Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dobór pompy cyrkulacyjnej CO

Featured Replies

Napisano

W domku jednorodzinnym trzeba dobrać pompę do układu centralnego ogrzewania.

O ile znalazłem wzory na wydajność i w miarę to rozumie o tyle nie do końca rozumiem o co chodzi z wysokością podnoszenia.

Poczytałem różne fora i mam mętlik w głowie.

Generalnie widzę to następująco, mam zbiornik na wysokości "0" i chce przepompować z niego na wysokość 5 metrów (jest to wysokość lustra wody po przepompowaniu). To dobieram pompę minimum 5 metrów wysokości tłoczenia tak? Ale jak teraz te dane teoretyczne przenieść na dobór pompy do CO. Poczytałem różne fora i z tych wiadomości wynika ze jak mam dla przykładu 6 metrów do grzejnika to wystarczy pompa z wysokością 4 metry wysokości podnoszenia. Jak to w końcu jest? Przecież wysokość słupa mam 6 metrów to nie przetłoczy mi tego pompa?

Napisano

Przetłoczy. Ja teoretycznie powinienem mieć 40, mam 25 i działa na 1 zakresie.

Napisano

W układzie zamkniętym chyba wysokość podnoszenia nie ma znaczenia bo to, co pompa wtłoczy na górę samo zleci na dół dając "ciśnienie" na wejsciu pompy, tak niefachowo ujmując.

Napisano

ja mam najsłabszą pompę co 25/40 W, trzy zakresy mocy, ustawiona na 1 a kocioł mam w piwnicy a zbiornik wzbiorczy na strychu - łącznie wysokość do pokonania jakieś niecałe 11m - daje radę bez problemu.

Nieraz dla testów włączałem 2 czy 3 bieg, ale to nawet nie ma sensu - tylko jakieś lekkie szumy powstawały, ale tak to bez różnicy.

Instalacja w układzie otwartym jakby co.

Napisano

> ... Jak to w końcu jest?

> Przecież wysokość słupa mam 6 metrów to nie przetłoczy mi tego pompa?

Z uwagi na to, że instalacja c.o. jest układem zamkniętym, to pompę obiegową dobiera się na opory przepływu, a nie na wysokość słupa wody.

Wyobraź sobie, że masz taki zamknięty obieg w formie np. koła, w którym w najniższym miejscu zamontowana jest pompa. Żeby delikatnie "ruszyć" ten obieg wystarczy Ci niewielki obrót wirnika w pompie i już woda się lekko się przemieści, bo gęstość słupa wody przed i za pompą jest równa (gdyby nie była równa, to woda sama by się przemieszczała w jednym lub drugim kierunku - zjawisko wykorzystywane w instalacjach c.o. grawitacyjnych, gdzie dzięki dużym średnicom instalacji, a przez to małym oporom przepływu, podgrzewanie wody zmniejsza jej gęstość za kotłem i dzięki temu sama krąży w obiegu, bez konieczności pompy).

Jeśli chcesz żeby obieg odbywał się z większą prędkością -> wydajnością, to trzeba troszkę więcej energii w to włożyć. Ilość tej energii będzie proporcjonalna do oporów przepływu przy danej wydajności.

Dlatego np. dla domków jednorodzinnych w prostych instalacjach grzejnikowym zazwyczaj wystarczy pompa o wysokości podnoszenia 1m H2O przy danej wydajności. Jeżeli jest ogrzewanie podłogowe, to te opory są trochę większe, ale i tak zazwyczaj nie przekroczą 3m H2O.

Natomiast sytuacja o której piszesz, czyli konieczność doboru pompy w zależności od wysokości najwyższego punktu odbioru, dotyczy takich sytuacji gdybyś zamiast obiegu zamkniętego, miał obieg otwarty, np. pompujesz wodę ze studni do kranu na najwyższym piętrze domu. Wtedy prócz oporów przepływu musisz uwzględnić też wysokość podnoszenia pompy odpowiednią do wysokości słupa wody.

Napisano
  • Autor

Reasumując opory zwiększą się gdy drastycznie wydłużę obieg bez zmiany średnic rur lub gdy drastycznie zmniejszę średnicę rur bez zmiany długości obiegu?

Napisano

> Reasumując opory zwiększą się gdy drastycznie wydłużę obieg bez zmiany średnic rur lub gdy

> drastycznie zmniejszę średnicę rur bez zmiany długości obiegu?

Generalnie tak, a dodatkowo też wtedy, gdy przez tę samą rurę będziesz chciał przepuścić większą objętość czynnika grzewczego.

Przy czym zmiana oporów nastąpi nie tylko wtedy gdy dokonasz drastycznych zmian, lecz również wtedy gdy te zmiany będą niewielkie. Wtedy oczywiście też zmiana oporów będzie niewielka.

Poza tym są też pewne specyficzne sytuacje wink.gif - np. zmiana długości jednego z obiegów krótszych może nie spowodować zwiększenia oporu całej instalacji.

Opór obiegu, o którym wcześniej pisałem dotyczy najbardziej niekorzystnego obiegu (nie koniecznie jest to obieg najdłuższy), czyli obiegu o największych oporach przepływu. Nawet jeżeli wydłużysz obieg o mniejszych oporach przepływu, to może to nie mieć żadnego wpływu na dobór pompy, o ile oczywiście nie wydłużysz go na tyle, że stanie się obiegiem najbardziej niekorzystnym.

Napisano
  • Autor

> Generalnie tak, a dodatkowo też wtedy, gdy przez tę samą rurę będziesz chciał przepuścić większą

Pisząc o drastycznych zmianach miałem na myśli obieg jedno rurowy bez rozgałęzień, tak dla rozważań to zawęziłem, tylko nie sprecyzowałem. Zdaje sobie sprawę, ze w układzie z kilkoma obiegami, będą różne charakterystyki tych obiegów. I generalnie taki jest przypadek w domku w którym trzeba dobrać pompę (chyba jak wszędzie). Jest to domek z instalacja CO z lat 80tych z instalacją, która działa aktualnie w układzie grawitacyjnym. Nawet się to sprawdza poza łazienką w której wg mnie dobrano za małe przekroje rur i grzejnik jest letni podczas gdy pozostałe są gorące. Kiedyś podłączona była pompa Grundfos 25/40, ale od lat nie jest sprawna,a w dodatku nikt nie jest w stanie powiedzieć czy było ok jak pompa była sprawna. Stąd te moje rozważania co do doboru pomp. Na stronie Grundfosa widziałem, ze są jakieś programy doboru pomp w wolnej chwili sprawdzę jeszcze dobór w oparciu o ten program.

Dzieki za objaśnienia piwo.gif

Napisano

Jeśli grawitacyjnie jest OK poza jednym grzejnikiem, to może sprawdź sam grzejnik ?

Napisano
  • Autor

> Jeśli grawitacyjnie jest OK poza jednym grzejnikiem, to może sprawdź sam grzejnik ?

Grzejnik był wymieniany 10 lat temu i rury od głównej do tego grzejnika tez i tu jest pies pogrzebany, bo wymieniono na tą samą średnicę co w starym grzejniku i po skończeniu remontu okazało się ze nie dogrzewa jak w starym grzejniku. Mieszkańcy meczą się tak dogrzewając elektrycznie, a nie ma zgody na wymianę rur do łazienki, jest tylko opcja wspomagania obiegu pompą.

Grzejnik na pewno nie jest zapowietrzony.