Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Altanka na działce - co na dach?

Featured Replies

Napisano

Mam działkę (ogródek działkowy) i na niej nieocieploną altankę o wymiarach 3x4m. Altanka ma strych, nad nim tylko belki drewniane do których jest przymocowany eternit, który zaczyna pękać (jak narazie pękły dwie płyty). Nie ma deskowania, ani niczego innego pod spodem. Wiosną chcę zrobić z tym porządek i zastanawiam się jaki materiał wybrać. Narazie przychodzi mi do głowy blacha trapezowa lub coś podobnego, płyta bitumiczna falista lub "nowy eternit" czyli płyta z włókno-cementu ( eurofala ). Co o tym myślicie? Ma być w miarę tanio i się nie rozpaść za kilka lat zlosnik.gif

Napisano

> Mam działkę (ogródek działkowy) i na niej nieocieploną altankę o wymiarach 3x4m. Altanka ma strych,

> nad nim tylko belki drewniane do których jest przymocowany eternit, który zaczyna pękać (jak

> narazie pękły dwie płyty). Nie ma deskowania, ani niczego innego pod spodem. Wiosną chcę

> zrobić z tym porządek i zastanawiam się jaki materiał wybrać. Narazie przychodzi mi do głowy

> blacha trapezowa lub coś podobnego, płyta bitumiczna falista lub "nowy eternit" czyli płyta z

> włókno-cementu ( eurofala ). Co o tym myślicie? Ma być w miarę tanio i się nie rozpaść za

> kilka lat

Lepsze pewnie od onduliny która się dziurawi i jest delikatna. Może ktos w okolicy ma pozostałości po budowie i za grosze odsprzeda (gumtree i tablica do przeglądnięcia). Pewnie ta eurofala cięższa jest o dblachodachówki.

Napisano

Od kilku lat mam cos takiego. Sprawdza się dobrze. Zero problemów i łatwe w układaniu.

287344258-20110517058%28Mobile%29.jpg

Jakas bitumiczna ondulina z Castoramy.

Napisano

a moze osb i na to gont bitumiczny?

Napisano

> a moze osb i na to gont bitumiczny?

Mam na altance kilka lat gont bitumiczny z castoramy, polecam. Sam układałem więc trzyma się idealnie (pełne deskowanie, papa). Ten z castoramy był najtańszy ale wg mnie też najsolidniejszy ze wszystkich które widziałem (pewnie kwestia marży).

Napisano
  • Autor

> a moze osb i na to gont bitumiczny?

Wydaje mi się że blacha lub płyta falista będą tańsze.

Napisano
  • Autor

> Od kilku lat mam cos takiego. Sprawdza się dobrze. Zero problemów i łatwe w układaniu.

> Jakas bitumiczna ondulina z Castoramy.

Czyli polecasz? A jak ze sztywnością? W razie potrzeby można na taki dach wejść?

Napisano

> Czyli polecasz? A jak ze sztywnością? W razie potrzeby można na taki dach wejść?

jak ondulina z jaką ja miałem do czynienia, to osobiście bym nie próbował na to wchodzić. Jak dla mnie badziew do kwadratu.

Już lepsza blachodachówka lub zwykła blacha trapezowa.

Napisano

> jak ondulina z jaką ja miałem do czynienia, to osobiście bym nie próbował na to wchodzić. Jak dla

> mnie badziew do kwadratu.

> Już lepsza blachodachówka lub zwykła blacha trapezowa.

popieram, nie ma nic gorszego niż ondulina, jak ma być tanio i nie koniecznie ładnie to zwykła srebrna trapezówka

Napisano

> popieram, nie ma nic gorszego niż ondulina, jak ma być tanio i nie koniecznie ładnie to zwykła

> srebrna trapezówka

Zgadza się. U rodziców na dachu oryginał wytrzymał 10 lat po czym zaczęło się lać jak spod rynny. Rozpadał się w rekach przy zdejmowaniu.

U sąsiadów widzę, że też ich czeka wymiana za rok, dwa. Od północy już zgnite.

Napisano

> Wydaje mi się że blacha lub płyta falista będą tańsze.

Ale w razie czego na plyte OSB wejdziesz, a na blache, czy plyte falista nie bardzo wink.gif

Napisano

> Tylko spadek musi być odpowiedni, bo gont nie lubi małych kątów.

a wlasnie, minimum to?

Napisano

> Zgadza się. U rodziców na dachu oryginał wytrzymał 10 lat po czym zaczęło się lać jak spod rynny.

> Rozpadał się w rekach przy zdejmowaniu.

> U sąsiadów widzę, że też ich czeka wymiana za rok, dwa. Od północy już zgnite.

U moich sąsiadów ondulina falista zaczęła przeciekać po ok 15 latach, obydwu czeka wymiana pokryć dachów.