Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[C8] Pytań kilka

Featured Replies

Napisano

Są tu byli smile.gif i obecni posiadacze, to może ktoś pomoże:

1. Czy można (jak) ustawić wycieraczki w jakiejś innej pozycji spoczynkowej niż "złożone"? Chodzi mi o możliwość wymiany piór, czy też trywialnego oskrobania szyby.

2. Zaszczycił mnie dzisiaj komunikatem, o konieczności wymiany klocków. Ale czy można jakoś sprawdzić (poza organoleptycznie oczywiście) których?

3. Czy można powstrzymać pocenie się silnika w okolicach EGR? Mechanik stwierdził, że powinienem się przyzwyczaić bo TTTM. Ale może jest jakiś myk?

Napisano
  • Autor

> mecz kolege jedrocha

Na Pawła też liczę, bo to przecież jego byłe auto, ale może ktoś będzie szybszy smile.gif

Napisano

> Są tu byli i obecni posiadacze, to może ktoś pomoże:

> 1. Czy można (jak) ustawić wycieraczki w jakiejś innej pozycji spoczynkowej niż "złożone"? Chodzi

> mi o możliwość wymiany piór, czy też trywialnego oskrobania szyby.

U mnie po wyłączeniu silnika przesuniecie przełącznika wycieraczek ustawiało je do pionu.

Napisano

> Na Pawła też liczę, bo to przecież jego byłe auto, ale może ktoś będzie szybszy

Jestem, jestem smile.gif

Wycieraczki przez kilkadziesiąt sekund od wyjecia kluczyka możesz postawić do pionu klikając wajchą w dół, jak na auto. Po podpaleniu nie wrócą same do poziomu. Musisz znowu kliknąć w dół.

Klocki tylko przednie są monitorowanie. Tylne trzeba samemu obserwować smile.gif

Co do EGRa nie mam pojecia. Jak się poci ? Może uszczelkę trzeba wymienić lub obejmuję rury.

PS.

Widzę same citroeny w podpisie smile.gif

PS2. Jak się C8 sprawuje, ile ma już nalotu ?

Napisano
  • Autor

> Jestem, jestem

> Wycieraczki przez kilkadziesiąt sekund od wyjecia kluczyka możesz postawić do pionu klikając wajchą

> w dół, jak na auto. Po podpaleniu nie wrócą same do poziomu. Musisz znowu kliknąć w dół.

ok.gif

> Klocki tylko przednie są monitorowanie. Tylne trzeba samemu obserwować

No to tak jak się spodziewałem. Planowałem już wymianę razem z tarczami.

> Co do EGRa nie mam pojecia. Jak się poci ? Może uszczelkę trzeba wymienić lub obejmuję rury.

To to samo zapocenie, które wskazywali w czasie przeglądu. Nie jest znaczące, ale lubię jak wszystko jest jak należy. A mechanik mówi mi, że to wydmuchuje na zaworze recyrkulacji i w tym miejscu zawsze się będzie trochę pocić, i że powinienem się przyzwyczaić i umyć po prostu co jakiś czas.

> PS.

> Widzę same citroeny w podpisie

Tak się jakoś złożyło grinser006.gif Stanęliśmy przed dylematem gazowania lub zmiany samochodu żony i padło na zmianę na coś mniejszego, mało rdzewiejącego i z ASB. Trafiła się dosłownie "za płotem" C3 z senso-drive krajowa, od pierwszej właścicielki. Żonie się spodobała a ja stwierdziłem, że przynajmniej jednym mechanikiem tematy serwisu ogarnę. W sumie C3 to bardzo sympatyczne autko.

> PS2. Jak się C8 sprawuje, ile ma już nalotu ?

Poza wymianą sprzęgła i dwumasy na wejściu 270751858-jezyk.gif sprawuje się bez zarzutu. Bardzo się polubiliśmy smile.gif A nalotu ma coś koło 245kkm (nie pamiętam dokładnie).

A propos - w początkowym okresie zdarzyło mi się, że wyświetlił błąd FAP. I to w czasie jazdy po trasie, a więc bez specjalnego zamulania. Silniki pracował normalnie (tylko tempomat nie działał). Jako, że byłem "w Polsce" nie było szans na serwis. Więc w drogę powrotną ruszałem "z duszą na ramieniu". Po przegonieniu na autostradzie po ponownym odpaleniu silnika błąd "zniknął". Sytuacja powtórzyła się jeszcze raz jakiś czas później, ale ponownie w podobnych warunkach, więc po zakończeniu trasy temat sam się rozwiązywał. Później sytuacja się już nie powtórzyła. O czym to może świadczyć? Rozumiem, że brak magicznego płynu od FAP zostanie mi stosownie zakomunikowany?

Jak rozpoznać, że w danym momencie wypalany jest FAP? Podobno silnik inaczej pracuje, ale ja nigdy nic nie zauważyłem.

Napisano

> miejscu zawsze się będzie trochę pocić, i że powinienem się przyzwyczaić i umyć po prostu co jakiś czas.

No to nie na EGR, tylko na elektrozaworze jego lub turbo smile.gif

To z przodu silnika ? EGR jest z tyłu.

> A propos - w początkowym okresie zdarzyło mi się, że wyświetlił błąd FAP. I to w czasie jazdy po trasie, a więc bez specjalnego zamulania. Silniki pracował normalnie (tylko tempomat nie działał). Jako, że byłem "w Polsce" nie było szans na serwis. Więc w drogę powrotną ruszałem "z duszą na ramieniu". Po przegonieniu na autostradzie po ponownym odpaleniu silnika błąd

> "zniknął". Sytuacja powtórzyła się jeszcze raz jakiś czas później, ale ponownie w podobnych

> warunkach, więc po zakończeniu trasy temat sam się rozwiązywał. Później sytuacja się już nie

> powtórzyła. O czym to może świadczyć? Rozumiem, że brak magicznego płynu od FAP zostanie mi

> stosownie zakomunikowany?

> Jak rozpoznać, że w danym momencie wypalany jest FAP? Podobno silnik inaczej pracuje, ale ja nigdy

> nic nie zauważyłem.

Jak wypalany jest FAP auto włącza wszystkie odbiorniki, najlepiej to widać na tylnej szybie, zaczyna grzać smile.gif

Co do płynu to było jeszcze na ponadc100000 km, więc stawiam że jeździłeś dużo miasta (odpalanie/gaszenie/mało km) i normalne wypalanie się nie odbywało/było nie kończone.

Jeśli Twój mechanik na DiagBoxa/Lexia/PP to może sprawdzić stan płynu, ilość wypalań, względnie wymusić wypalania w ruchu bądź na postoju.

Napisano
  • Autor

> No to nie na EGR, tylko na elektrozaworze jego lub turbo

> To z przodu silnika ? EGR jest z tyłu.

Z przodu - więc pewnie to ten elektrozawór EGR, bo mechanik mówił coś o EGR.

> Jak wypalany jest FAP auto włącza wszystkie odbiorniki, najlepiej to widać na tylnej szybie,

> zaczyna grzać

ok.gif

> Co do płynu to było jeszcze na ponadc100000 km, więc stawiam że jeździłeś dużo miasta

> (odpalanie/gaszenie/mało km) i normalne wypalanie się nie odbywało/było nie kończone.

> Jeśli Twój mechanik na DiagBoxa/Lexia/PP to może sprawdzić stan płynu, ilość wypalań, względnie

> wymusić wypalania w ruchu bądź na postoju.

Przy jakiejś okazji sprawdzę, ale komputer sam mi o tym nie powie?

Napisano

> Przy jakiejś okazji sprawdzę, ale komputer sam mi o tym nie powie?

O braku płynu powie, o wypalaniach nie, chyba że to co miałeś właśnie było mówieniem smile.gif