Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

olej (?) w filtrze powietrza.

Featured Replies

Napisano

Witam,

Tak przy okazji coileśtam robionego obglądu silniczka zobaczyłem że przewody WN z prawej strony filtra powietrza połyskują sobie. Myślałem w pierwszej chwili że to płyn spryskiwaczy na nie poleciał (choć leję max 1/4 zbiorniczka) ale po bliższym przyjrzeniu stwierdziłem że to olejopodobne jest. Szczewlina obudowy filtra pomiędzy połówkami była też od spodu brudna więc otworzyłem. Część dolotowa i wkład są czyste natomiast w części nakręconej na gaźnik jest cała masa syfu olejowego. Wygląda jakby leciało tą grubą rurą, która z lewej strony włazi z silnika do filtra powietrza. Czy to normalne czy coś gdzieś przepuszcza?

Napisano

niestety nie mam dobrych wiesci, oliwka dostaje ci sie odmą co oznacza ze przepuszczaja ci pierscienie tłokowe, czyli jakas grubsza naprawa niebawem sie szykuje ......

Napisano
  • Autor

> niestety nie mam dobrych wiesci, oliwka dostaje ci sie odmą co

> oznacza ze przepuszczaja ci pierscienie tłokowe, czyli jakas

> grubsza naprawa niebawem sie szykuje ......

oslabiony.gif czyżbym się miał na kapitalkę psychicznie nastrajać ?

Napisano

> czyżbym się miał na kapitalkę psychicznie nastrajać ?

latwo to sprawdzic tzn wykluczyc, podczas pracy na wolnych obrotach ostroznie otworz korek wleu oleju do silnika, no i jesli czuc i slychac ze dmucha z dziury to niestety...

aha, uwaga, moze cie uniak pochlapac kropelkami oliwki

Napisano

> latwo to sprawdzic tzn wykluczyc, podczas pracy na wolnych obrotach

> ostroznie otworz korek wleu oleju do silnika, no i jesli czuc i

> slychac ze dmucha z dziury to niestety...

> aha, uwaga, moze cie uniak pochlapac kropelkami oliwki

Ja tak właśnie mam .Czyli szykować się na generalke?Jle taki remoncik może kosztować.Najlepiej max cena.Acha uno 1.5ie confused.gif

Napisano

> Ja tak właśnie mam .Czyli szykować się na generalke?

powoli i spokojnie. ile tego oleju w tym filtrze? leje sie jak z weza czy moze zylko zaslimaczony troche?

u mnie w 1.5 tez cala obudowa od srodka byla leko zaolejona od odmy a silnik smigal jak glupi smirk.gif

w 1.4 tez mi cos tam z odmy leci (jak jest zimny) i tez sie jakos specjalnie nie przejmuje.

>Jle taki remoncik może kosztować.Najlepiej max cena.Acha uno 1.5ie

nie wiem jak w twoim rejonie, ale w na glebokim poludniu placilem cos kolo 60 zeta za nowe pierscienie do 1.5.

mozna powiedziec ze wymienilem je przy okazji bo i tak mialem zdjeta glowice (padla uszczelka) i miske olejowa (padla uszczelka), rozrzad byl wymieniany... a ze przy okazji byla regulacja zaworow klekoczacych jak w dieslu to cena byla zbiorcza. w kazdym razie mnie facet skasowal wtedy cos kolo 800zeta z czesciami.

Napisano

popieram to jeszcze nie ma paniki:)

spod korka wlewu zawesze dmucha mniej lub wiecej (wiecej nei wskazane)

sprawdz czy odma nie jest zapchana bo mozliwe ze jednorazowo wywalilo ci wiecej oleju

Jezeli nei jest duzo oleju to jeszcze nic sie nei dzieje

jezeli ubywa ci duzo oleju to masz problem z pierscieniami

sprawdz jeszcze czy przypadkiem olej nie smierdzi benzyna , bo moze rozrzedza sie jak ci wtrysk przylewa i jest spalany bo latwiej przez pierscionki przechodzi.

Napisano

ps. czy to olejo podobne nie jest przypadkiem koloru kakao takie maslo ??

Napisano

> latwo to sprawdzic tzn wykluczyc, podczas pracy na wolnych obrotach

> ostroznie otworz korek wleu oleju do silnika, no i jesli czuc i

> slychac ze dmucha z dziury to niestety...

> aha, uwaga, moze cie uniak pochlapac kropelkami oliwki

nie prawda, bo zawsze będzie dmuchać przez wlew. Nawet na sprawnych pierścieniach. Po to jest właśnie odma, żeby usuwać to nadciśnienie. Trza by jechać na sprawdzenie kompresji.

Mogą być jeszcze inne powody wywalania oleju.

- za gęsty olej, (szerokie pojęcie...)

- niesprawna pompa olejowa

- zatkana sprężynka na dole odmy. Olej nie wraca do miski i jest pchany wyżej. Od tego bym zaczął. waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Mogą być jeszcze inne powody wywalania oleju.

> - za gęsty olej, (szerokie pojęcie...)

no jak na zimę to 15W pewnie jest trochę za gęste ale jakoś nie zmieniłem...

> - niesprawna pompa olejowa

Byłoby chyba gorzej niż jest. To raczej działa.

> - zatkana sprężynka na dole odmy. Olej nie wraca do miski i jest

> pchany wyżej. Od tego bym zaczął.

hmm.gif A to tam jest jakaś sprężynka? Wygląda jak kawałek węża ogrodowego niewiem.gif

Napisano

> A to tam jest jakaś sprężynka? Wygląda jak kawałek węża ogrodowego

Jest w środku tego węża na dole grinser006.gif Wiem bo mam ten sam problem z 899! Też mam to zalane! i olej znika jak głupi...

Napisano

Quote:

niestety nie mam dobrych wiesci, oliwka dostaje ci sie odmą co oznacza ze przepuszczaja ci pierscienie tłokowe, czyli jakas grubsza naprawa niebawem sie szykuje ......

U mnie jest nalot olejowy w dolocie a po zdjeciu glowicy okazalo sie ze pierscienie i gladzie sa jak fabryczne, bez niepokojacych progow ani luzow icon_rolleyes.gif. Przeciez to nie jest strzykawka, to nie jest uklad hermetycznie zamkniety - troche oleju musi sie przedostawac - taka juz uroda silnika ok.gif.

Napisano

gladzie jak fabryczne??tzn??

gladzkie jak lusterko czy mialy na sobie rysy takie w jodelke jak by papierkiem pod skosem?? na cylindrze??

Napisano

Quote:

czy mialy na sobie rysy takie w jodelke jak by papierkiem pod skosem?? na cylindrze??

Nic z tych rzeczy ok.gif.

Napisano

[to wlasnie dlatego bierze ci olej:P

nie masz sladow po honowaniu cylindrow gdzie olej zostaje by robic poduszke olejowa

jak masz gladkie to ssie olej przez pierscionki:)

Napisano

Quote:

to wlasnie dlatego bierze ci olej:P

A kto powiedzial ze bierze? 270751858-jezyk.gif Nie dolewam ani grama icon_rolleyes.gif.

Z reszta po 120 tys. z okladem chyba sie juz dobrze dotarly, nie? zlosnik.gif

Napisano

Quote:

> Mogą być jeszcze inne powody wywalania oleju.

> - za gęsty olej, (szerokie pojęcie...)

no jak na zimę to 15W pewnie jest trochę za gęste ale jakoś nie zmieniłem...

> - niesprawna pompa olejowa

Byłoby chyba gorzej niż jest. To raczej działa.

> - zatkana sprężynka na dole odmy. Olej nie wraca do miski i jest

> pchany wyżej. Od tego bym zaczął.

hmm.gif
A to tam jest jakaś sprężynka? Wygląda jak kawałek węża ogrodowego
niewiem.gif

w moim unoczku tak samo sie dzieje,jest ta rurka gumowa ktora idzie od silnika do filtra i od dolu tej rury olejek cieknie,nawet chcialem obejme zalozyc na ta rurke ale dalem sobie spokoj,to jak mozna sprawdzic czy cos nie tak jest ?? jezeli olej jest w filtrze? w jakims programie slyszalem ze jezeli jest piana w zbiorniku wyrownawczym (chyba ukladu chlodzenia) to uszczelka glowciy do wymiany ,ciekawe ile w tym prawdy biglaugh.gif

Napisano

> Jest w środku tego węża na dole Wiem bo mam ten sam problem z 899!

> Też mam to zalane! i olej znika jak głupi...

Mam 899 i 149 kkm i odrobina oleju się przedostaje ale bez przesady , zastanawiałem się nad założeniem filtru ( http://www.sklep.motocity.pl/index.php?d=katalog&k_id=3 ) na rurkę odmy wówczas "odpiąć" ją od dolotu .... czy robił ktoś to ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.