Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Czasem ciężko kręci/przygasają kontrolki

Featured Replies

Napisano

Witajcie. Pojawił się w mojej asterce pewien problem. Raz na kilka uruchomień silnika jest taki objaw, że rozrusznik bardzo słabo kręci. Tak jakby miał jakiś opór. Kontrolki przy tym prawie całkiem gasną. Przy kolejnym przekręceniu kluczyka przeważnie objaw nie występuje.

Dzisiaj dodatkowo zapalił mi się check i odczytałem kodŁ

42 Przewód EST-A (1/4) - zbyt wysokie napięcie (w przypadku silników X16SZ/X16XEL)

lub brak impulsów z układu zapłonowego (w przypadku pozostałych silników)

Być może było to wynikiem zbyt szybkiego ponownego przekręcenia kluczyka, ale wspominam o tym, bo może Was to naprowadzi.

Jeżeli chodzi o aku to jest w dobrej kondycji i raczej nie jest niedoładowany. Co do rozrusznika to był regenerowany jakieś 2, może 3 lata temu.

Co obstawiacie? Dzieje się tak tylko raz na kilka/kilkanaście uruchomień. Poza tym kręci bez zarzutu.

Z ostatnio wymienianych elementów:

czujnik położenia przepustnicy

moduł zapłonowy

Pozdrawiam

Napisano

Gubi gdzies napiecie, masa, zasniedzialo pod nakretka rozrusznika na napieciowym kablu itp.

Klemy czyste??

wiec posprawdzaj gdzie ucieka prund grinser006.gif a ucieka na 100%

Moze tez juz pada automat rozrusznika.

Napisano
  • Autor

Ok. W takim razie wszelkie złącza do sprawdzenia/czyszczenia. Wazelina techniczna na te połączenia chyba nie powinna zaszkodzić? wink.gif

Czy problem tkwi raczej w przewodach zasilających (grubych) czy sterujących (cieńszych)?

Napisano

Grubych jesli juz.

Jak masz miernik to polowa roboty z glowy, przed odpaleniem pomierzyc napiecia i dobrze miec druga osobe a samemu z miernikiem w reku.

Mozesz tez od razu zrobic sobie dodatkowa mase z grubego kabla od aku do silnika - nie zaszkodzi grinser006.gif

EDIT: ale jak zaznaczylem wczesniej moze konczyc sie automat, nie rowno zwora dolega do dwoch pinow i za drugim razem jak probujesz odpalic jakby sie zespawuje i laczy.

Kiedys bralo sie klucz plaski i odpalalo zwierajac obie sruby pinow jak automat padl grinser006.gif

Napisano

> Ok. W takim razie wszelkie złącza do sprawdzenia/czyszczenia. Wazelina techniczna na te połączenia

> chyba nie powinna zaszkodzić?

> Czy problem tkwi raczej w przewodach zasilających (grubych) czy sterujących (cieńszych)?

Prześledź wiązkę do rozrusznika, zobacz czy nie ma gdzieś uszkodzonej, wyczyść styki, zabezpiecz je, zobacz czy gdzieś końcówki nie są "uksyte" cool.gif

Sprawdź kabel masowy z aku, również go oczyść, ja u siebie co zime sprawdzam i jak narazie wszystko git, delikatnie papierkiem ściernym drobnym jade, niestety jak będzie liche połączenie to tak się dzieje 20.GIF

PS. zanim będziemy snuć dalsze sugestie, lepiej na początku wykluczyć wiązkę i ich połączenia.

Co do regeneracji - to co było wtedy robione?

Napisano

> Co do regeneracji - to co było wtedy robione?

Dokładnie warto zajrzeć w rozrusznik. U mnie jak umarł rozrusznik, powodem było wypadnięcie osłony planetarnej między komutator a wirnik, musiałem zakupić awaryjnie na szrocie używkę.

Po zamianie rozebrałem pierwotny, który przeszedł lekką regeneracje- wymiana szczotek i szczotkotrzymacza- okazało się, że jedna ze szczotek się podwiesiła i słabiej rozrusznik ciągnął.

Ale to nie powinno rodzić takich objawów jakie są opisane.

Ogólnie sprawdzić łączenia, podać drugi kabel na wszelki wypadek do rozrusznika +, minus do obudowy.

Ale ja bym kładł nacisk jak inni na automat/elektromagnes - zużycie robi swoje.

PZDR VEN