Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Filtr kabinowy w Mondeo MK3

Featured Replies

Napisano

Żeby wymienić filtr kabinowy w Mondeo MK3, należy zdemontować połowę maskownicy podszybia. Maskownica ta umocowana jest 3 wkrętami z jednej oraz całą krawędzią w szczelinie uszczelki z drugiej.

Jak wymieniałem u siebie, to nie udało mi się w prosty sposób wyjąć krawędzi z uszczelki i musiałem wysuwać ją w bok - na zewnątrz samochodu. Sęk w tym, że przy tym uszczelka zsunęła się z szyby (i tak bym inaczej maskownicy nie wysunął), a po założeniu na powrót mam szczelinę między maskownicą a szybą i pewnie uszczelka nie siedzi szczelnie.

Na MKP odsyłają mnie do dwóch manuali, w których moment ściągnięcia jest w ogóle pominięty, a użytkownicy twierdzą (niepośrednio), że u nich krawędź wychodzi z krępacji.

To jak to jest?

Napisano

> Żeby wymienić filtr kabinowy w Mondeo MK3, należy zdemontować połowę maskownicy podszybia.

> Maskownica ta umocowana jest 3 wkrętami z jednej oraz całą krawędzią w szczelinie uszczelki z

> drugiej.

> Jak wymieniałem u siebie, to nie udało mi się w prosty sposób wyjąć krawędzi z uszczelki i musiałem

> wysuwać ją w bok - na zewnątrz samochodu. Sęk w tym, że przy tym uszczelka zsunęła się z szyby

> (i tak bym inaczej maskownicy nie wysunął), a po założeniu na powrót mam szczelinę między

> maskownicą a szybą i pewnie uszczelka nie siedzi szczelnie.

> Na MKP odsyłają mnie do dwóch manuali, w których moment ściągnięcia jest w ogóle pominięty, a

> użytkownicy twierdzą (niepośrednio), że u nich krawędź wychodzi z krępacji.

> To jak to jest?

pokaż fotę,

chodzi o tę wąziutką cieniutka uszczelkkę na maskownicy?

Jeśli tak, to sprawdź czy ona przypadkiem się nie oberwała. W foce miałem taki przypadek, że na niewielkim odcinku oderwała się od maskownicy i niedolegała. Przykleiłem toto na jakimś elastycznym kleju i jest SI. Nawet jeśli będziesz mieć tam jakąś szczelnię to i tak nic się nie dzieje bo waoda pójdzie w podszybie i rynnami ściekowymi na koło/nadkole ok.gif

Napisano
  • Autor

> pokaż fotę,

> chodzi o tę wąziutką cieniutka uszczelkkę na maskownicy?

> Jeśli tak, to sprawdź czy ona przypadkiem się nie oberwała. W foce miałem taki przypadek, że na

> niewielkim odcinku oderwała się od maskownicy i niedolegała. Przykleiłem toto na jakimś

> elastycznym kleju i jest SI. Nawet jeśli będziesz mieć tam jakąś szczelnię to i tak nic się

> nie dzieje bo waoda pójdzie w podszybie i rynnami ściekowymi na koło/nadkole

Musialbym to rozebrac, teraz wyglada to tak:

IMAGE00205.jpg

w przekroju wyglada to tak:

uMV06.jpg

U mnie nie idzie wysunac maskownicy w gore - jedynie wzdluz uszczelki w bok.

Napisano

już kumam.

Tamoi zakłada się tą maskownicę najlepiej w dwie osoby.

Jeden zakłada a drugi przytrzymuje maskę nieco opuszczoną, tzn,. nie otwartą do końca i wtedy wystarczy lekko nagiąć maskownicę i bangla ok.gif

ja sam dawałem radę trzymałem sobie ramieniem. ok.gif

Napisano
  • Autor

> już kumam.

> Tamoi zakłada się tą maskownicę najlepiej w dwie osoby.

> Jeden zakłada a drugi przytrzymuje maskę nieco opuszczoną, tzn,. nie otwartą do końca i wtedy

> wystarczy lekko nagiąć maskownicę i bangla

> ja sam dawałem radę trzymałem sobie ramieniem.

Ale co bangla? Wysuwa w bok?

Napisano

> Ale co bangla? Wysuwa w bok?

ja to zazwyczaj wciskałem, nic nie wysuwałem, ale może powodem tego pył fakt, że filtr kabinowy zazwyczaj wymieniam latem - plastiki są bardziej elastyczne, łatwiej sie odginają i nie kruszą ok.gif

Napisano
  • Autor

> ja to zazwyczaj wciskałem, nic nie wysuwałem, ale może powodem tego pył fakt, że filtr kabinowy

> zazwyczaj wymieniam latem - plastiki są bardziej elastyczne, łatwiej sie odginają i nie kruszą

Wyczyscilem uszczelke, wcisnalem tam troszke silikonu dekarskiego, a po 24h wcisnalem w uszczelke maskownice.