Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z rozruchem po wymanie baku AF 1.6 16v

Featured Replies

Napisano

Witam

Podczas montażu baku mechanik źle poprowadzil przewody skutkiem czego dostały się między bak a podporę. Zagnieceniu ulegly dwa przewody, jeden odpowietrzający bak a drugi powrotny mocowany do dekla z czujnikiem poziomu paliwa. Po oględzinach widać że zgniecione już nie wróciły do swojego pierwotnego ksztaltu tylko zostały mocno jajowate.

Wczesniej przed wymianą baku samochod odpalal praktycznie od pierwszego obrotu rozrusznika, czasem przy niskim poziomie paliwa lub w zimie potrafil trzy razy zakręcić. Teraz okolo trwa to okolo 4s!

Po odpaleniu i zgaszeniu silnika czas skraca sie o połowę ale w dalszym ciagu jest spore opóźnienie w zaplonie. Po kilku mnutach pracy i ponownym rozruchu kręci ze dwa razy i odpala. Po trzech godzinach mimo że silniki jest cieply rozruch znowu trwa ok 4s.

Czy zwlaszcza zagnieciony przewod powrotny moze mieć wplyw na narastanie cisnienia podczas rozruchu a tym samym długie "krecenie" rozrusznikiem?

A może do baku doztal się pył ktory zapchal filtr paliwa, i dlatego jest problem z rozruchem?

Blacharz zdejmowal nadkole do malowania od strony filtra węglowego, mógł coś tam prztrzasnąć podczas skrecania?

Po odpaleniu samochod normalnie jeździ przyspiesza, choć dzis wieczorem cos w pracy silnika mi sie nie podobalo jakby cykliczne grubsze mrukniecie z wyraźnie odczuwalna zmianą wibracji na niskich obrotach na obrotomierzu nic sie nie zaznaczyło. Po trzech minutach od rozruchu silnik wrócił do swojej normalnej pracy.

Filtr mogę wymienic pod blokiem ale z resztą muszę poczekac do soboty jak będę mial dostęp do kanalu. Co jeszcze można sprawdzić?

Napisano

Sprawdź ciśnienie paliwa.

Czy szybko narasta, czy nie spada jak szybko depniesz do deski (powinno lekko podskoczyć), czy nie spada po wyłączeniu silnika.

Napisano
  • Autor

Wystarczy że wepnę się przed filtrem paliwa? Czy też na listwie sprawdzać?

Czy za słabo dokręcony dekiel pompy paliwa mógłby mieć wpływ na spadek ciśnienia? (wydaje mi się że nie, bo pompa ma zaworek zwrotny blokujący cofanie paliwa)

Czy zapowietrzenie układu paliwowego jest możliwe w przypadku jednostek benzynowych czy tylko diesla?

Napisano

Lepiej będzie wpiąć się w listwę.

Pompa ma zaworek, który (tak jak np u mnie skromny.gif), czasami się nie domyka i po wyłączeniu silnika paliwo cofa się do baku. Tylko, że w moim silniku pompa nabija ciśnienie po włączeniu zapłonu, a u Ciebie zaczyna pracować dopiero razem z rozrusznikiem.

Napisano
  • Autor

Ciśnienie na biegu jałowym 2.4 bara, przed rozruchem i po zatrzymaniu silnika natychmiast 0.

Ciekawostką jest to że po dwóch dniach bezruchu silnik rozkręcał się dobre 5s. Natomiast dzisiaj po 24h bezruchu prawie normalnie tzn 3 obroty i odpalił.

287335954-pomiar.jpg

post-153788-14352522434245_thumb.jpg

Napisano

> Ciśnienie na biegu jałowym 2.4 bara, przed rozruchem i po zatrzymaniu silnika natychmiast 0.

> Ciekawostką jest to że po dwóch dniach bezruchu silnik rozkręcał się dobre 5s. Natomiast dzisiaj po

> 24h bezruchu prawie normalnie tzn 3 obroty i odpalił.

widać, że nie trzyma zaworek zwrotny na pompie albo jest coś schrzanione z wężami frown.gif

zaworek to po prostu metalowa kulka jak z łożyska w koszyczku - jak pompuje to ją podnosi, jak nie pracuje to opada blokując powrót paliwa.

brat

Napisano

No i masz winnego.

Teraz wybieraj: zaworek zwrotny na wężu, albo nowa pompa.

To, że czasami odpala normalnie tzn, że pewnie zaworek w pompie od czasu do czasu zamknie się prawidłowo.

Napisano
  • Autor

Kupiłem zaworek, ale czy podczas wyjmowania i wkładania pompy a wcześniejszego demontażu metalowego dekla mogłem coś zwalić?

Jak coś tak prostego mogło się popsuć?

Problem z rozruchem występował ale tylko przy niskim stanie paliwa, czyli od samego początku pompa klękała...

Napisano

> Kupiłem zaworek, ale czy podczas wyjmowania i wkładania pompy a wcześniejszego demontażu metalowego

> dekla mogłem coś zwalić?

> Jak coś tak prostego mogło się popsuć?

> Problem z rozruchem występował ale tylko przy niskim stanie paliwa, czyli od samego początku pompa

> klękała...

raczej nie mogłeś bo to powinno działać zawsze, no chyba że ta kulka gdzieś się zawiesiła. Kurcze widziałem to parę lat temu i już dokładnie nie pamiętam jak to jest wykonane. Wiem, że miałem kilka takich pomp w ręce w tym jedną nową boscha która nie trzymała ciśnienia i sam się zastanawiałem jak to może nie trzymać ciśnienia skoro to jest tak banalna konstrukcja ? Ale może i czasem nie trzyma.

Być może u Ciebie nakładają się różne problemy stąd trudno jednoznacznie odpowiedzieć co się dzieje, po pierwsze załóż zawór zwrotny i dalej obserwuj co się dzieje,

brat

Napisano
  • Autor

Zaworek smile.gif choć samochód ostatnio odpala od pierwszego strzału.

(Widocznie pompie się głupio zrobiło po ostatnich numerach)

287341507-zaworek.jpg

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

No i kiszka, znowu się zaczęło problem z odpalaniem przy temperaturach oscylujących w okolicach 0. Muszę znowu zrobić pomiar na listwie ale ręce mi opadają, bo co nowy zaworek padł? A może (gdybam) coś nie tak z czujnikiem temperatury? Ma ktoś namiar na dobry zaworek?

Napisano

Taki zaworek zamontowałeś?

287421952-zaw%F3r.JPG

To jest barachło, w dodatku nie nadaje się do instalacji wtryskowych. Pęknie prędzej niż później.

Napisano
  • Autor

Kupiłem taki aluminiowy, sprawdziłem czy działa przed zamontowaniem i nawet działał smile.gif Widać drania na fotce powyżej już na przewodzie z baku.

287423146-3770228892.jpg

post-153788-14352522773376_thumb.jpg

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Dziwna sprawa podczas wymiany zaworka okazalo sie że calkiem nieźle trzymał ciśnienie. Jakoś nie przemawia do mnie możliwość jego zawieszenia. Gdzie jeszcze szukać ewentualnego rozszczelnienia instalacji? Sprawdzilem przy wejsciu do listwy i nie ma wycieków poza tym bylo by czuć benzynę, wtryski?