Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jak usunąć "stęchły" zapach z drewna ?

Featured Replies

Napisano

otóż, w jednym pokoju w jednym miejscu (ok 1,5m2) jest dziwny zapach z deski podłogowej. są to stare deski ale ani nie ma wilgoci ani pleśni czy grzyba. deski mają szpary więc tak czy siak wentylacja spod spodu jest.

w innych pokojach mam panele położone na takie deski i wszędzie jest ok. jako że będą kładzione nowe panele na całym mieszkaniu, chciałbym jakoś skutecznie wybawić ten zapach. zrywanie desek to ostateczność i wg mnie nie ma sensu bo drzewo jest zdrowe. szukam innego sposobu.

do tej pory próbowałem jakiegoś sprayu, ozonowania (ale ozonator mam niewielki). i nic na razie lepiej.

nie wiem czy nie jest to po prostu jakaś stara sprawa (bo tam były też panele jakiś czas temu ale je zerwałem przed robieniem ścian. do tej pory nie czułem nic bo pokoju nie używałem.

aha, ja mam bardzo wyczulony węch, i normalnie ten zapach czuję dopiero ok 0.5m przy podłodze. w pokoju raczej nie czuć za bardzo nic. ale tak czy siak chciałbym to usunąć.

Napisano

a zerwij kontrolnie ze dwie deski w roznych miejscach, bo moze cos pod deskami?

Napisano
  • Autor

> a zerwij kontrolnie ze dwie deski w roznych miejscach, bo moze cos pod deskami?

wiesz co, nie da rady. te deski są mega grube. mega przybite a gwoździe jak z krzyża Chrystusa.

jeśli miałbym usunąć deski to naraz wszystkie ( i byłaby to operacja hohoho). ale muszę wypróbować wszystko co możliwe żeby tego nie robić. w tej chwili chodzi osuszacz, bo posiadam taki, ale to profilaktycznie, bo jak mówię wilgoci w pokoju nie ma, jest ogrzewany a w oknie jest nawiewnik - i czuć ruch powietrza.

zastanawiam się czy czasem nie spróbować jakiś impregnatem do drzewa to spryskać ostro ??

Napisano

Sęk w tym grinser006.gif, że deski z góry mogą wydawać się ok, a od spodu może coś tam gnić. Mogą gniż też legary, lub coś tam zdechło.

Gwoździe można wyciągnać, są do tego narzędzia - jak nie potrzebujesz kupować to wypożycz na dzień - dwa. Bez sensu jest cudowanie jak nie widzi się tego, co jest pod spodem. Zerwanie jednej deski i zajrzenie pod spód, choćby zwykłą kamerą i latarką da już bardzo dużo.

Napisano
  • Autor

> Sęk w tym , że deski z góry mogą wydawać się ok, a od spodu może coś tam gnić. Mogą gniż też

> legary, lub coś tam zdechło.

> Gwoździe można wyciągnać, są do tego narzędzia - jak nie potrzebujesz kupować to wypożycz na dzień

> - dwa. Bez sensu jest cudowanie jak nie widzi się tego, co jest pod spodem. Zerwanie jednej

> deski i zajrzenie pod spód, choćby zwykłą kamerą i latarką da już bardzo dużo.

wiem. tylko wydaje mi się raczej, że jakby juz coś gniło to by zapach był bardziej ostry i mocniejszy.

wydaje mi się, że raczej legary nie powinny gnić. pod spodem jest piwnica. deski te są przy wejściu do pokoju więc podciekanie po murze chyba raczej nie ?

no kurcze stanąłem z robotą bo ani drzwi założyć ani podłogi zamawiać... mieszkam jak w slumsie (firanka zamiast drzwi do łazienki smile.gif )

Napisano

rozklad to nie tylko gnicie, ale i butwienie. Zapach latwy do zauwazenia o tej porze roku w parku, czy w lesie - ziemisty, lekko wilgotny, niezbyt nieprzyjemny.

Napisano
  • Autor

> rozklad to nie tylko gnicie, ale i butwienie. Zapach latwy do zauwazenia o tej porze roku w parku,

> czy w lesie - ziemisty, lekko wilgotny, niezbyt nieprzyjemny.

hmm... już sam nie wiem. na pewno nie jest to zapach butwienia. tylko czegoś takiego starego.

jutro rozejrzę się za jakąś chemią, jak nie znajdę zrywam całą podłogę. bo chyba łatwiej mi będzie położyć jakieś OSB na całości (7,5-8 m2 270751858-jezyk.gif ) niż sztukować deski do tych co są zdrowe ?

Napisano

> hmm... już sam nie wiem. na pewno nie jest to zapach butwienia. tylko czegoś takiego starego.

> jutro rozejrzę się za jakąś chemią, jak nie znajdę zrywam całą podłogę. bo chyba łatwiej mi będzie

> położyć jakieś OSB na całości (7,5-8 m2 ) niż sztukować deski do tych co są zdrowe ?

zdejmij jedna deske, i tak chcesz na to panele klasc, wiec lekko pokancerowana i inny gwozdz ci nie zaszkodzi. Jak nic ciekawego nie zauwazysz, to zawolaj jakiegos stolarza.

Napisano

Po co zaraz podłogę ? W ostateczności możesz wyciąć wyżynarką i zakupić nową deskę - i tak chcesz tam kłaść panele. Szkoda zdrowego drewna, OSB to jednak nie to samo, a tylko koszt podniesie. Sprawdź wszystko dobrze, bo może się okazać, że położysz nawet i te OSB i dalej będzie capić.

Napisano
  • Autor

> Po co zaraz podłogę ? W ostateczności możesz wyciąć wyżynarką i zakupić nową deskę - i tak chcesz

> tam kłaść panele. Szkoda zdrowego drewna, OSB to jednak nie to samo, a tylko koszt podniesie.

> Sprawdź wszystko dobrze, bo może się okazać, że położysz nawet i te OSB i dalej będzie capić.

chyba zrobię tak że usunę te deski co czuć, sprawdzę co to i wymienię na nowe w razie czego. dziwne dla mnie jest to że normalnie wg. mnie w pokoju jest sucho. chyba że to jest jakaś "punktowa" sprawa. dam znać jak dojdę do czegoś...