Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

fotele kubełkowe i auto 3D

Featured Replies

Napisano

mam pytanko...

czy ktos z Was natknal sie moze na ladne fotele kubelkowe, ale "lamane"? (tak, zeby ktos do tylu mogl rowniez sie dostac)

i pytanie nr 2: czy da sie takie kubelki zamontowac na seryjnych prowadnicach? (regulowanie przod/tyl)

Napisano

A jakieś Recaro skórzane z regulacją - hmm do twojego autka najlepsze chyba smile.gif

Napisano
  • Autor

> Recaro skórzane z regulacją - hmm do twojego autka najlepsze

> chyba

brzmi drogo hahaha.gif

Napisano

pokazuję ogólną koncepcję - można kupić elektryczne od porshe - bardzo fajne są

Napisano
  • Autor

> pokazuję ogólną koncepcję - można kupić elektryczne od porshe -

> bardzo fajne są

hahaha.gif

Napisano
  • Autor

> wersja RS to jest to czego szukasz...

> http://www.bimarco.pl/

nie jestem pewien, czy maja "otwieranie" hmm.gif

wyslalem juz do nich mail'a biglaugh.gif

Napisano

Dopiero nie dawno zagłębiałem temat foteli kubełkowych--tu masz linki do manuali, które robiłem:

Montaż na "sztywno":

>>KLIK 1 montaż na "sztywno"<<

Oraz montaż na fabrycznej szynie przesuwanej:

>>KLIK 2 montaż na szynie przesuwnej<<

A teraz sprawdzona już opinia o kubełkach:

Bardzo dobre i relatywnie w niskiej cenie są kubełki BiMarco www.bimarco.pl !!

Osobiście wybrałem model Cobra-- jest najtaszy z gamy bimarco-- a opinia o nim to tak:

Fotel z wyglądu jest bardzo solidny-- i rzeczywiście do jego sztywności nie można mieć obiekcji, obicie materiałem też wystrczające. Są mocowania do pasów bezpieczeństwa a to spory plus. Trzymanie w zakrętach w skali do 10 punktów-- daje mu 7. za to jest dosyć komfortowy i nawet osoby z większym tyłeczkiem dadzą radę się w niego wcisnąć. Fotel ten jest typowym kubełkiem bez żadnych regulacji.

Gdy zamontowałem go na sztywno wszystko było OK zarówno pozycja za kierownicą jak i odpowiednia wysokość fotela. Gdy jednak z racji tego, że autem czasem jeździ inna osoba- musiałem zrobić możliwość przesuwu fotela w przód i tył. Z przerobieniem szyn orginalnych nie było zbyt dużo pracy-- choć zabrało mi to cały dzień. montaż udał się w 100% jednak --fotel poszedł w górę o jakieś 3 do 4 cm --co w ostateczności sprawia, że w fotelu siedziało się dość wysoko--- czego specjalnie nie lubię. Teraz już się przyzwyczaiłem. Ale fajnie jak byo te 3 cm zszedł ten fotel niżej. Jdnak już takowej możliwości nie ma.

A teraz o fotelach z regulacją oparcia-- wydaje mi się, że fotele z regulacją-- to są raczej bardziej wyprofilowane seryjne fotele--oczywiście mówie o tych tańszych w przedziale cenowym do 1000zł. O droższych się nie wypowiadam--bo nawet przy takowym nie stałem. smirk.gif

Zbyt dużym minusem w tych fotelach jest, iż oparcie ma spore luzy, tzn można nim wachlować po około 2 cm w lewo lub w prawo. Po prostu konstrukce ich są niezbyt precyzyjne.

W trzy-dzwoiowych autkach- nie ma co raczej kombionować aby fotel kubełkowy był "łamany". Pewnie są takie produkcji Rekaro, Sparco lub innych--ale wydawać np 4000zł--za to żeby mieć fotel--to z lekka przeginka-- no ja przynajmniej tak mówie--bo mnie nie stać, żeby takowy kupić.

Kolega nie dawno montował siedzonka do autka 3D -- zakończyła się to tym, że gdy ktoś chce wsiąść na tył fotel jest maxymalnie przesówany do przodu (ręcznie)-- a gdy już ktoś wsiądzie--- kierowca ustawia sobie fotel- i można jechać. Zrezygnowano z mechanizmu "pamięci" ustawinie fotela-- powód był prosty -- kubełki nie są do niego przystosowane-- i jest znikoma możliwość--przerobnienia fotela tak-- żeby jak np fabrycznie w FIACIE- fotel przesówał się na przód-- po czym powaracał-- do swojej pozycji-- przed złożeniam.

Podsumowując--w autkach 5D-- jest o wiele łatwiej zamontować kubełek--bo wtedy układ możne być "sztywny". W autkach 3D sprawa się już raczej komplikuje.

Ale zawsze można zobaczyć czy czasem jakiś producent nie wypuścił--szyn dedykowanych tylko i wyłącznie do Stilo-- wtedy problem rozwiązał by się już sam.

jednak w większości przypadków--- są używane szyne uniwersalne. Takie jak ja zastosowałem w manualach.

pozdro piwo.gif

Napisano
  • Autor

> Dopiero nie dawno zagłębiałem temat foteli kubełkowych--tu masz linki

> do manuali, które robiłem:

> Montaż na "sztywno":

> >>KLIK 1 montaż na "sztywno"KLIK 2 montaż na szynie przesuwnej

dzieki za tak dokladny opis smile.gif

nie wiem, czy nie skonczy sie na tym, ze zamontuje tylko jeden kubelek i do auta bedzie mozna wejsc tylko od strony pasazera... hmm.gif

Napisano

> dzieki za tak dokladny opis

> nie wiem, czy nie skonczy sie na tym, ze zamontuje tylko jeden

> kubelek i do auta bedzie mozna wejsc tylko od strony pasazera...

to jest dobre i wygodne rozwiazanie ale auto traci na uroki przez niestety frown.gif kupuje sie 2 dzwiowe zeby ladnie wygladalo a jak chcesz zamontowac kubla to sie zastanawiasz czemu nie masz dodatkowej pary drzwi smile.gif

Napisano
  • Autor

> niestety kupuje sie 2 dzwiowe zeby ladnie wygladalo a jak

> chcesz zamontowac kubla to sie zastanawiasz czemu nie masz

> dodatkowej pary drzwi

cos w tym jest smile.gif

a wracajac do tematu jakos tylko nie widzi mi sie jeden fotel "kubelek", a drugi seria frown.gif

Napisano

Quote:

> niestety kupuje sie 2 dzwiowe zeby ladnie wygladalo a jak

> chcesz zamontowac kubla to sie zastanawiasz czemu nie masz

> dodatkowej pary drzwi

cos w tym jest
smile.gif

a wracajac do tematu jakos tylko nie widzi mi sie jeden fotel "kubelek", a drugi seria
frown.gif

Ładne łamane fotele kubełkowe posiadaja w swojej ofercie Recaro, Sparco, Konig, Fk i jeszcze pare niemeickich firm ale ceny tego to od ok.400E w góre.

No chyba że cos takiego http://www.allegro.pl/show_item.php?item=87744411 ale to on nie jest łamany.

Napisano

> mam pytanko...

> czy ktos z Was natknal sie moze na ladne fotele kubelkowe, ale

> "lamane"? (tak, zeby ktos do tylu mogl rowniez sie dostac)

> i pytanie nr 2: czy da sie takie kubelki zamontowac na seryjnych

> prowadnicach? (regulowanie przod/tyl)

A zwykły (ale łamany) kubełek SOLIDNIE przyspawany do oryginalnych prowadnic wyjetcy z seryjnych foteli?

Napisano

> mam pytanko...

> czy ktos z Was natknal sie moze na ladne fotele kubelkowe, ale

> "lamane"? (tak, zeby ktos do tylu mogl rowniez sie dostac)

> i pytanie nr 2: czy da sie takie kubelki zamontowac na seryjnych

> prowadnicach? (regulowanie przod/tyl)

tak, da sie na seryjnych prowadnicach po lekkich przerobkach, tak da sie kupic taki fotel, tak mam taki fotel (konig), tak... jest drogi wink.gif tak mam 5d nie coupe ale... ten fotelik mi sie podobal wink.gif

Napisano
  • Autor

> A zwykły (ale łamany) kubełek SOLIDNIE przyspawany do oryginalnych

> prowadnic wyjetcy z seryjnych foteli?

cos takiego mam na mysli biglaugh.gif

teraz tylko znalezc lamany [niedrogi 270751858-jezyk.gif] kubelek i firme, co mi go zamontuje smile.gif

Napisano
  • Autor

> tak, da sie na seryjnych prowadnicach po lekkich przerobkach, tak da

> sie kupic taki fotel, tak mam taki fotel (konig), tak... jest

> drogi tak mam 5d nie coupe ale... ten fotelik mi sie podobal

ile Cie kosztowal i czy masz jakies foty? hmm.gif

Napisano

> ile Cie kosztowal i czy masz jakies foty?

prosze, to foty

276488152-1.jpg

dostalem go w prezencie, wolisz nie wiedziec ile kosztuje bo sie wystraszysz tak jak ja, inaczej... gdyby nie to ze to prezent to bym go nie mial hehe.gif

post-26102-14352468561012_thumb.jpg

Napisano

Są jeszcze fotele Jacky

kilka modeli

Strona przypadkowa wink.gif

Napisano

> Są jeszcze fotele Jacky

> kilka modeli

> Strona przypadkowa

niby tak... ale Jacky to jest to samo co BiMarco tylko droższe--

Jesli nie wierzysz to przypaterz się na budowę fotela-- ten, którego zapodałeś link to model COBRA- cena bezpośrednio w BiMarco to koszt troche powyżej 350 zł--a w Jacky hehehe.....

Niby te co są w Jacky są ze skórki--ale tak na logike kupujesz kubełek aby mieć dobre trzymanie w zakrętach--więc gdy kupisz skórzany kubełek (a skórka jest dosyć śliska) to i tak w nim jeździsz jak na rolkach hehehe... to się mija z celem---taka opcja to tylko dla lowelasów wyrywających laski z gimnazjum jest hehe smile.gif

PS

Jacky nie produkuje z tego co wiem, żadnych produktów-- oni kupują akcesoria tuningowe od producentów --dają swoje logo i sprzedają...

a tu mały przykład:

http://www.dragon.istore.pl/sklep,405,,,02,,pl-pln,2679,3837.html

i tu:

http://www.bimarco.pl/index2.html

Żeby było śmieszniej-- to pozamieniali fabryczne nazwy! 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> prosze, to foty

> dostalem go w prezencie, wolisz nie wiedziec ile kosztuje bo sie

> wystraszysz tak jak ja, inaczej... gdyby nie to ze to prezent to

> bym go nie mial

wolalbym "bardziej kubelkowaty" wyglad...

Napisano

> niby tak... ale Jacky to jest to samo co BiMarco tylko droższe

Być może... niewiem.gif

> Jesli nie wierzysz to przypaterz się na budowę fotela

To w takim razie nie tylko Jacky sprzedaje produkty BiMarco ale także Speed. BiMarco Dakar - Speed np.III wink.gif

> Niby te co są w Jacky są ze skórki

Są też obite tkaniną wink.gif

> PS

> Jacky nie produkuje z tego co wiem, żadnych produktów-- oni kupują

> akcesoria tuningowe od producentów --dają swoje logo i

> sprzedają...

Być może... Nigdy nie interesowała mnie działalnośc tej firmy... wink.gif

> a tu mały przykład:

> [...]

> Żeby było śmieszniej-- to pozamieniali fabryczne nazwy!

Jakby nie zamienili nazw to by był chyba plagiat nie?? hmm.gif

Pozdro

Napisano

> Być może...

> To w takim razie nie tylko Jacky sprzedaje produkty BiMarco ale także

> Speed. BiMarco Dakar - Speed np.III

> Są też obite tkaniną

> Być może... Nigdy nie interesowała mnie działalnośc tej firmy...

> Jakby nie zamienili nazw to by był chyba plagiat nie??

> Pozdro

ludziki... ale oni nie plagiatuja... oni kupuja w wiekszych ilosciach a producent nabija na produkt ich logo.. to normalne praktyki

pragne tylko zauwazyc ze dobre fotele atestowane ze szkieletem jakims tam a nie tylko z wlokna i z atestem wcale nie sa tanie i warto sie zastanowic czy kupowac cos co sie moze zlamac w oparciu (kolece bimarco w sc sie zlamal tak slicznie)

Napisano

> ludziki... ale oni nie plagiatuja... oni kupuja w wiekszych ilosciach

> a producent nabija na produkt ich logo.. to normalne praktyki

> pragne tylko zauwazyc ze dobre fotele atestowane ze szkieletem jakims

> tam a nie tylko z wlokna i z atestem wcale nie sa tanie i warto

> sie zastanowic czy kupowac cos co sie moze zlamac w oparciu

> (kolece bimarco w sc sie zlamal tak slicznie)

Tylko wiesz co... Możesz kupić model Cobra za małą kase bez atestu i jest on wykonany dokładnie z tej samej żywicy co model Expert, który ma homologacje-- sprawdzałem na stronce fabrycznej-- jeden i drugi model robione są z laminatu--- wydaje mi się że różnica polega na tym--że po prostu BiMarco dało dużo kasy na to żeby uzyskać homologacje TUV bądź FIA --- i teraz muszą sobie to odbić nadrabiająć wyższą ceną za modele Expert bądż Dakar--- ale nadal mają w ofercie modele Cobra i Bravo-- które są tańsze-- i dzięki temu może sobie na nie pozwolić więcej osób... może nie mówie jasno--ale na pewno domyślisz się o co mi chodzi! Pozdro

Napisano

dokładnie ...jest tak jak mówi SataN....większość firm sprzedaje ten sam produkt pod swoimi brandami....producentów jest mniej niz marek....to samo tyczy się naszych foteli...można je kupić w np.USA pod innymi markami np. MEGAN RACING czy Tenzo R itp....jakość zaje....a cena hmmm.....tu płacisz za markę i haft na fotelu...u nas nie... ok.gifwink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.