Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pęknięta ściana z cegieł

Featured Replies

Napisano

Witam smile.gif

Dostałem ofertę na kupno domu, znajomy sprzedaje po swoim wujostwie, którym się niestety zmarło. Ogólnie wilgoci ani żadnych większych mankamentów nie ma, jednak jest jedna wada - mianowicie pęknięcie na zdjęciu.

Niestety kolega nie ma pojęcia kiedy powstało i czy się powiększa, choć na moje niefachowe oko powstały przy mało starannej wymianie okien...

Widoczne fragmenty podstawy budynku przy gruncie nie wykazują pęknięć itp., dom stoi przy rzadko uczęszczanej asfaltowej drodze.

Co Wy powiecie na ten temat ?

Jeśli bym się zdecydował - warto w spoiny między cegłami wpuścić co któryś rząd pręt i zatopic go w zaprawie, a ubytek uzupełnić (jeśli to nic groźnego) ?

287289595-CAM00134.jpg

post-73544-14352522213852_thumb.jpg

Napisano

Wymiana okna nie miała żadnego wpływy na to pęknięcie, coś nie tak musi być z nadprożem, może mieć też wpływ brak więńca między piętrami, ale to tylko domysły,weź jakiegoś dobrego eksperta który oglądnie cały dom i wyda opinie bo na podstawie jednego zdięca to można wróżyć jak z fusów.

Napisano
  • Autor

Oczywiście, mam kogoś kto to obejrzy, ale to dopiero po weekendzie, a co kilka opinii to nie jedna, a że tu też wielu fachowców to warto zapytać smile.gif

A czemu sądzę, że z oknem ? Bo te białe cegły nad oknem też były chyba ruszane - widac, że mają nowszą zaprawę od pozostałych.

Napisano

> Witam

> Dostałem ofertę na kupno domu, znajomy sprzedaje po swoim wujostwie, którym się niestety zmarło.

> Ogólnie wilgoci ani żadnych większych mankamentów nie ma, jednak jest jedna wada - mianowicie

> pęknięcie na zdjęciu.

> Niestety kolega nie ma pojęcia kiedy powstało i czy się powiększa, choć na moje niefachowe oko

> powstały przy mało starannej wymianie okien...

> Widoczne fragmenty podstawy budynku przy gruncie nie wykazują pęknięć itp., dom stoi przy rzadko

> uczęszczanej asfaltowej drodze.

> Co Wy powiecie na ten temat ?

> Jeśli bym się zdecydował - warto w spoiny między cegłami wpuścić co któryś rząd pręt i zatopic go w

> zaprawie, a ubytek uzupełnić (jeśli to nic groźnego) ?

Wydaje sie też że jest 2 pęknięcie po prawej stronie .

Napisano
  • Autor

Hmm coś tam niby jest, ale też z kolei nad drzwiami, które były wymianiane. Obejrzałem foty i nad pozostałymi starymi oknami /drzwiami nie ma nic takiego.

Na ścianie szczytowej za rogiem po prawej nie ma żadnych ubytków/pęknięć.

Napisano

Jeśli szczelina się nie powiększa to raczej nie ma powodów do paniki.

Podejrzewam, że to jest dość stary budynek i wtedy nie robiono zbrojonych betonowych fundamentów a ta szczelina ma kilkadziesiąt lat grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Fundamenty z tego co zauważyłem, to kamień polny + cegła.

Napisano
  • Autor

No jak byłem oglądać to się nie powiększała grinser006.gif Niestety sprzedający nie umie nic powiedzieć o tym, bo po prostu tam nie bywał często a na pęknięcia w ogóle uwagi nie zwracał. Gość uczciwy, nie zachęca do kupna na siłe, także na spokojnie smile.gif

Napisano

> No jak byłem oglądać to się nie powiększała Niestety sprzedający nie umie nic powiedzieć o tym,

> bo po prostu tam nie bywał często a na pęknięcia w ogóle uwagi nie zwracał. Gość uczciwy, nie

> zachęca do kupna na siłe, także na spokojnie

A może są jakieś starsze zdjęcia tego domu, na których można porównać stan tej ściany?

Na podstawie zdjęć nikt Ci wiele nie powie. Musicie wziąć speca od konstrukcji budowlanych, najlepiej z tamtego terenu, znającego ten typ budynków. Poza tym przydałoby się na tych szczelinach nakleić "marki" z pasków szkła, które pokażą, czy szczeliny pracują, bo wtedy szkło pęka.

Napisano
  • Autor

Fachowiec będzie, ale po weekendzie, a zdjęcia hmmm... może to jest jakiś trop smile.gif Poszukam smile.gif

Edit - od 2007 roku pęknięcia są takie same, znalazłem parę fotek w necie na stronie gminnej smile.gif To chyba można spać spokojnie smile.gif

Oczywiscie fizyta fachowca będzie smile.gif

Napisano

> Fachowiec będzie, ale po weekendzie, a zdjęcia hmmm... może to jest jakiś trop Poszukam

> Edit - od 2007 roku pęknięcia są takie same, znalazłem parę fotek w necie na stronie gminnej To

> chyba można spać spokojnie

Powiedziałbym - spokojniej zlosnik.gif

> Oczywiscie fizyta fachowca będzie

Niezbędna, bo musi ocenić, czy są to pęknięcia np. ściany osłonowej, czy konstrukcyjne - nie wiem czy takie domy miały ściany lite, czy np. już warstwowe ze szczeliną powietrzną. Warto by spec powiedział, czy i jak to należy naprawiać, także z uwzględnieniem, czy nie ma jakichś wymogów konserwatorskich, podwyższających koszty.

Napisano
  • Autor

Co do wymogów konserwatorskich, to zabytek jest wpisany do rejestru gminnego - trzeba zachować jedynie ogólny wygląd zewnętrzny, np. nie powiększać okien, a przy ocieplaniu obłożyć klinkierem lub czymś podobnym by choć przypominało cegłę.

Cóż, dobra i taka wiadomość, dzięki za wskazówkę ze zdjęciami, ulżyło mi trochę smile.gif

Napisano

> dzięki za wskazówkę ze zdjęciami, ulżyło mi trochę

Z własnego doświadczenia. Kiedyś po latach dostrzegłem "pęknięcie" bloczków fundamentowych w piwnicy. Na szczęście dokumentowałem budowę od początku i "cofając zdjęcia" sprawdziłem, że po prostu murarz je złamał dobijając podczas murowania.

Napisano

Wygląda na to że pęknięcie spowodowane jest zbyt krótkim osadzeniem nadproża w murze. Na Twoim miejscu większą uwagę skupiłbym na pęknięciu na prawo nad otworem drzwiowym, oczywiście jeśli nie jest to gra światłocienia.

Napisano

> Z własnego doświadczenia. Kiedyś po latach dostrzegłem "pęknięcie" bloczków fundamentowych w

> piwnicy. Na szczęście dokumentowałem budowę od początku i "cofając zdjęcia" sprawdziłem, że po

> prostu murarz je złamał dobijając podczas murowania.

czym je dobijal? kafarem?

Kumplowi pekly ze dwie warstwy bloczkow, ale to jak najechala na mur fundamentowy koparka z pelnym zaladunkiem.

Napisano
  • Autor

> Wygląda na to że pęknięcie spowodowane jest zbyt krótkim osadzeniem nadproża w murze. Na Twoim

> miejscu większą uwagę skupiłbym na pęknięciu na prawo nad otworem drzwiowym, oczywiście jeśli

> nie jest to gra światłocienia.

Na zdjęciach z 2007 nie ma wymienionych jeszcze drzwi i okien a pęknięcia już są, ale jeśli kiedykolwiek wymieniałbym drzwi, to warto wymienić nadproże na dłuzsze czy nie ma to już obecnie ?

Napisano

> kiedykolwiek wymieniałbym drzwi, to warto wymienić nadproże na dłuzsze czy nie ma to już

> obecnie ?

Moim zdaniem raczej nie, przypuszczam że budynek ma około stu lat, a pęknięcia zapewne dziewięćdziesiąt parę i powstały w wyniku osiadania obiektu po budowie. Poza tym wymiana nadproża bez poważnej ingerencji w konstrukcję i elewację budynku nie byłoby możliwa bo to są łukowe nadproża ceglane.

Ale wszystko to jest gdybologia, w razie chęci zakupu powinien to obejrzeć jakiś inżynier. Wydaje mi się że poważniejszym mankamentem budynku jest wpisana ochrona konserwatorska

Napisano

> czym je dobijal? kafarem?

> Kumplowi pekly ze dwie warstwy bloczkow, ale to jak najechala na mur fundamentowy koparka z pelnym

> zaladunkiem.

Zapewne przy rzucaniu na mur nadpękły i poszły dalej pod młotkiem. Ja tam nad nim nie stałem. W każdym razie dzięki filmowi VHS stwierdziłem, że owo pęknięcie było od momentu postawienia muru, więc nie było się czym przejmować.

Napisano
  • Autor

> Wydaje

> mi się że poważniejszym mankamentem budynku jest wpisana ochrona konserwatorska

Jest to tylko ochrona gminna, ale oczywiście zadzwonię do urzędu gminy jakei są ograniczenia, żeby na 100% wiedzieć co i jak. Z tego co wiem musi być zachowany ogólny wygląd zewnętrzny i nie powiększone otwory okienne (które na szczęście są wystarczające). Ale niestety nasze urzędy nie działają w weekend a online nic nie ma smile.gif