Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ceknie płyn z parownika

Featured Replies

Napisano

Czołem wszystkim,

Koledzy, mam taki problem, otóż w kwietniu zakupiłem w sklepie PH Jacuś dwa komplety naprawcze reduktora/prawnika Tomasetto AT-07.

Oczywiście wymiana to pikuś- a dziś po ok. pół roku od wymiany cieknie płyn chłodzący z parownika (uszczelka wodna) w obu regenerowanych przez mnie parownikach.

Wysłałem dziś maila do "Jacusia" z reklamacją, ale wątpię, żeby coś pomogło, zobaczymy.

Zakupiłem wówczas niby oryginalny (włoski) zestaw naprawczy K39, jak myślicie, tak spadła jakość oferowanego produktu czy nagle stałem się taki atechniczny?

Może ktoś z Was regenerował ostatnio jakiś parownik na tych podzespołach i się wypowie jak u niego?

Może należy kupić jakiś inny zestaw naprawczy, ale jaki?

Napisano
  • Autor

> Ciśnienie w układzie chłodzenia w normie?

nie wiem, jaką odpowiedź chciałbyś otrzymać - ja jeszcze nie widziałem auta wyposażonego w manometr na ukł. chłodzenia.

Organoleptycznie to węże są miękkie, termostaty działeją idealnie, z tech reduktorów to nie, że sika tylko kapie, kropelka po kropelce...

Napisano

Może trzeba dokręcić jeszcze raz śruby parownika bo uszczelki siadły.

Napisano
  • Autor

> Może trzeba dokręcić jeszcze raz śruby parownika bo uszczelki siadły.

Wątpię, bardzo w to wątpię, bo raz, że ja NIDGY słabo nie dokręcam, a dwa to jak kupisz nowy parownik to co po jakimś przebiegu należy go rozkręcić , żeby dokręcić?

Poza tym coś musi być na rzeczy bo znalazłem dostępne same membrany wodne w sprzedaży...

P.S. tu ktoś czeka za Twoją opinią...

Napisano

> nie wiem, jaką odpowiedź chciałbyś otrzymać - ja jeszcze nie widziałem auta wyposażonego w manometr

> na ukł. chłodzenia.

Z kwestii ogólnych, to nie masz obowiązku odnosić się do zapytania, które wydaje ci się głupie, nie na miejscu, bądź z jakiegoś względu irytujące.

Ja się tylko grzecznie pytałem, czy nie miałeś z tym problemów, bo w moim aucie kiedyś wadliwie działał korek i najsłabszym ogniwem okazał się wtedy zbiorniczek wyrównawczy. Puścił na zgrzewie.

Jak jest to jest w porządku, to albo uszczelka albo odlew miały wadę. Ostatnia sprawa to montaż.

Napisano
  • Autor

> Ja się tylko grzecznie pytałem, czy nie miałeś z tym problemów,

ok

> Jak jest to jest w porządku, to albo uszczelka albo odlew miały wadę. Ostatnia sprawa to montaż.

odlew jak to odlew - żadnych wżerów nie było, montaż - nie wiem, może za mocno dokręcałem przecinając uszczelkę, ale czy wtedy wytrzymały by po ok. 20.000km, raczej zaraz po montażu by ciekło- co do samej uszczelki to tylko zwykła guma, więc "siąść"też raczej nie mogła.

Tak jak pisałem, zastanawiające jest to, że uszczelka wodna występuje też poza zestawem naprawczym.

Napisano

> przecinając uszczelkę, ale czy wtedy wytrzymały by po ok. 20.000km, raczej zaraz po montażu by ciekło

Pewnie tak.

> Tak jak pisałem, zastanawiające jest to, że uszczelka wodna występuje też poza zestawem naprawczym.

Możesz zadzwonić do kogoś kto to oferuje i zapytać, jak to jest. Czasami można się dowiedzieć ciekawych rzeczy.

Napisano
  • Autor

> Pewnie tak.

> Możesz zadzwonić do kogoś kto to oferuje i zapytać, jak to jest. Czasami można się dowiedzieć

> ciekawych rzeczy.

właśnie dostałem maila od "Jacusia", że czasem tak jest dlatego mają w ofercie też osobno te uszczelki za 7zł ok.gif i żebym przyjrzał się czy nie ma wżerów bo "wżery nie powstają z dnia na dzień" - tak mi napisali.

Napisano

W takiej sytuacji, to do zestawu powinny być dwie uszczelki od razu z odpowiednią informacją, bo wysyłka więcej kosztuje, nie wspominając o robocie. smile.gif

Napisano
  • Autor

> W takiej sytuacji, to do zestawu powinny być dwie uszczelki od razu z odpowiednią informacją, bo

> wysyłka więcej kosztuje, nie wspominając o robocie.

no co Ci poradze crazy.gif

dlatego wysłałem maila z reklamacją, niech chociaż przesyłka gratis będzie zlosnik.gif