Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uzdatniacz/oczyszczacz do instalacji CO

Featured Replies

Napisano

Polećcie jakiś preparat oczyszczająco-uzdatniający do wlania do instalki CO. Pan od piecyka powiedział, że nie zaszkodzi, ale niczego nie polecił, bo producent pieca nie ma własnego produktu w tej kategorii.

Kocioł jest 2-funkcyjny, instalacja na pexal, pionowe rury miedziane. Woda teoretycznie dość miękka, ale mimo wszystko coś tam się jednak osadza. Dodatkowo inhibitor korozji - to już moja koncepcja, bo pan obejrzał wodę z kaloryferów i powiedział, że OK.

Tak patrzę na ceny różnych preparatów w sieci i nie wygląda mi to na tanią zabawę. zlosnik.gif

Pytanie poboczne

Czy istnieje niebezpieczeństwo, że woda użytkowa zostanie zanieczyszczona zawartością obiegu CO w kotle 2F?

Napisano

> Polećcie jakiś preparat oczyszczająco-uzdatniający do wlania do instalki CO.

są ukł. ze sterwnikami i specjalnymi pompkami dozującymi sól - ale to strasznie drogie

Pan od piecyka

> powiedział, że nie zaszkodzi, ale niczego nie polecił, bo producent pieca nie ma własnego

czyli pan nic nie powiedział

> Kocioł jest 2-funkcyjny, instalacja na pexal, pionowe rury miedziane.

o i tu jest /może być problem - nie łączy się miedzi i aluminium - oczywiście połączone działać będzie, ale jedno na drugie źle wpływa i po paru latach mogą zacząć się problemy - spore

> Woda teoretycznie dość

> miękka, ale mimo wszystko coś tam się jednak osadza.

bardziej osadza się z kaloryferów, aniżeli z rur (szczególnie jak masz stalowe)

Dodatkowo inhibitor korozji - to już moja

> koncepcja, bo pan obejrzał wodę z kaloryferów i powiedział, że OK.

OK - czyli czarna cfaniaczek.gifbiglaugh.gif

> Tak patrzę na ceny różnych preparatów w sieci i nie wygląda mi to na tanią zabawę.

ta, to jak z tymi bakteriami do kibla - opakowanie za 15 zł na pół roku i niby rozmiękcza - ja wsypałem całe opakowanie i nic nie dało

> Pytanie poboczne

> Czy istnieje niebezpieczeństwo, że woda użytkowa zostanie zanieczyszczona zawartością obiegu CO w

> kotle 2F?

bez jakieś super hiper mega awarii nie

Napisano

> o i tu jest /może być problem - nie łączy się miedzi i aluminium - oczywiście połączone działać

> będzie, ale jedno na drugie źle wpływa i po paru latach mogą zacząć się problemy - spore

PEX wewnątrz ma PE i aluminium nie ma bezpośrednio połączenia z wodą obiegową i miedzią, więc nie powinno to stanowić problemu wink.gif

Napisano
  • Autor

> PEX wewnątrz ma PE i aluminium nie ma bezpośrednio połączenia z wodą obiegową i miedzią, więc nie

> powinno to stanowić problemu

Ponoć też skład chemiczny od dawna jest już na tyle zoptymalizowany, że nie ma problemu tworzenia się ogniw, ale nie znam się, piszę co usłyszałem.

Napisano

> PEX wewnątrz ma PE i aluminium nie ma bezpośrednio połączenia z wodą obiegową i miedzią, więc nie

> powinno to stanowić problemu

fakt, zapomniałem, sory mlot.gif

Napisano

> Polećcie jakiś preparat oczyszczająco-uzdatniający do wlania do instalki CO. Pan od piecyka

> powiedział, że nie zaszkodzi, ale niczego nie polecił, bo producent pieca nie ma własnego

> produktu w tej kategorii.

Zmień pana od piecyka. ok.gif

Napisano

Ile lat ma instalacja, i jaki ma kolega cel takiego czyszczenia ?

Napisano

> Polećcie jakiś preparat oczyszczająco-uzdatniający do wlania do instalki CO. Pan od piecyka

> produktu w tej kategorii.

> Kocioł jest 2-funkcyjny, instalacja na pexal, pionowe rury miedziane. Woda teoretycznie dość

> miękka, ale mimo wszystko coś tam się jednak osadza. Dodatkowo inhibitor korozji - to już moja

> koncepcja, bo pan obejrzał wodę z kaloryferów i powiedział, że OK.

> Tak patrzę na ceny różnych preparatów w sieci i nie wygląda mi to na tanią zabawę.

> Pytanie poboczne

> Czy istnieje niebezpieczeństwo, że woda użytkowa zostanie zanieczyszczona zawartością obiegu CO w

> kotle 2F?

W temacie wody w grzejnikach to już słyszałem kilka wersji i porad co z tym robić. Pierwsza od serwisanta DeDietricha, że trzeba przepłukać układ bo woda twarda i polecał jakieś tam płukanki, jedna płucze, druga neutralizuje wodę, razem z 600 zł do wydania. Drugi polecił Kamnix z Castoramy, kosztuje grosze, też podobno świetnie działa. A trzeci powiedział, że po dwóch latach wody w obiegu zamkniętym to tam już wszystko się wygotowało i nic już się nie odkłada ponad to co się odłożyło na początku. I bądź tu mądry komu wierzyć.

Napisano

> W temacie wody w grzejnikach to już słyszałem kilka wersji i porad co z tym robić. Pierwsza od

> serwisanta DeDietricha, że trzeba przepłukać układ bo woda twarda i polecał jakieś tam

> płukanki, jedna płucze, druga neutralizuje wodę, razem z 600 zł do wydania. Drugi polecił

> Kamnix z Castoramy, kosztuje grosze, też podobno świetnie działa. A trzeci powiedział, że po

> dwóch latach wody w obiegu zamkniętym to tam już wszystko się wygotowało i nic już się nie

> odkłada ponad to co się odłożyło na początku. I bądź tu mądry komu wierzyć.

Z tym płukaniem to musi być jakaś "zorganizowana akcja", bo sąsiada też gdzieś nastraszyli, że koniecznie musi po 15 latach płukać, bo na pewno grzejniki są zamulone i słabo grzeją. Ja u siebie po 16 latach 4 zdejmowałem do tynkowania piwnic i tylko stwierdziłem, że z dna każdego wylało się może po szklance czarnego osadu.

Napisano
  • Autor

> Zmień pana od piecyka.

To jest tzw. złota rada, ale bez uzasadnienia brzmi trochę niedorzecznie.

Zadzwoniłem do pierwszego lepszego serwisu Aristona w mojej okolicy - nie mam swojego ulubionego pana od piecyka.

Napisano
  • Autor

> Ile lat ma instalacja, i jaki ma kolega cel takiego czyszczenia ?

2 lata.

Padł tak jak się domyślałem zawór trójdrogowy.

Cel nie wiem - twierdzi, żeby dla świętego spokoju zrobić, bo w nagrzewnicy słychać przepływającą wodę, więc może się zakamienić bardziej.

Nie wiem ile dolewam wody rocznie, ale jednak z raz na sezon piecyk się domaga dolewki (na oko może z pół litra - nie chcę zmyślać) - trzymam raczej niskie ciśnienie wody w instalacji (~1,2 bara).

Ale wycieków nigdzie nie zauważyłem, a instalację miałem na wierzchu przez kilka miesięcy.

Napisano
  • Autor

> Z tym płukaniem to musi być jakaś "zorganizowana akcja", bo sąsiada też gdzieś nastraszyli, że

> koniecznie musi po 15 latach płukać, bo na pewno grzejniki są zamulone i słabo grzeją. Ja u

> siebie po 16 latach 4 zdejmowałem do tynkowania piwnic i tylko stwierdziłem, że z dna każdego

> wylało się może po szklance czarnego osadu.

Mnie nikt nie nastraszył - jeśli już to kiedyś na AK wspominaliście i się zainteresowałem. Teraz gość sam z siebie wspomniał, ale nie wykazywał żadnej chęci sprzedania mi czegokolwiek, ani wykonania naprawy... smile.gif

Napisano

> 2 lata.

to jak nowa praktycznie

> Padł tak jak się domyślałem zawór trójdrogowy.

i co w związku z tym?

> Cel nie wiem - twierdzi, żeby dla świętego spokoju zrobić, bo w nagrzewnicy słychać przepływającą

> wodę, więc może się zakamienić bardziej.

po pierwsze - gdzie masz w domu nagrzewnicę icon_eek.gif

po drugie jak "słychać" przelewającą się wodę to owo urządzenie (czymkolwiek to jest) jest zapowietrzone

> Nie wiem ile dolewam wody rocznie, ale jednak z raz na sezon piecyk się domaga dolewki

a skąd wiesz, że domaga się dolewki? Mówił Ci?

> trzymam raczej niskie ciśnienie wody w instalacji (~1,2

> bara).

A powiedz mi jaki masz wpływ (jak mozesz sterować) ciśnienie wody w w/w instalacji hmm.gif

> Ale wycieków nigdzie nie zauważyłem, a instalację miałem na wierzchu przez kilka miesięcy.

a tu już wogóle nie wiem jaki przekaz ma mieć to zdanie spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> to jak nowa praktycznie

> i co w związku z tym?

> po pierwsze - gdzie masz w domu nagrzewnicę

> po drugie jak "słychać" przelewającą się wodę to owo urządzenie (czymkolwiek to jest) jest

> zapowietrzone

> a skąd wiesz, że domaga się dolewki? Mówił Ci?

> A powiedz mi jaki masz wpływ (jak mozesz sterować) ciśnienie wody w w/w instalacji

> a tu już wogóle nie wiem jaki przekaz ma mieć to zdanie

Jeśli chcesz pomóc to wyrażaj się jaśniej, bo jak na razie to próbujesz się znęcać, a mi się nie chce podejmować rękawicy. zlosnik.gif

Co do dolewki to tak - piec mi mówi, żebym nacisnął przycisk "Fill", ewentualnie mogę kluczem magnetycznym bez proszenia dopełnić.

Napisano

W CO woda krąży cały czas ta sama, jeśli nie masz wycieków i nie dolewasz, to cały kamień już się dawno wytrącił.

Jeśli chodzi o CWU, to wypadałoby zbadać wodę na twardość i zażelazienie, wtedy można o czymś gadać, a tak to mozesz i wydać tyle co na nowy piecyk i nic to nie da.

Napisano
  • Autor

> W CO woda krąży cały czas ta sama, jeśli nie masz wycieków i nie dolewasz, to cały kamień już się

> dawno wytrącił.

Ale serio nic a nic nie dolewacie do obiegu CO? U mnie na początku sezonu trzeba odrobinę dolać - nie wiem, pół litra, może z litr (instalacja to 7 średnich bądź dużych grzejników (powiedzmy 80-140 cm) plus drabinka w łazience i orurowanie do tego. Przez parę miesięcy miałem wszystkie rurki itp. na wierzchu i przy każdej dolewce biegałem i szukałem gdzie coś może ewentualnie uciekać. wink.gif Wszędzie gołe betony, więc raczej bym nie przeoczył. Uznałem, że nowa instalacja to nie do końca odpowietrzona i stąd te objawy.

> Jeśli chodzi o CWU, to wypadałoby zbadać wodę na twardość i zażelazienie, wtedy można o czymś

> gadać, a tak to mozesz i wydać tyle co na nowy piecyk i nic to nie da.

Kocioł jest do wodociągów miejskich podpięty, wody nie badałem oczywiście, ale tworzy się z niej w niewielkiej ilości miękki kamień typu kreda. smile.gif Bardzo łatwy do czyszczenia - w każdym razie pod względem zakamienienia czajnika itp. to nigdy nie miałem lepszej wody.

Napisano

> Przez parę miesięcy miałem wszystkie

> rurki itp. na wierzchu i przy każdej dolewce biegałem i szukałem gdzie coś może ewentualnie

> uciekać. Wszędzie gołe betony, więc raczej bym nie przeoczył. Uznałem, że nowa instalacja to

> nie do końca odpowietrzona i stąd te objawy.

Przez pierwszy okres po zalaniu świeżego zładu wytrąca się z niego "powietrze", stąd konieczność częstego odpowietrzania, potem - o ile nie ma wycieków - prawie już nie trzeba dolewać wody.

Napisano

> Mnie nikt nie nastraszył - jeśli już to kiedyś na AK wspominaliście i się zainteresowałem. Teraz

> gość sam z siebie wspomniał, ale nie wykazywał żadnej chęci sprzedania mi czegokolwiek, ani

> wykonania naprawy...

Jak policzę, to użytkuję swoją instalację CO 17 lat i nic nie dodawałem. Nawet filtrów w niej nie ma, bo Vaillant ich nie wymagał w 1996 roku do pieców stojących. Kilka lat temu spuszczałem wodę z czterech grzejników zdejmowanych do tynkowania piwnicy, które są praktycznie zawsze zamknięte i z ich dna wylałem bardzo niewiele "mułu". Z kolei ze dwa lata temu ze względu na założenie elektronicznych głowic do czterech innych grzejników, musiałem w nich wymienić zawory (bo głowice Honeywella nie miały przejściówek do moich Danfossów) i też spuszczałem wodę z części instalacji - nie zauważyłem jakichś zanieczyszczeń, które by mnie zaniepokoiły.

Napisano

to nie żadna rekawica tylko tak nie stworzone rzeczy wypisujesz że obawiam się iż nasza dyskusja nie ma sensu

A skoro nie rozumiesz tak prostych pytań dot. twoich twierdzeń to znajdź swoje świadectwo z podstawówki i sprawdż czy zaliczyłeś język polski

Napisano

> Z tym płukaniem to musi być jakaś "zorganizowana akcja", bo sąsiada też gdzieś nastraszyli, że

> koniecznie musi po 15 latach płukać, bo na pewno grzejniki są zamulone i słabo grzeją. Ja u

> siebie po 16 latach 4 zdejmowałem do tynkowania piwnic i tylko stwierdziłem, że z dna każdego

> wylało się może po szklance czarnego osadu.

Mi gość coś takiego wciskał po niecałych dwóch latach użytkowania instalacji.

Napisano
  • Autor

> to nie żadna rekawica tylko tak nie stworzone rzeczy wypisujesz że obawiam się iż nasza dyskusja

> nie ma sensu

> A skoro nie rozumiesz tak prostych pytań dot. twoich twierdzeń to znajdź swoje świadectwo z

> podstawówki i sprawdż czy zaliczyłeś język polski

Myślę, że poziom naszego wzajemnego niezrozumienia jest podobny, więc możesz już spokojnie wrócić do praktyk onanistycznych i nie zaprzątać sobie więcej głowy tym wątkiem. zlosnik.gif

Napisano

> Ale serio nic a nic nie dolewacie do obiegu CO? U mnie na początku sezonu trzeba odrobinę dolać -

> nie wiem, pół litra, może z litr (instalacja to 7 średnich bądź dużych grzejników (powiedzmy

> 80-140 cm) plus drabinka w łazience i orurowanie do tego. Przez parę miesięcy miałem wszystkie

> rurki itp. na wierzchu i przy każdej dolewce biegałem i szukałem gdzie coś może ewentualnie

> uciekać. Wszędzie gołe betony, więc raczej bym nie przeoczył. Uznałem, że nowa instalacja to

> nie do końca odpowietrzona i stąd te objawy.

Jak nie ma wycieków, to obserwuj dalej, może gdzieś jeszcze jest powietrze.

> Kocioł jest do wodociągów miejskich podpięty, wody nie badałem oczywiście, ale tworzy się z niej w

> niewielkiej ilości miękki kamień typu kreda. Bardzo łatwy do czyszczenia - w każdym razie pod

> względem zakamienienia czajnika itp. to nigdy nie miałem lepszej wody.

Założył bym (jeśli nie masz ) zwykły filtr siatkowy, ot dla poprawy samopoczucia, a jak masz kasę to dał zbadać wodę dla własnej ciekawości i wtedy coś modził żeby dopieścić istniejący stan.

Wyjście drugie to olać i być zadowoloym smile.gifgrinser006.gif

Napisano

> i nie zaprzątać sobie więcej głowy tym wątkiem.

ok.gif

Napisano
  • Autor

> Jak nie ma wycieków, to obserwuj dalej, może gdzieś jeszcze jest powietrze.

> Założył bym (jeśli nie masz ) zwykły filtr siatkowy, ot dla poprawy samopoczucia, a jak masz kasę

> to dał zbadać wodę dla własnej ciekawości i wtedy coś modził żeby dopieścić istniejący stan.

> Wyjście drugie to olać i być zadowoloym

Dzięki za rozsądne podejście do sprawy.

Ostatnio zagoniony trochę jestem i nie mam czasu przemyśleć wielu rzeczy. Właściwie po podobnym wątku założonym przez kogoś w zeszłym roku na Kąciku doszedłem do podobnych wniosków jak napisałeś - żeby dać spokój, bo na wodę użytkową nie bardzo mam wpływ, a w obiegu CO przecież ciągle jest ta sama woda. Ale jakimś sposobem mi się przemyślenia zresetowały, a pan od piecyka zasiał niepokój.

Napisano
  • Autor

Może wyjaśnię dlaczego byłem nieuprzejmy. Zacząłeś się czepiać mnie niczego nie wyjaśniając, jakbym w wątku udzielał porad, a tymczasem byłem pytającym. To chyba dziwne trochę? Gdybym był specem od piecyków i CO to chyba nie zadawałbym tych niefachowych (nie wątpię, że takie są) pytań, nie sądzisz?