Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zmiana na na Cromę 2.4 aut sens/bezsens

Featured Replies

Napisano

jak to mówią lepsze jest wrogiem dobrego toteż naszło mnie ostatnio przy montowaniu roletek bocznych (dzięki Kox) na rozważania do zmiany Cromy na samochód o podobnej charakterystyce ale nowszy i z lepszym wyposażeniem. Autko sprawuje się bezproblemowo, 100% odpowiada moim potrzebom ale mam wersje przed FL Dynamic więc brakuje kilku drobiazgów…. abstrahując od automatu przydała by się jakaś navi, B&M, tapicerka skórzana bo moja córa upodobała sobie jedzenie w samochodzie i kończy się to często szorowaniem tapicerki. Tu pojawił się problem…. w cenie Cromy +/- 20% następcy brak poza Cromą…co sądzicie o zamianie na Cromę 2,4 po FL w automacie?

sam kilka lat temu uznałbym to za bzdurny pomysł ale może w tym szaleństwie jest metoda…co myślicie??? jakieś opinie za/przeciw ?

Napisano

Szczerze powiedziawszy nie wiem czy gra jest warta zachodu. Nie wiem w jakim roczniku masz aktualną Crome. Już za lepiej wyposażoną Cromę będziesz musiał wyłuskać parę złotych (skóra i nawigacja - to najprędzej znajdziesz w wersji Emotion ale z silnikiem 2,4 będzie zdecydowanie łatwiej), do tego znalezienie poliftowej, a pewnej sztuki znów będzie się wiazało z wyższą ceną zakupu. Efekcie być może uda Ci się zrealizować cel, ale kupisz samochód niewiele młodszy i wymagający pewnych nakładów finansowych na start. Jeżeli aktualna nie sprawia problemów, pozostałbym przy niej.

Napisano

Jakiś rok temu zrobiłem podobną zamianę. Musiałem sprzedać Cromę bo zamortyzowała się w firmie i miałem dylemat co następne. Padło na kolejną ale nowszą Cromę po FL z automatem.

Wersji 2,4 bym nie ryzykował ma opinię dość problematycznego i spalanie większe od 1,9 16V.

Automat polecam, fajna sprawa. ok.gif

B&M super wynalazek, bardzo przydatny ok.gif

Nawigacja też się bardzo przydaje ale zintegrowaną z B&M będziesz miał dopiero w rocznikach 2010, ale jej nie polecam, bo mapy są drogie i słabo aktualizowane. Przed 2010r była nawigacja w zegarach, jest fajna ale mapy skończono aktualizować w 2009r. więc teraz jest praktycznie bezużyteczna.

Stara wersja nawigacji, czyli CN+ nie działa z B&M no.gif

Skóra w Cromie no.gif ale jak się trafi fajny, pewny, wszystko-mający egzemplarz to czemu nie.

Napisano

> jak to mówią lepsze jest wrogiem dobrego toteż naszło mnie ostatnio przy montowaniu roletek

> bocznych (dzięki Kox) na rozważania do zmiany Cromy na samochód o podobnej charakterystyce ale

> nowszy i z lepszym wyposażeniem. Autko sprawuje się bezproblemowo, 100% odpowiada moim

> potrzebom ale mam wersje przed FL Dynamic więc brakuje kilku drobiazgów….

> abstrahując od automatu przydała by się jakaś navi, B&M, tapicerka skórzana bo moja córa

> upodobała sobie jedzenie w samochodzie i kończy się to często szorowaniem tapicerki. Tu

> pojawił się problem…. w cenie Cromy +/- 20% następcy brak poza Cromą…co

> sądzicie o zamianie na Cromę 2,4 po FL w automacie?

> sam kilka lat temu uznałbym to za bzdurny pomysł ale może w tym szaleństwie jest

> metoda…co myślicie??? jakieś opinie za/przeciw ?

navi ok 1tyś zł. Skóra w Poznaniu jest fajny zestaw z boczkami za 800zł. Może lepiej doposażyć a nie zmieniać skoro twoja się sprawuje dobrze(?)

Napisano
  • Autor

> Wersji 2,4 bym nie ryzykował ma opinię dość problematycznego i spalanie większe od 1,9 16V.

Mówisz o problemach w teorii czy praktyce - bo w teorii 1.9 jtd 150KM też jest problematyczny (podobno smile.gif) rozumiem że są jakieś typowe usterki no i z racji budowy koszt ich naprawy jest większy?

Swoim wątkiem przypomniałeś mi jeszcze kwestię większych hamulców w samochodach z tym silnikiem.

> Automat polecam, fajna sprawa.

i to jest jeden z motorow napędowych zmiany - chcę wrócić do automatu.

> B&M super wynalazek, bardzo przydatny

> Nawigacja też się bardzo przydaje ale zintegrowaną z B&M będziesz miał dopiero w rocznikach

> 2010, ale jej nie polecam, bo mapy są drogie i słabo aktualizowane.

W taką bym celował - moja Croma to rocznik 2007 (faktycznie 2008 bo bidulka rok przestała w salonie i nikt jej nie chciał).

> Skóra w Cromie ale jak się trafi fajny, pewny, wszystko-mający egzemplarz to czemu nie.

Tylko z racji mojego małego syfiarza smile.gif

Kox - opcja z doposażaniem też jest ok...ale motorem rozmyślań i chęci zmiany są rzeczy których niestety przełożyć się nie da...

Napisano

> Mówisz o problemach w teorii czy praktyce - bo w teorii 1.9 jtd 150KM w teorii też jest

W teorii zlosnik.gif, tak czy siak koszty jakby co większe.

> i to jest jeden z motorow napędowych zmiany - chcę wrócić do automatu.

Teraz samochody z manualem wydają mi się popsute

Napisano

w 1.9 16v i 2.4 są te same problemy czyli egr i klapy, automat jest ten sam, w środku skóry jak najbardziej : kremowe lub szare , nie czarne, w 2.4 można spotkać dodatkowy ekran dla pasażerów tylnej kanapy i dodatkowy głośnik w bagażniku

Napisano

Nie bardzo rozumiem w czym model 2,4 ma byc bardziej problemowy od 1,9 z automatem. Otóz praktyczna jedyna roznica miedzy nimi to jeden cylinder wiecej i przez to inne kolektory. Oczywiste tez jest to , że to co w 1,9 liczymy razy 4 w 2,4 trzeba liczyc razy 5. Poza tym mają te same problemy jeśli już wystąpią. Nawet EGR od Pierburga jest identyczny. W automacie trzeba albo regularnie wymieniac olej co 60 tysięcy co znakomicie przedłuża jego zywot, lub nic nie robic co skraca jego życie ale nie ma nic pośrodku czyli wymiana oleju np po 150kkm bo zabije automat - to trzeba wiedziec. Za to na trasie 2,4 jest po prostu lepszy .

Napisano

> Nie bardzo rozumiem w czym model 2,4 ma byc bardziej problemowy \

Mało miejsca w przypadku wymiany rozrządu czy alternatora... poza tym z pomiarów na hamowniach wynika, że te silniki maja 185 KM a 1,9 zazwyczaj 160-165 KM... zlosnik.gif

Napisano

> Nie bardzo rozumiem w czym model 2,4 ma byc bardziej problemowy od 1,9 z automatem. Otóz praktyczna

> jedyna roznica miedzy nimi to jeden cylinder wiecej i przez to inne kolektory. Oczywiste tez

> jest to , że to co w 1,9 liczymy razy 4 w 2,4 trzeba liczyc razy 5. Poza tym mają te same

> problemy jeśli już wystąpią. Nawet EGR od Pierburga jest identyczny. W automacie trzeba albo

> regularnie wymieniac olej co 60 tysięcy co znakomicie przedłuża jego zywot, lub nic nie robic

> co skraca jego życie ale nie ma nic pośrodku czyli wymiana oleju np po 150kkm bo zabije

> automat - to trzeba wiedziec. Za to na trasie 2,4 jest po prostu lepszy .

Częstą usterką w silnikach 2.4 są urywające się szpilki kolektora wydechowego i naprawa tego trochę jednak kosztuje.

Napisano

Panowie, nie chcę zakładać osobnego tematu, ale tak się zastanawiam czy automat czy manual w cromie FL 150KM będzie lepszy? Do tej pory rozglądałem się za cromami z manualem ale poczytałem o felernej manulanej skrzyni m32 i znów powróciła myśl czy może zaryzykować i skupić się na automacie AF40? Jakie są wasze doświadczenia?

Napisano
  • Autor

Do tej pory rozglądałem się za cromami z manualem ale poczytałem o

> felernej manulanej skrzyni m32 i znów powróciła myśl czy może zaryzykować i skupić się na

> automacie AF40? Jakie są wasze doświadczenia?

Powiem tak każda skrzynia montowana w Cromie ma swoje za i przeciw - każda w teorii nie jest wzorem bezawaryjności. Jak ja szukałem Cromy i czytałem o ew. usterkach w zakresie skrzyni doszedłem do wniosku - jak dbasz tak masz. Bardziej skupiłbym się na ogólnym stanie auta i po wybraniu dobrego egzemplarza po prostu robiłbym częsty serwis - zmiany oleju (przy manualu dodał jakiegoś preparatu przedłużającego żywotność skrzyni) i jeździł.

Poza tym nie przypominam sobie aby na kąciku ktoś przerabiał awarię czy to manuala czy automatu (nie przypominam sobie takiego tematu) więc chyba ani z jedną skrzynia ani z drugą tak źle nie jest.

Napisano

> Panowie, nie chcę zakładać osobnego tematu, ale tak się zastanawiam czy automat czy manual w cromie

Automat, większy komfort i łatwiejsza jazda.

Manual spala mniej o 1 litr/100km

Miałem Cromę manual i mam Cromę automat. Z automatu jestem bardziej zadowolony.

Napisano

> Częstą usterką w silnikach 2.4 są urywające się szpilki kolektora wydechowego i naprawa tego trochę

> jednak kosztuje.

Nic na ten temat nie potrafię powiedziec - mi sie nie przytrafiło a dojezdżam już do 150 kkm.

Napisano

> Mało miejsca w przypadku wymiany rozrządu czy alternatora... poza tym z pomiarów na hamowniach

> wynika, że te silniki maja 185 KM a 1,9 zazwyczaj 160-165 KM...

Nie zaprzeczam, że to jest kłopot z ciasnota pod maską. Faktem jest ,że mi spece wymienili rozrząd w 2,4 bez wyciagania silnika co praktykuje ASO. Jestem pewny , ze wymienili, - i nie było to ASO.

Jesli chodzi o moc silnika to zdązyłem wyczytac, że pomiar na hamowni mocy silnika ze skrzynią automatyczną z konwerterem nie jest do końca wiarygodny ze wzgledu własnie na konwerter, który uniemozliwia prawidlowe oszacowanie tzw oporów własnych czyli straty mocy w ukladzie, ktore to zjawisko nie występuje w tradycyjnej przekladni - można w niej dośc dokładnie oszacowac opory wlasne. A więc zgadzam sie ,ze na hamowni wyjda takie rezultaty, ale w swietle powyzszego bylbym ostrozny co do wiarygodności porównania mocy. Pewnośc daje tylko pomiar bezpośrednio na silniku co jest nierealne warsztatowo - no chyba , że ktoś wymieni automat na ręczna skrzynię i zrobi pomiar - wtedy będziemy mieli pewnośc co do porównania mocy. Z drugiej strony to trochę wyzsze spalanie w automacie skądeś sie bierze - zasługa konwertera. Choc ja nie narzekam. Przejechałem ostatnio Polskę - 480 km ze srednia 86km/h bez szaleństw na spokojnie - ekspresówki i troche zwykłych dróg , bez autostrad i wyszło 7,5 l/ 100 km. I uważam , że to dobry wynik.

Napisano

> Nie zaprzeczam,

Akurat w przypadku 2,4 moc nie jest najważniejsza więc nawet jesli nie maja 200 KM to nadrabiają to momentem obrotowym który jest jak dla mnie ważniejszy... i lepsza kultura pracy od 4-cylindrowców...

Sam zastanawiałem sie nad zakupem Cromy 2,4....

Jak dla mnie niestety to auto ma dwa minusy....

- masa

- duże spalanie... ja przy podobnej średniej przez Polskę załadowany na maxa mam spalanie od 5,4 do 5,9 litra /100 km...