Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z temperaturą.

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie, mam problem z temperaturą w mojej foczce. Jest to foka mk1 2000r, 1,6 z sekwencją. Problem jest dla mnie dziwny i postaram się go opisać jak najdokładniej.

W przedziale 0 - 80 km/h wskaźnik temperatury stoi w pionie i nawet nie drgnie. W momencie przekroczenia tej prędkości wskazówka zaczyna iść w górę i dochodzi prawie do czerwonego. Po lekkim zwolnienia w ciągu 2 może 3 sekund wraca do pionu, ale gdy nie zwalniam cały czas wisi w okolicach czerwieni.. Jest to dość dziwne bo nie mają tu znaczenia obroty silnika. Mogę go tyrać na 5 czy 6 tysiącach na 2 biegu i wskazówka stoi w pionie, a jak tylko zbliżam się do ok 80 - 90 km/h znowu wali w górę nawet jak jadę na 2 czy 3 tysiącach na 4 czy 5 biegu. Nie ma też znaczenia czy jadę na benzynie czy gazie, czy mam włączone ogrzewanie czy nie. Jest to o tyle dziwne że nie wyobrażam sobie jak silnik mógłby się schłodzić w ciągu tych 2/3 sekund w ciągu których po zwolnieniu wraca temperatura do normy. Co więcej w poprzednim aucie przy niesprawnym układzie chłodzenia było zupełnie odwrotnie - im wyższa prędkość tym silnik mocniej chłodzony był powietrzem i mniej się grzał... Nie wiem czy obstawiać jakiś problem z czujnikiem temperatury który źle pokazuje czy faktyczni auto się grzeje... Czy ma ktoś jakiś pomysł co to może być i jak zacząć weryfikację tego problemu? Z góry dzięki za wszelką pomoc i domysły. Pozdrawiam.

Napisano

obstawiam czujnik temperatury znajdujący się w górnej części silnika (między świecami)....

a płynu nie ubywa ?

Napisano
  • Autor

> obstawiam czujnik temperatury znajdujący się w górnej części silnika (między świecami)....

> a płynu nie ubywa ?

płynu nie ubywa a też obstawiałem ten czujnik dlatego że jak wymieniałem świece to się odczepił kabalek od czujnika - miał urwany zaczep i ślady wklejenia go na sylikon... No cóż kupie ten czujnik i zobaczymy.