Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymieniłem oleum - pytanie o stan

Featured Replies

Napisano

W dniu wczorjaszym wymieniłem oleum w silniczku na PetroCanada z moich odserwacji wynika ze silnik jakby zaczoł troszke ciszej chodzić, i trosze lepiej sie zbiera hmm.gif a może to tylko autosugestia.

Mam PYTANIE ponieważ olej był z beczki a zbiorniczek miał nie 4 L tylko 5 wieć panowie dali troszke wiecej. ILE niewiem.gif natomiast na wskaźniku pojawił mi sie pełny stan ( dokładnie jest 1 mm ponad górną kreskę ). Czy mozna tak jeździć czy lepiej troszke ulać i miec na ewentualna dolewkę.

Napisano

wieć panowie dali troszke wiecej. ILE natomiast na

> wskaźniku pojawił mi sie pełny stan ( dokładnie jest 1 mm ponad

> górną kreskę ). Czy mozna tak jeździć czy lepiej troszke ulać i

> miec na ewentualna dolewkę.

Za wysoki stan ,ponad max jest niezdrowy dla silnika.

Ja z uwagi iż sam robię wymiany oleum stosuje zasadę że trzymam stan w srodku miarki i kontrolując dolewam sukcesywnie. Szczególnie w zimę korzystny jest raczej niższy stan oleju z uwagi na tempo rozgrzewania się silnika.Jest to teoria 'skandynawska"

Napisano

zbyt wysoki poziom oleju powoduje niepotrzebny wzrost ciśnienia .. myślę jednak że ten 1 mm ponad górna granice nie powinien wyrządzić żadnej krzywdy silnikowi, ale z drugiej strony to następnym razem nie jechałbym na wymianę oleju do "tych panów" .. powinno się wlewać ciut powyżej środka wskaźnika az potem ewentulanie w trakcie eksploatacji robic dolewki ..

Napisano
  • Autor

"wymieniłem" znaczy sie sam to zrobiłem ale nie pomyślałem ze mogli dać aż tyle za dużo - zapłaciłem za 4 L. Dziś poproastu podjade do garażu i spuszecze jakieś0,7 L i już.

Napisano

hehe na poczatku zawsze tak jest ze nowy olej ma lepsze wlasciwosci zlosnik.gif niz uzywany przez jakis czas w aucie zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.