Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dziura + dosc nowa opona

Featured Replies

Napisano

Witam,

Dzis mialem nieszczescie rozwalic sobie opone w dziurze na drodze i pogiac felge. Mam notke z policji.

A teraz pytania:

jaki jest Waszym zdaniem graniczny przebieg przy ktorym opony trzeba wymienic parami?

jakie mam szanse wywalczyc cos u zarzadcy drogi? w tym przypadku powiat pruszkowski, jak mi miski powiedzialy

BTW, jeden misiek chyba chcial zostac aktorem, bo wyglosil tekst jak z filmu "Mis": a gdyby tam czlowiek lezal, to co? tez by pan przejechal?

moja odp., moze niezbyt blystkowliwa, ale zazyl mnie dokumentnie: "lezacy czlowiek nie bylby przykryty 20-cm warstwa wody..."

Napisano
  • Autor

> Witam,

> Dzis mialem nieszczescie rozwalic sobie opone w dziurze na drodze i

> pogiac felge.

... jeszcze jedno pytanie. Czy warto to robic z AC? Tj. czy przy kwocie rzedu 250-300 zl znizki mi poleca? Nie mialem nigdy szkody z wlasnej winy i sie nie znam.

Napisano

> ... jeszcze jedno pytanie. Czy warto to robic z AC? Tj. czy przy

> kwocie rzedu 250-300 zl znizki mi poleca? Nie mialem nigdy

> szkody z wlasnej winy i sie nie znam.

Absolutnie nie rób tego z AC, bo przy kolejnym ubezpieczeniu zapłacisz 2x tyle, jak przy robocie za gotówkę

IMHO - jeśli opona ma za sobą max jeden sezon, możesz kupić jedną oponę

Napisano

> Absolutnie nie rób tego z AC, bo przy kolejnym ubezpieczeniu

> zapłacisz 2x tyle, jak przy robocie za gotówkę

> IMHO - jeśli opona ma za sobą max jeden sezon, możesz kupić jedną

> oponę

mi sie po 2 sezonach zrobiło kuku frown.gif i ciekawe czy mi oddadza za 1 czy za 2 oponki

Napisano
  • Autor

> IMHO - jeśli opona ma za sobą max jeden sezon, możesz kupić jedną

> oponę

Opona ma za soba jedynie 5, moze 7 kkm. Byla kupiona w polowie zeszlej zimy. Na szczescie model nie wyszedl z produkcji.

Ciekawe czy cos wywalcze z powiatem...

Napisano

> Opona ma za soba jedynie 5, moze 7 kkm. Byla kupiona w polowie

> zeszlej zimy. Na szczescie model nie wyszedl z produkcji.

> Ciekawe czy cos wywalcze z powiatem...

wymiana jednej zdecydowanie wystarczy w takim przypadku

Napisano

> ... jeszcze jedno pytanie. Czy warto to robic z AC? Tj. czy przy

> kwocie rzedu 250-300 zl znizki mi poleca? Nie mialem nigdy

> szkody z wlasnej winy i sie nie znam.

robienie ze swojego AC byloby bezsensem, wiecej stracisz na znizkach

Napisano

> Witam,

> Dzis mialem nieszczescie rozwalic sobie opone w dziurze na drodze i

> pogiac felge. Mam notke z policji.

> A teraz pytania:

> jaki jest Waszym zdaniem graniczny przebieg przy ktorym opony trzeba

> wymienic parami?

Jeżeli po jednym sezonie, to nie będą chcieli uznać dwóch, ale możesz bezpiecznie wymienić tylko jedną, sam tak robiłem.

> jakie mam szanse wywalczyc cos u zarzadcy drogi? w tym przypadku

> powiat pruszkowski, jak mi miski powiedzialy

Miśki to często niewiele wiedzą. To, że to było na terenie powiatu pruszkowskiego nic nie znaczy, bo jeżeli to była droga gminna, odpowiada lokalna gmina. Jeżeli powiatowa - powiatowy zarząd dróg. Jeżeli wojewódzka, zarządca w Grodzisku Mazowieckim, jeżeli krajowa, to nie wiem kto zlosnik.gif Mnie miśki początkowo wprowadzili w bląd, przez co straciłem miesiąc. O tym, do kogo należy dany [b[odcinek drogi powinieneś się dowiedzieć w gminie, przez którą droga przebiega - mają dokładne mapy.

Ale z Grodziskiem kilka lat temu wygrałem, poszukaj w archiwum, podawałem konkretne paragafy aktów prawnych, na które się trzeba powołać w "piśmie przedprocesowym".

> BTW, jeden misiek chyba chcial zostac aktorem, bo wyglosil tekst jak

> z filmu "Mis": a gdyby tam czlowiek lezal, to co? tez by pan

> przejechal?

> moja odp., moze niezbyt blystkowliwa, ale zazyl mnie dokumentnie:

> "lezacy czlowiek nie bylby przykryty 20-cm warstwa wody..."

Za dużo filmów się na oglądał. Mnie najpierw powiedzieli, że .... za wolno jechałem, bo inaczej bym tę dziurę przeskoczył i sobie koła nie rozwalił zlosnik.gif Potem w powiatowym zarządzie chcieli mnie wziąć na litość, że i oni i ich kierownik też mają 'kwadratowe koła".

Z AC nie ma absolutnie co robić, strata zniżek (lub opóźnienie ich uzyskania) czyni to nieopłacalnym.

Natomiast wal jak w bęben w zarządcę. Apelowałem w necie i jak słyszę to się powoli przyjmuje, żeby policji i w prokutaturze składać oficjalne doniesienie o spowodowaniu zagrożenia na drodze przez zarządcę na skutek rażącego zaniedbania obowiązków służbowych. Zależnie od szkód, możena to wzbogacić zarzutem spowodowania zagrożenia w ruchu lądowym i szkodami w mieniu, zdrowiu i zagrożenia utratą życia.

I to nie są żarty - u mnie na drogach trzeba więcej uwagi poświęcać wypatrywaniu i omijaniu dziur, niż idzie na samą jazdę. PRzedwczoraj niedaleko mnie wycinano ludzi z golfa, który lawirując na dziurach dosta się czołowo pod TIRa.

Dla zarządców nie mam żadnej litości. Opowieści, że nie mają pieniędzy na solidne remonty mnie nic nie obchodzą - trzeba było przez kilkanaście lat nie grzać tyłków za biurkami, tylko solidnie latać dziury na bieżąco, to nie byłoby takiego Armagedonu, jak teraz. Właśnie przedwczoraj wymieniłem górne mocowania tylnych amorów - wytrzymały 10 miesięcy - kpina.

Napisano

A dlaczego? Przecież TU wystapi z regresem do zarządcy drogi, zarządca zapłaci, a poszkodowany odzyska zniżkę.

Napisano

> A dlaczego? Przecież TU wystapi z regresem do zarządcy drogi,

> zarządca zapłaci, a poszkodowany odzyska zniżkę.

Jaaaaaaasne hahaha.gif

Napisano

>> A dlaczego? Przecież TU wystapi z regresem do zarządcy drogi,

>> zarządca zapłaci, a poszkodowany odzyska zniżkę.

> Jaaaaaaasne

Cóż w tym takiego zabawnego, merytorycznie ma rację, że ubezpieczycielom się nie chce/nie opłaca boojać z regresem to już inna Baja smirk.gif

Napisano

> Cóż w tym takiego zabawnego, merytorycznie ma rację, że

> ubezpieczycielom się nie chce/nie opłaca boojać z regresem to

> już inna Baja

Ale mówimy o konkretach, a nie teoteryzujemy tylko dlatego pozwoliłem sobie na szyderczy rechot biglaugh.gif

Napisano

> Jaaaaaaasne

No to akurat ja jestem w dokładnie takiej sytuacji. Na razie załatwiam wypłatę z AC u swojego ubezpieczyciela. Gdy ta sprawa zostanie zamknięta mam zamiar zażądaćod mojego ubezpieczyciela powiadomienia mnie o wystąpieniu z roszczeniem wobec zarządcy drogi. Jeśli nie wystąpi, jest to podstawa do reklamacji. Jeśli wystąpi i przegra sprawę (oczywistą przecież) to również reklamacja lub zabawa z ubezpieczycielem. A że naraża mnie na koszty poprzez nienależytą staranność w dochodzeniu zadośćuczynienia od sprawcy (zarządcy drogi).

Zanim zresztą zacznie się sprawa to już złożę wniosek o zwrot różnicy pobranej składki z tytułu zwiększonej mojej szkodowości. Więc mogą to sobie od razu doliczyć do regresu albo nie robić mi zwyżki. Oczywiście tylko to pierwsze wchodzi w rachubę.

Generalnie - jest to pewnie rok zabawy i wysyłania różnej korespondencji, ale jak bedę wystarczająco upierdliwy (czy może raczej - konsekwentny?), to sprawa jest do wygrania. Racja jest po mojej stronie i oni to wiedzą. Więc niech powalczą.

Jeśli sobie życzysz, mogę Cię informować o wynikach - uzbiera się tego pewnie na dłuuugi artykuł. wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.