Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak naprawić płyte grzejną w kuchence ceramicznej (?)

Featured Replies

Napisano

Kupiłem używaną kuchnie na allegro teoretycznie sprawną. Wstawiłem ją do mieszkania, które wynajmuje ( komuś ) i lokator zadzwonił, że jedna grzałka ("palnik") nie grzeje. Na dodatek kuchenka w okolicach niedziałającego palnika jest stale ciepła ( jakieś zwarcie ?). Za kuchnie dałem 300, a serwis dojeżdża za 170,- + naprawa. Niby mogę domagać się zwrotu kasy od sprzedającego ale wolałbym żeby już została. Nie mam pojęcia jak te kuchnie są zbudowane. Czy samodzielna naprawa może być skomplikowana?

Napisano

Trzeba rozebrać i zobaczyć co i jak. Sterowanie jest zwykle elektronicznie, na triakach itp. Skoro jednak jest ciepła przy grzałce to może być jakiś wypalony styk itp.

Bez oględzin to wróżenie...

Napisano

może pomoże, ceramika na tej samej zasadzie, zgaduje, ze kuchnia bez elektoniki...

Napisano
  • Autor

No dobrze,.. pora przyznać się do gafy. Chodzi mi o kuchenke indukcyjną blush.gif Jakoś myślałem, że to to samo.

Napisano

> No dobrze,.. pora przyznać się do gafy. Chodzi mi o kuchenke indukcyjną Jakoś myślałem, że to to

> samo.

Jedno pole, czy dwa?

Jak dwa, to może źle podłączyłeś zasilanie.

Napisano
  • Autor

> Jedno pole, czy dwa?

> Jak dwa, to może źle podłączyłeś zasilanie.

Jedno z czterech nie grzeje. Podłączał ją lokator.

Napisano

> No dobrze,.. pora przyznać się do gafy. Chodzi mi o kuchenke indukcyjną Jakoś myślałem, że to to

> samo.

Bardzo tanio kupiłeś tę kuchenkę, tutaj chcą za uszkodzoną bardziej płytę 500 PLN yikes.gif

Na pewno to indukcja zlosnik.gif

Napisano

> Bardzo tanio kupiłeś tę kuchenkę, tutaj chcą za uszkodzoną bardziej płytę 500 PLN

> Na pewno to indukcja

chcą.

Napisano
  • Autor

> Na pewno to indukcja

ma takie grzałki co świecą się na czerwono spod szyby zlosnik.gif

Napisano

> ma takie grzałki co świecą się na czerwono spod szyby

Czyli jednak ceramiczna a nie indukcyjna nono.gif

Dla pewności porównaj z tym zlosnik.gif

Napisano

> samo.

moze podaj model to sami ustalimy co to zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> moze podaj model to sami ustalimy co to

qźwa,.. wychowałem się na gazie smile.gif

SEC2.813,.. raczej ceramiczna smile.gif

Pogrzebałem w instrukcjach i tam jest kilka wersji podłaczeń do sieci. Może obecne podłączenie jest inne niż u poprzedniego właściciela i trzeba pogmerać ze zworkami? Może to tylko to? A może nieprawidłowe podłączenie ją uszkodziło?

Napisano
  • Autor

Po świetach miałem się zająć naprawą kuchni. Tym czasem zadzwonił lokator, że przez święta padały kolejno wszystkie palniki. Już nie działa żaden,.. tylko piekarnik. WTF ?! Lokator zarzeka się, że sprawdził podłączenia i na pewno podłączył zgodnie z instrukcją.

Napisano

> qźwa,.. wychowałem się na gazie

> SEC2.813,.. raczej ceramiczna

To jest płyta ceramiczna z mechanicznym sterowaniem. Tylko termostaty do odłączania pól po osiągnięciu temperatury. Poniżej schemat:

6327056100_1354213743.jpg

Tam się nie ma co psuć. Albo ktoś w niej grzebał i rozgrzebał albo źle poskładał.

Napisano
  • Autor

A same "palniki" się nie psują? Rozmawiałem z infolinią serwisową Amiki. Powiedziano mi, że jak kuchenka stara to się może tak lawinowo popsuć. Na infolinii technicznej była kobieta,.. co zawsze wprowadza mnie w pewne wątpliwości co do kompetencji smile.gif

Napisano
  • Autor

No więc tak - wszystkie pola ( grzałki ) spalone. Podłączona była prawidłowo w systemie L1, L2, N, GR. Jedno co zauważyłem to przewód N był trochę luźny. Czy to mogło spowodować spalenie grzałek? Teraz musze dokupić jakieś używane grzałki bo na nowych to się kompletnie nie opłaca.

Napisano

> No więc tak - wszystkie pola ( grzałki ) spalone. Podłączona była prawidłowo w systemie L1, L2, N,

> GR. Jedno co zauważyłem to przewód N był trochę luźny. Czy to mogło spowodować spalenie

> grzałek? Teraz musze dokupić jakieś używane grzałki bo na nowych to się kompletnie nie opłaca.

Weź kup indukcję i miej spokój na lata grinser006.gif

A tak poważnie, nie wiem czy uda Ci się coś dopasować z innego modelu...

Napisano

>Jedno co zauważyłem to przewód N był trochę luźny. Czy to >mogło spowodować spalenie

> grzałek?

Tak, mogło. Poszło napięcie międzyfazowe.

Napisano

> No więc tak - wszystkie pola ( grzałki ) spalone. Podłączona była prawidłowo w systemie L1, L2, N,

> GR. Jedno co zauważyłem to przewód N był trochę luźny. Czy to mogło spowodować spalenie

> grzałek?

Mogło, gdyż pomiędzy L1 a L2 jest 400 V a pomiędzy L a N jest 240 V.

Więc, jak prąd szedł przez L1 i L2 zamiast L do N to moc była większa.

Napisano
  • Autor

> jak ma być tanio to kup im drugą...

> jakiś tekst

Taką ( podobną ) właśnie im zabrałem,.. bo piekarnik słabo grzał. Dobrze, że przez świeta nie zdążyłem wyrzucić i miałem ją na pace busa bo wczoraj im zawiozłem z powrotem.

Napisano

> Taką ( podobną ) właśnie im zabrałem,.. bo piekarnik słabo grzał. Dobrze, że przez świeta nie

> zdążyłem wyrzucić i miałem ją na pace busa bo wczoraj im zawiozłem z powrotem.

jesli to Amica i problem stanowi ktoras grzalka piekarnika to najprawdopodobniej pasuje od tej ceramiki...

Napisano
  • Autor

> jesli to Amica i problem stanowi ktoras grzalka piekarnika to najprawdopodobniej pasuje od tej

> ceramiki...

Niestety Gorenje

Napisano

> To jest płyta ceramiczna z mechanicznym sterowaniem. Tylko termostaty do odłączania pól po

> osiągnięciu temperatury. Poniżej schemat:

> Tam się nie ma co psuć. Albo ktoś w niej grzebał i rozgrzebał albo źle poskładał.

Patrząc na ten schemat i kojarząc fakty:

1. Nie grzało jedno pole, tylko płyta się ciągle grzała obok

2. Nie podłączone dobrze N

3. Podłączone dwie fazy L1 i L2

stało się coś takiego, że zrobiło się zwarcie na jednej grzałce, przez które reszta grzałek była zasilana napięciem międzyfazowym.

Czyli grzałki chodziły na 400 V, czyli o jakieś 80% więcej, niż powinny.

I się spaliły.