Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kontynuacja bezpieczenia OC/AC w YCD po przekroczeniu 30...

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie.

Ponieważ moja mulher.gif osiąga w przyszłym roku wiek do którego ograniczona jest oferta pewnego towarzystwa ubezpieczeniowego a jednocześnie autko kończy 10 lat, stwierdziłem, że musimy poszukać innego ubezpieczyciela aby kontynuować AC.

Szukamy, kombinujemy idzie pod górkę bo cenowo skacze 2x.

I tak mnie naszło pytanie, czy ubezpieczyciel może z własnej woli rozwiązać umowę OC? Bo przedstawiciel ubezpieczyciela twierdzi, że tak, ale coś mi tu nie pasuje. Czy OC nie jest przedłużane automatycznie ustawowo jeśli nie jest wypowiedziane przez klienta?

Z AC podejrzewam, że jest im łatwiej? Przerabiał ktoś ten temat?

Jeśli nie ten kącik to proszę administrację o przeniesienie.

Napisano

> I tak mnie naszło pytanie, czy ubezpieczyciel może z własnej woli rozwiązać umowę OC?

Nie.

> Czy OC nie jest przedłużane automatycznie ustawowo jeśli nie jest wypowiedziane przez klienta?

Jest ... z zastrzeżeniem cyt.:

Quote:

Zawarcie następnej umowy nie następuje, pomimo braku powiadomienia, o którym mowa w ust. 1, jeżeli:

1) nie została opłacona w całości określona w umowie składka za mijający okres 12 miesięcy lub w przypadku cofnięcia zakładowi ubezpieczeń zezwolenia na wykonywanie działalności ubezpieczeniowej w zakresie obowiązkowego ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych albo

2) w przypadku ogłoszenia upadłości zakładu ubezpieczeń, ogłoszenia lub zarządzenia likwidacji zakładu ubezpieczeń albo oddalenia wniosku o ogłoszenie upadłości lub umorzenia postępowania upadłościowego, w przypadku, o którym mowa w art. 98 ust. 2.

Art. 28 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych.

> Z AC podejrzewam, że jest im łatwiej?

AC to umowa dobrowolna, swoboda umów, wiążące są warunki na jakich umowa została zawarta (czytaj OWU).

Napisano
  • Autor

Dziękuję, tak też pamiętałem.

W międzyczasie znalazłem i poczytałem OWU AC i nie ma ani słowa o rozwiązaniu po przekroczeniu wieku maksymalnego. W ogóle nie ma takiej opcji.

Wygląda na to, że ograniczenie wiekowe dotyczy tylko zawierania umów a agenci ściemniają aby w ten sposób: "zachęcić" do zawarcia u nich umowy?

Sprawę załatwiłby kontakt z BOK ale ta firma jest tak bardzo internetowa, że nie podaje nawet numeru telefonu a mulher.gif jak zwykle zgubiła hasło do konta sciana.gif

Nie będę jej nawet pytał jak zamierza zgłosić ewentualną szkodę, żeby się nie pokłócić. wink.gif

Miałem nadzieję, że ktoś miał tam AC i podobną sytuację z przekroczeniem wieku.

Napisano

Moja zona od trzech lat ubezpiecza w ycd, cały czas robiąc kontynuacje. Teraz jest po trzydziestce a auto rocznik 2000 i cały czas kontynuuje OC i AC.

Napisano
  • Autor

> Moja zona od trzech lat ubezpiecza w ycd, cały czas robiąc kontynuacje. Teraz jest po trzydziestce

> a auto rocznik 2000 i cały czas kontynuuje OC i AC.

I o to mi chodziło. Wielkie dzięki!

20.GIF