Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zawór grzejnika

Featured Replies

Napisano

witam

mam taka sytuacje, grzejnik z głowicą termostatyczną zabudowany we wnęce, w pomieszczeniu chłodno, mieszkanie w bloku, grzejnik chłodny, rurka doprowadzajaca wode do grzejnika goraca, powiedziano mi bym zdemontowal glowice termostatyczna, zdemontowalem, grzejnik zrobil sie cieplejszy, ale zaczalem krecic tym srebrnym pociaganym pierscieniem, jest tam skala jakby jakas od 1 do 7 oraz dalej sama literka N, nie wiem jak to ustawic by bylo dobrze..., zaczal czytac na necie, ze na mosieznym elemencie ma byc jakis odnosnik i wedlug niego trzeba ustawic, ale nie widze tego odnosnika, jak mam to ustawic? Wytlumaczcie lopatologicznie, czytam na stronie danfosa o tych ustawieniach od 1 do 7 i N, nie bardzo rozumiem co czytam he he;)

jak to ustawic?

287326254-2.jpeg

przed chwilką odkryłem, że na tym elemencie mosiężnym, na którym osadzony jest pociagany chromowany pierscien w pozycji "za 15 trzecia", po lewei stronie nadrukowana jest literka C oraz arabka 1, a po prawej stronie arabskie jakby 0 i rzymska III

post-25939-14352522371788_thumb.jpeg

Napisano

To jest kryza regulowana, u mnie na mosiężnym pierścieniu jest kropka tak jak by na punktowana, poszukaj znaku na pierścieniu i obróć na N wówczas kryza jest najbardziej otwarta. Innym sposobem jest ustawianie na słuch słyszysz jak delikatnie syczy ciecz i obracasz pokrętłem aż syk będzie naj mniej intensywny oznacza to największy przepływ

Edit

tutaj masz instrukcje jak się powinno prawidłowo nastawić. Punkt powinien być w osi zgrzewu zaworu

Napisano
  • Autor

> To jest kryza regulowana, u mnie na mosiężnym pierścieniu jest kropka tak jak by na punktowana,

> poszukaj znaku na pierścieniu i obróć na N wówczas kryza jest najbardziej otwarta. Innym

> sposobem jest ustawianie na słuch słyszysz jak delikatnie syczy ciecz i obracasz pokrętłem aż

> syk będzie naj mniej intensywny oznacza to największy przepływ

> Edit

> tutaj masz instrukcje jak się powinno prawidłowo nastawić. Punkt powinien być w osi zgrzewu

> zaworu

kurcze nie potrafie go odnalezc tego znaku... jedynie na mosieznym elemencie jest to co napisalem wyzej...

lipa, zerknalem w kuchniu i w kuchni jest owe oznaczenie w postaci kresi na mosieznym elemencie, w lazienkowym tego nie widac.... jest troszke inaczej zbudowany jak ten w kuchni

Napisano

Nastaw N w osi zgrzewu zaworu tzn N powinno być na górze

Edit.

Czasami blokuje się iglica w pozycji wciśniętej sprawdź czy nie masz wciśniętej

Napisano
  • Autor

> Nastaw N w osi zgrzewu zaworu tzn N powinno być na górze

znalazlem he he, bylo naciecie na chromowanym elemencie, a ja szukalem na mosieznym...

to jak juz ustawilem N na kresce zaznaczonej to rozumiem, ze jak zaloze glowice termostatyczna to znow bedzie chlodno... zostawic tak rozgrzebane?

Znalazlem w szafie jakis taki czerwony kapturek;), zalozylem ale nie da sie nim krecic wiec chyba zostawie go tak zalozonego ala atrape;)

Napisano

Bez głowicy grzejnik powinien grzać na full ale jak wyżej napisałem zdarza się że iglica pozostaje wciśnięta i nie wraca na swoje miejsce, jak grzejnik nadal będzie zimny spróbuj delikatnie pociągnąć za iglicę

Napisano
  • Autor

> Bez głowicy grzejnik powinien grzać na full ale jak wyżej napisałem zdarza się że iglica pozostaje

> wciśnięta i nie wraca na swoje miejsce, jak grzejnik nadal będzie zimny spróbuj delikatnie

> pociągnąć za iglicę

wystaje

grzejnik mam taki jakby podwojny:)

szczebelki przy scianie cieple nawet ok, pionowe elkementy grzejnika tez, a szczebelki te od lazienki chlodniejsze niz te przy scianie

Napisano

> wystaje

> grzejnik mam taki jakby podwojny:)

> szczebelki przy scianie cieple nawet ok, pionowe elkementy grzejnika tez, a szczebelki te od

> lazienki chlodniejsze niz te przy scianie

Odpowietrzony?

Napisano
  • Autor

googlam jak odpowietrzyc;)

zakrecilem zawor, odkrecilem gorna srubke, nie lecialo powietrze, a od razu woda... to chyba niezapowietrzony?

Napisano

> Bez głowicy grzejnik powinien grzać na full ale jak wyżej napisałem zdarza się że iglica pozostaje

> wciśnięta i nie wraca na swoje miejsce, jak grzejnik nadal będzie zimny spróbuj delikatnie

> pociągnąć za iglicę

Nie ciągnąłbym, bo zawory Danfossa miały tę iglicę pływającą, nie połączoną trwale z grzybkiem. Możesz ją całkiem wyciągnąć powodując mały wyciek wody, a grzybek dalej zostanie przyklejony do gniazda.

Natomiast ponieważ co jakiś czas niektóre zawory mi się zapiekają, to mam na nie inny sposób. Opukanie młotkiem. W ten sposób, że z jednej strony zaworu przykładam młotek o masie ok. kilograma, a drugą stronę lekko acz energicznie opukuję małym młotkiem, tak ze 200 gramowym. Zawsze po iluś puknięciach jest "cyk", grzybek się odkleja i woda idzie pełnym cugiem.

Napisano

> wystaje

> grzejnik mam taki jakby podwojny:)

Masz jakieś foto? grinser006.gif

Kiedy ja zmieniałem grzejnik w łazience (przy pomocy palnika grinser006.gif) na drabinkowy, to spec od C.O. zawyrokował autorytatywnie, że grzejnik owszem, ładny, ale grzać nie będzie... a można się oparzyć hehe.gifbiglaugh.gif

> szczebelki przy scianie cieple nawet ok, pionowe elkementy grzejnika tez, a szczebelki te od

> lazienki chlodniejsze niz te przy scianie

Problem masz od początku, czy pojawił się w tym sezonie grzewczym?

Modernizowałeś instalację C.O.? Skoro to dom wielorodzinny (brzmi lepiej, niż blok grinser006.gif), to zapytaj sąsiadów, czy mają tak samo lub podobnie. Może być w węźle/wymiennikowni zdławiony przepływ na ten konkretny pion lub sam pion jest zapowietrzony, nie Twój kalafior. Inną ewentualnością jest blokowanie przepływu przez oderwany kawałek "kamienia kotłowego"...