Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Land Rover Discovery 2 generacji - 4.0 V8

Featured Replies

Napisano

kto miał styczność z tytułowym samochodem, czy faktycznie psuje się tak jak o tym piszą? No i najważniejsze ile pali zagazowane 4.0 V8.

Diesel wiem że w przedziale 10-12l/100km.

Napisano

> kto miał styczność z tytułowym samochodem, czy faktycznie psuje się tak jak o tym piszą? No i

> najważniejsze ile pali zagazowane 4.0 V8.

> Diesel wiem że w przedziale 10-12l/100km.

zapytaj o to na landklinika.pl

Napisano
  • Autor

> zapytaj o to na landklinika.pl

tak czułem że ktoś mnie tam wyśle. Czyli kolejne dni w pracy przebumelowane na czytanie nowego forum.

Tak czy owak może jednak ktoś miał bliższe spotkanie, romans z tym autem posłucham wszelkich opinie na temat benzyny i diesla.

Napisano

nie jest to chyba zbyt popularny silnik - jeżdżę czasem z LR-owcami i mają w zasadzie same "klekoty"

Napisano
  • Autor

> nie jest to chyba zbyt popularny silnik - jeżdżę czasem z LR-owcami i mają w zasadzie same

> "klekoty"

proszę napisz coś o jeździe takim klekotem. Może jednak diesel to jest lepszy wybór.

Napisano

> proszę napisz coś o jeździe takim klekotem. Może jednak diesel to jest lepszy wybór.

wiele to Ci nie napiszę - dla mnie same wady zlosnik.gif trzęsie, dymi, rękoma trzeba coś operować zamiast trzymać się kierownicy zlosnik.gif

No ale ja jeepem jeżdżę z automatem zlosnik.gif

Ogólnie taki LR to samochód dość prosty, ciężko go chyba zabić - sądząc po tym co chłopaki z nimi robią. Ruda go żre - ale to większość terenówek ma ten problem.

Mi by pasował na wyprawówkę - stosunkowo mało pali - i to oleju, nawet podłego.

Są na AK posiadacze LR'ów - może Ci coś więcej pomogą.

Napisano

> nie jest to chyba zbyt popularny silnik - jeżdżę czasem z LR-owcami i mają w zasadzie same

> "klekoty"

Jest popularny ale w USA. Zresztą 99,9% disco z V8 jest właśnie z tamtego rynku.

Napisano

> Ogólnie taki LR to samochód dość prosty,

czy na pewno piszesz o disco 2??? tam może być więcej elektroniki niż w jeepie z 21wieku o zawieszeniu nawet nie wspomnę....

> ciężko go chyba zabić - sądząc po tym co chłopaki z nimi

> robią. Ruda go żre - ale to większość terenówek ma ten problem.

Ma alu nadwozie, może nie jest wieczne ale bez przesady z ta korozja.

> Mi by pasował na wyprawówkę

spineyes.gif

> - stosunkowo mało pali - i to oleju, nawet podłego.

do td5 chcesz lać byle co?

> Są na AK posiadacze LR'ów - może Ci coś więcej pomogą.

Napisano

> kto miał styczność z tytułowym samochodem, czy faktycznie psuje się tak jak o tym piszą? No i

z doświadczenia z silnikami V8 w terenowkach strzelam ze 20-30litrow lpg

Napisano

każdy D2 ma pneumatyczne zawieszenie?? bo pisząc o kosmicznym to chyba o takim piszesz? Ja się przyznaję - nie wiem, dlatego kolegę na landklinikę wysyłam.

Tak samo nie każdy klekot to td5...

Napisano

> każdy D2 ma pneumatyczne zawieszenie??

w tak starych autach to pewnie polowa ma już zmienione zawieszenie na sprężyny hehe.gif

> bo pisząc o kosmicznym to chyba o takim piszesz? Ja się

> przyznaję - nie wiem, dlatego kolegę na landklinikę wysyłam.

> Tak samo nie każdy klekot to td5...

tak? to jakie jeszcze silniki diesla sa w disco 2?

Napisano

> tak? to jakie jeszcze silniki diesla sa w disco 2?

wydawało mi się że nie tylko, bo przed td5 mnie ostrzegali jak szukałem czegoś dla siebie - ale jak mówiłem, ja się nie znam - wolę jeepa

Napisano

bardzo wygodne auto.

Psują się wszystkie 4x4.

No może tylko Patrole się nie psują, one miewają usterki zlosnik.gif

Wracając do tematu, nie może być tak źle, skoro setki LR jeżdżą po ulicach ok.gif

Pb nie jeździłem. Same sadzomiotecze widziałem niewiem.gif

Napisano

Przedział 20 do 30 litrów gazu jest jak najbardziej realny. Choć teoretycznie można zejść poniżej 20 - dane od kolegi z RR Classic z 3.9 V8. Nie wiem czym różniły się silniki 4.0 - 4.4 - 4.6 wersja na USA, na pewno w Angolewie jest firma, która sprzedaje bloki do tych silników, bo któraś wersja miała jakiś kłopot. Ale z obserwacji "rynku" wynika, że nie słyszałem jeszcze o potrzebie wymiany przez kogokolwiek. I faktycznie, sadzomiotacze to pewnie jakieś 80% aut na drogach w Polsce, jak nie więcej. Większość tych z pewnego portalu to typowe wypicowane, trzeba bardzo uważać. Najlepiej kupić od pasjonata, poszukaj na forach zagranicznych, auto przynajmniej jest znane, czy to w terenie czy też na forum.

Napisano

> czy na pewno piszesz o disco 2??? tam może być więcej elektroniki niż w jeepie z 21wieku o

> zawieszeniu nawet nie wspomnę....

Ta, mają komputer w bezsensownym miejscu, pod fotelem pasażera; poduchy od zawiechy pneumatycznej zwykle się wywala i wstawia sprężyny (plug&play); jeszcze zostają jakieś wspomagacze jazdy w terenie, tylko czy da się je wyłączyć to nie wiem.

Z wyłączeniem silnika to ogólnie prosta konstrukcja, podobnie jak DI.

> Ma alu nadwozie, może nie jest wieczne ale bez przesady z ta korozja.

Poszycie zewnętrzne jest z alu, w Disco I najgorzej jest z podłogą w bagażniku, niektóre miały też spore wykwity na podłodze pod fotelami. Mi ostatnio przeżarło mocowanie tylne budy po lewej stronie, znaczy ten kawałek "należący" do budy, a nie do ramy smile.gif

> do td5 chcesz lać byle co?

To fakt, 300 TDI przeżre wszystko, tu z czujnikami i bajerami nie wlewałbym czegokolwiek.

Napisano

> wydawało mi się że nie tylko, bo przed td5 mnie ostrzegali jak szukałem czegoś dla siebie - ale jak

> mówiłem, ja się nie znam - wolę jeepa

W D II jest tylko V8 (nie pamiętam, która firma była dawcą) i TD5 - jedni twierdzą, że to pochodna BMW, a inni że tylko wzorowany na BMW; ja mam D I więc się nie przejmuję smile.gif

Napisano

> tak czułem że ktoś mnie tam wyśle. Czyli kolejne dni w pracy przebumelowane na czytanie nowego

> forum.

Więcej się dowiesz, niż na srajdach pewnie... Jeszcze możesz przeszukać forum lr.pl

Napisano
  • Autor

dzięki za tak obszerną odpowiedź 20.GIF. Zastanawiam się nad następcą obecnego auta, bardzo podoba mi się Disco. Cały czas benzyna + gaz wydawała się opcją ekonomiczna, widzę jednak że to z ekonomia nie będzie miało nic wspólnego. Wygląda na to że albo przeproszę się z dieslem albo mogę zmienić obszar poszukiwać.

Auto które potrzebuję ma być duże i wygodne oraz nadawać się do holowania lawety z Samuraiem.

Rozważam również Fiata Freemonta 3.6NoPB ale to inny budżet jak na razie.

Ryjek 20.GIF, tobie też dzięki za to że zdecydowałeś się jednak coś napisać. Szkoda że troszkę za to oberwałeś :/

Napisano

> dzięki za tak obszerną odpowiedź . Zastanawiam się nad następcą obecnego auta, bardzo podoba mi się

> Disco. Cały czas benzyna + gaz wydawała się opcją ekonomiczna, widzę jednak że to z ekonomia

Przy normalnej jeździe pozamiejskiej kumplowi RR pali w granicach 16-17 litrów na setkę.

> nie będzie miało nic wspólnego. Wygląda na to że albo przeproszę się z dieslem albo mogę

Ale za to jak jeździ wink.gif Zresztą prawdopodobnie jemu, a na pewno TD5 można zrobić optymalizację, nie wiem, czy nie jest to czasem wgranie nowych map paliwowych (czy jak się to nazywa), ale kolega mówił, że taki TD5 zamienia się w małą rakietę.

> zmienić obszar poszukiwać.

Disco III ? Gdzieś czytałem, że po tylu latach zaczyna w nim zawieszenie siadać, więc może rozejrzyj się w temacie, kupić relatywnie tanio i zrobić pod siebie smile.gif