Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Egzamin teoretyczny katA

Featured Replies

Napisano

Da się gdzieś ściągnąć z netu aktualne pytania ?

Napisano

> Da się gdzieś ściągnąć z netu aktualne pytania ?

Część.

Jakbyś szukał - weź pod uwagę, że zależnie od miejsca, w którym zdajesz są różni "twórcy" oprogramowania egz. i bazy pytań.

Napisano
  • Autor

> Część.

> Jakbyś szukał - weź pod uwagę, że zależnie od miejsca, w którym zdajesz są różni "twórcy"

> oprogramowania egz. i bazy pytań.

Serio ? idiotyzm.

namawiam serce.gif do zrobienia katA ale się zastanawiam czy przebrnie przez to sick.gif

Napisano

> Serio ? idiotyzm.

Teorię zdawałem tylko w Rybniku.

Praktykę w Rybniku i Opolu.

Okazało się, że mają innych "wydawców" i już się zaczynałem bać, że teorię będę musiał jeszcze raz zdawać - na szczęście nie.

> namawiam do zrobienia katA ale się zastanawiam czy przebrnie przez to

No w tym sezonie to już chyba trochę późno? zlosnik.gif

Z mojego doświadczenia - lepiej zdawać tam, gdzie jest XJ6, nie Gladius.

SZCZEGÓLNIE w przypadku kobiet.

Napisano

Kobiety były znane z tego,że kuły na pamięć stare testy ale aktualnie, gdyby twoja mulher.gif miała nawet pełną bazę (co nie jest możliwe) to i tak nie dałaby rady wszystkiego zakuć!

Trzeba nauczyć się wszystkiego z podręcznika, przerobić trochę powszechnie dostępnych testów i powinno być ok.

Sam przerobiłem prawie 1500 pytań, które były dołączone do podręcznika, który otrzymałem we wrocławskiej szkole jazdy, a na egzaminie okazało się, że wrocławski word korzysta z innej bazy. Totalny kretynizm ze strony mojej szkoły ale na ich szczęście zdałem, choć przeżyłem szok na egzaminie...

Napisano
  • Autor

> Kobiety były znane z tego,że kuły na pamięć stare testy

Co Ty gadasz zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

Jeszcze tylko dodam, że praktycznie na wszystkie pytania spoza przepisów o ruchu drogowym - odpowiedź jest książce "Motocyklista doskonały".

Napisano

Apropos książek, co polecicie w j.ang. do zabijania długiej zimowej przerwy?

Chodzi o książkę z techniki jazdy.

Napisano

Ja niezmiennie polecę "swoje", czyli:

- David Hough, na pl. są trzy książki przetłumaczone, bez problemu do ściągnięcia/zakupu wersje ang. Dobre podręczniki, wykładające "jak przeżyć" i jak "działa motocykl", co się z nim dzieje podczas jazdy, podstawowe techniki.

Jak przeczytasz/ zrozumiesz o co chodziło w ww. literaturze, można iść dalej, czyli:

- Keih Code, tu już typowo tylko o jeździe, technikach sportowych, ale także przydatnych w jeździe na codzień. Obowiązkowo PO PRZECZYTANIU, Twist of the wrist - film zlosnik.gif

Jak przebrniesz przez te pozycje, podrzucę Ci kilku innych autorów ang, jak będziesz chciał ok.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Jeszcze tylko dodam, że praktycznie na wszystkie pytania spoza przepisów o ruchu drogowym -

> odpowiedź jest książce "Motocyklista doskonały".

Ksiazki tego pana to generalnie sobie mozna w buty wlozyc. To co jest w nich zamieszczone jako porady bardziej nadaje sie na broszure niz na ksiazke.

wink.gif

Napisano

Z "motocyklista doskonały" dowiedziałem się więcej niż przekazał mi instruktor na kursie...

Napisano

> Z "motocyklista doskonały" dowiedziałem się więcej niż przekazał mi instruktor na kursie...

I wcale mnie to nie dziwi, swiadczy co najwyzej o jakosci szkolenia w PL.

wink.gif

Napisano

> I wcale mnie to nie dziwi, swiadczy co najwyzej o jakosci szkolenia w PL.

Szczerze mówiąc - nie wiem jak wygląda to w innych krajach.

W PL:

- Część teoretyczna przeprowadzana jest najczęściej dla Kat. A i B równocześnie.

- Nie ma osobnych zajęć dla kat. A, gdzie poznałbyś teorię przed rozpoczęciem jazd.

- Część praktyczna to 20 godzin, z których większość spędzisz na placyku... bo musisz się nauczyć kręcić "8" i wolny slalom frown.gif

- Najczęściej wygląda to tak, że kursant walczy sam z placykiem, a instruktor nawet nie patrzy co się dzieje, jakie błędy popełnia kursant.

- Kilka godzin na mieście to zapoznanie z trasami egzaminacyjnymi. Nie ma to praktycznie nic wspólnego z "prawdziwą jazdą".

Ot taka fikcja.

Często bywa tak, że kursant ma jechać za / przed instruktorem, który też jedzie na 2oo. Nie mają z sobą żadnej komunikacji.

Napisano

> Szczerze mówiąc - nie wiem jak wygląda to w innych krajach.

> W PL:

> - Część teoretyczna przeprowadzana jest najczęściej dla Kat. A i B równocześnie.

> - Nie ma osobnych zajęć dla kat. A, gdzie poznałbyś teorię przed rozpoczęciem jazd.

> - Część praktyczna to 20 godzin, z których większość spędzisz na placyku... bo musisz się nauczyć

> kręcić "8" i wolny slalom

> - Najczęściej wygląda to tak, że kursant walczy sam z placykiem, a instruktor nawet nie patrzy co

> się dzieje, jakie błędy popełnia kursant.

> - Kilka godzin na mieście to zapoznanie z trasami egzaminacyjnymi. Nie ma to praktycznie nic

> wspólnego z "prawdziwą jazdą".

> Ot taka fikcja.

> Często bywa tak, że kursant ma jechać za / przed instruktorem, który też jedzie na 2oo. Nie mają z

> sobą żadnej komunikacji.

Mieszkajac na innej planecie wiem jak to wyglada w PL.

Bywa, ze czasem szkole z drugiego motocykla ( coraz rzedziej ). Lacznosc czy komunikacje nie stanowi wiekszego problemu, bo zawsze jestem w stanie wyprzedzic szkolonego i stanac z nim na poboczu i mu wyjasnic co robi zle - to nie jest Problem.

U nas wyglada to w ten sposob, ze kandydat ma w zaleznoisci od posiadania / nieposiadania kat. PJ albo 12 x 90 min teori ogolnej / 6 x 90 min teori ogolnej przy posiadaniu PJ np. kat B.

Teoria motocyklowa to 4 x 90 min.

wink.gif

Napisano

> zawsze jestem w stanie wyprzedzic szkolonego i stanac z nim na

> poboczu i mu wyjasnic co robi zle - to nie jest Problem.

Jako niedawny kursant nie do końca się zgodzę zlosnik.gif

Jeździłem z instruktorami z 3 szkół blush.gif (siara co?).

1. Szkoła w której miałem kurs.

2. Szkoła blisko domu - żeby poćwiczyć placyk po oblanym egzaminie.

3. Tu tylko szybkie zapoznanie się z Xj6, przećwiczenie placyku na XJ6 i szybki przejazd zapoznawczy po "nowym" mieście, w którym miałem zdawać zlosnik.gif

Mówiąc szczerze - najsłabiej oceniam szkołę w której robiłem podstawowy kurs.

NAJLEPIEJ oceniam instruktorkę (tak tu była Pani instruktor) ze szkoły nr 3.

W czasie jazdy miejskiej praktycznie cały czas komentowała / poprawiała / tłumaczyła (jak to baba grinser006.gif ). Naprawdę - uważam, że była najlepszą instruktorką, z którą miałem okazję jeździć.

Dość dobrze oceniam też instruktora ze szkoły, w której "szlifowałem placyk", ale Pani instruktor - rispekt zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Aha - niestety wszystkie szkoły miały dość słaby sprzęt zlosnik.gif

Ta pierońska słuchawka zawsze mi z ucha musiała "wylatać" grinser006.gif

Najlepszy sprzęt był na egzaminie - kask z wbudowanym interkomem.

Chciałbym zobaczyć swoją minę, kiedy egzaminator powiedział "Pan też ma mikrofon" icon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gif

Napisano

> Jako niedawny kursant nie do końca się zgodzę

No nie musisz, biglaugh.gif Moi na to nie nazekaja, Sekret tkwi w podstawowym przygotowaniu. Jak wszystko dobrze na teori wylozysz i pokazesz, to potem w obszerze niezabudowanym náwet nie musze ani razu cokolwiek powiedziec. zwykle ne poczatku kilka korektur, tip'ow, poprawek, pod koniec to juz calkiem fajnie wyglada

> ...wszystkie szkoły miały dość słaby sprzęt

> Ta pierońska słuchawka zawsze mi z ucha musiała "wylatać"

Jak wyzej, sekret w sluchawce. Borykalem sie z tym przez ostatnie 3 - 4 miesiace, bo szef byl ( oryginalny vibrator ) i tak skapy, ze szkoda mu mylo wydac 10 Euro na plaska sluchawke ( pod helm motocyklowy ) kazal przynosic kursantowi swoje sluchawki. Ja co Prawda takowa mam, ale dlaczego mam inwestowac w nie moja szkolke ?

wink.gif