyszczeniu. Moje odczucie jest takie, że przepustnica sie zacina jakoś mechanicznie. Przykładowo, zatrzymuje samochód i niekiedy obroty "zawieszaja się" w okolicy 1500 i ni cholery nie zejdą niżej. Ruszę kawałek pare metrów i spadają poniżej 1000. Stad moja chęć zrobienia eksperymentu.

Napisano

>Stad moja chęć zrobienia eksperymentu.

Na początek jednak spróbowałbym pojeździć ze dwa dni wyłącznie na benzynie. Gaz potrafi płatać różne figle.

Napisano

> Dzieki za schemat. Tak auto ma gaz, ale raczej nie widzę zwiazku z gazem. Na benzynie i gazie jest

> to samo poza tym właśnie ten problem wyniknął po czyszczeniu. .

Trzeba było tak od razu. Nie kombinuj tylko skasuj adaptację przepustnicy i będzie dobrze.

Napisano
  • Autor

> Trzeba było tak od razu. Nie kombinuj tylko skasuj adaptację przepustnicy i będzie dobrze.

Niby mechanik robił ponowną adaptację i nic to nie zmieniło. Sam nie kasowałem bo nie mam sprzętu, kabli itp. Pojutrze jadę na przegląd LPG to może poproszę żeby jeszcze przy okazji zrobili "sam reset".

Napisano

> Niby mechanik robił ponowną adaptację i nic to nie zmieniło. Sam nie kasowałem bo nie mam sprzętu,

> kabli itp. Pojutrze jadę na przegląd LPG to może poproszę żeby jeszcze przy okazji zrobili

> "sam reset".

Jesli nie mają czym , a pewnie nie mają , to i nic nie zrobią. Odłączenie akumulatora nie skasuje auto adaptacji przepustnicy. Najlepiej kup sobie najtańszy interfejs na allegro do VAG-a i zassij z neta chevroletexplorera ruskiego i tym zrobisz to w ciągu 3-ech sekund.

Napisano
  • Autor

> Jesli nie mają czym , a pewnie nie mają , to i nic nie zrobią. Odłączenie akumulatora nie skasuje

> auto adaptacji przepustnicy. Najlepiej kup sobie najtańszy interfejs na allegro do VAG-a i

> zassij z neta chevroletexplorera ruskiego i tym zrobisz to w ciągu 3-ech sekund.

Może się skuszę na ten kabel. Czy takim czymś: http://allegro.pl/interfejs-vag-kkl-obd2-audi-skoda-seat-vw-pl-cd-fv-i3555730522.html to ogarnę? Cena jest do przełknięcia. Najgorsza jest ta ruska grażdanka v ChevroletExplorer bo mi jej Vista nie wyswietla. Gdzieś tam kiedyś w postach poniżej było o ustawieniach tego ale zdaje się że na XP.

Napisano

> Może się skuszę na ten kabel. Czy takim czymś:

> http://allegro.pl/interfejs-vag-kkl-obd2-audi-skoda-seat-vw-pl-cd-fv-i3555730522.html to

> ogarnę?

Mam taki sam , przynajmniej z wyglądu.

> Cena jest do przełknięcia. Najgorsza jest ta ruska grażdanka v ChevroletExplorer bo mi

> jej Vista nie wyswietla. Gdzieś tam kiedyś w postach poniżej było o ustawieniach tego ale

> zdaje się że na XP.

no mi na viście i 7 nie udało sie zrobić tak żeby wyświetlało bukwy poprawnie. Zrobiłem to na xp , którego zainstalowałem na drugim dysku i dało radę. Niestety najnowszy "CE" jest tylko po rusku i tu jest największy problem. Na szczęście mam o tyle dobrze ,że robi ze mną gostek z Białorusi i przy jego "drobnej " pomocy cała operacja trwała kilka sekund.

Napisano
  • Autor

> Kabel powinien być dobry.

Kabelek zamówiony. Zobaczymy co mi sie uda zdziałać.

Nuki_tsw czy patrzyłeś może na to czy przepustnice 1.4 i 1.6 można użyć wymiennie?

Napisano

> Nuki_tsw czy patrzyłeś może na to czy przepustnice 1.4 i 1.6 można użyć wymiennie?

To samo wg katalogu.

Napisano
  • Autor

> To samo wg katalogu.

Dzięki

Tymczasem udało mi się skasować adaptację tym rosyjskim softem i wygląda obiecująco. Zrobiłem małą rundkę i wygląda, że samochód chodzi jak melodia. Jutro sprawdzę na dłuższej trasie. Może będzie happy end mojej 5 miesięcznej walki z gaśnięciem i szarpaniem. ok.gif

• 4 miesiące później...
Napisano

> Dzięki

> Tymczasem udało mi się skasować adaptację tym rosyjskim softem i wygląda obiecująco. Zrobiłem małą

> rundkę i wygląda, że samochód chodzi jak melodia. Jutro sprawdzę na dłuższej trasie. Może

> będzie happy end mojej 5 miesięcznej walki z gaśnięciem i szarpaniem.

Przepraszam modów za odświeżenie tematu, ale mam podobny problem.

Widzę, że autor tematu już dość długo się nie logował, ale może poradzi ktoś inny smile.gif

Od jakiegoś czasu obroty w naszym laćku dziwnie się zachowywały, czasem spadały a czasem rosły, dodatkowo można było zauważyć delikatne falowanie (minimalne na obrotomierzu, ale wyczuwalne).

Wydawało mi się że może to być EGR - dziś go wykręciłem i wyczyściłem - jednak nie miał za dużo brudu.

Po wyczyszczeniu egr'a odkręciłem filtr powietrza i rurę idącą do przepustnicy - delikatnie zaolejona była z odmy, rurę wyczyściłem.

Przy czyszczeniu okazało się że przepustnica też jest brudna - ją też wyczyściłem, ale bez wykręcania z silnika.

Po poskładaniu wszystkiego obroty zachowują się jeszcze bardziej dziwnie: czasem zatrzymują się na 2k rpm, czasem zatrzymują się na ok. 1,5k żeby po chwili spać na normalne 800, a czasem spadają normalnie.

Mniej więcej obrazuje to filmik:

Dodam, że robiliśmy adaptację wg. przepisu z neta (ale do aveo - do lacetti nie umiałem w telefonie znaleźć) - nic nie pomogło.

Raczej jest to wina silniczka krokowego, po po puszczeniu gazu widać że oś przepustnicy nie domyka się całkowicie, dopiero po chwili zamyka się do końca (widać tą oś na tym plastikowym kółku na który nawija się linka gazu) i obroty spadają.

Mam kabel do fiata i VAG'a, taki - http://m-paq.pl/fiat-alfa-romeo-lancia/74-interfejs-multiecuscan-kkl-dla-fiat-alfa-romeo-lancia.html oraz elma, wiec mogę podłączyć.

Więc mam takie pytania:

Czy na powyższe problemy pomoże skasowania adaptacji przepustnicy ?

Czy po skasowaniu trzeba od nowa adaptować, czy zrobi samemu (jeśli tak to jak ? )?

Gdzie w Chevrolet Explorer (wolałbym wersję czeską - bo w niej może coś zrozumie), jest funkcja kasowania adaptacji ?

Napisano

Kolego w moim laczku 1,8 miałem podobne problymy napiszę Ci co zrobiłem:

1. Przy przepustnicy były gumowe zaslepki, które się rozlasowały (obroty mocno falowały około 2-3k rpm)- wymiana na nowe - pomogło ponieważ przepustnica nie brała fałszywego powietrza, zatem popatrz na swoją jak wyglada i czy nie ma podobnych zaślepek.

2. Raz w roku musiałem preparatem do styków elektrycznych popsikać na złączkę od komputera bo inaczej obroty delikatnie falowały (1-1,5krpm).

Powodzenia