Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

V50 Termostat, czy też tak macie?

Featured Replies

Napisano

Jest sobie temperaturka powietrza ok. 0st. C, silnik podczas jazdy nagrzany do temperatury pracy silnika. Podczas postoju na światłach, zwłaszcza gdy postoję chwilę dłużej, np w korku wskazówka opada o ok. swoją szerokość (czyli jakieś 2-3mm). Pytanie czy to normalne, czy puszcza termostat, czy ew. ciężko go wymienić, ile ew. koszuje wymiana?

Napisano

Czasami i u mnie tak bywa. Dużo zależy od tego czy akurat z nawiewów masz dość intensywnie dmuchane ciepłe powietrze. Nagrzewnica u nas chyba jest jakaś wielka bo zabiera ogromną ilość ciepła z płynu chłodzącego. W moim służbowym 3 letnim aucie temperatura po włączeniu grzania potrafi spaść o jakieś 15 stopni. Kupiłem se matę grzejną pod tyłek do wszystkich aut i mam taki zwyczaj, że włączam grzanie dopiero po osiągnięciu temperatury roboczej - wtedy mi się nagrzewa o jakieś 30% szybciej silnik blush.gif

Kiedyś stałem w mega korku w śnieżycę przy -5stopniach. 12km zrobiłem w 4 godziny i przez ten czas silnik nie osiągnął nawet połowy temperatury. Termostat sprawdź czy węże przy chłodnicy przypadkiem nie robią się ciepłe jak silnik ma już powiedzmy połowę temperatury - powinny być całkowicie zimne, wtedy masz gwarancję że termostat się domyka i wskazówka opada z przyczyn opisanych wyżej.