Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Usterka Silnika

Featured Replies

Napisano

Witam,

Dzisiaj po robocie po przekręceniu kluczyka do pozycji II pojawił się komunikat Usterka silnika.

Włączyłem jednak silnik ale przeszedł do trybu awaryjnego strasznie szarpał i obroty falowały. Po przejechaniu 400 metrów zatrzymałem się i zgasiłem silnik.

Po ponownych uruchomieniu wszystko było ok.

W trybie zegarowym brak błędów DTC.

Co to może być ?

ASO za podłączenie do kompa żąda 260 zł , ale jak nie ma błedów w trybie zegarowym to chyba podłączenie do kompa nic nie da.

Cholera mnie bierze z tym autem , miesiac temu wymieniłem przegub w ASO za 1300 licząc na jakaś rekojmie ale pani z centrali Forda się na mnie wypięła.

Auto jest 3 miesiące po gwarancji frown.gif i ma tylko 18000 przebiegu.

Pozdrawiam

Napisano

Tak czy tak jedz do jakiegos mechanika i podepnij auto pod komputer. To ze na zegarach nie pokazuje bledow to jeszcze nic nie znaczy. Tylko znajdz jakiegos kumatego magika ktory nie tylko odczyta ale bedzie jeszcze potrafil blad zinterpretowac.

I omijaj aso z daleka... ja mam fatalne przejscia z aso forda i nie chce miec z nimi nic wspolnego. Ceny z kosmosu - kompetencje zerowe. Trzy krakowskie serwisy nie umialy sobie poradzic z problemem, ktory mialem.

Jak masz auto po gwarancji to ja bym znalazł jakiegoś zaufanego mechanika i jeździł do niego.

Napisano
  • Autor

> Tak czy tak jedz do jakiegos mechanika i podepnij auto pod komputer. To ze na zegarach nie pokazuje

> bledow to jeszcze nic nie znaczy. Tylko znajdz jakiegos kumatego magika ktory nie tylko

> odczyta ale bedzie jeszcze potrafil blad zinterpretowac.

> I omijaj aso z daleka... ja mam fatalne przejscia z aso forda i nie chce miec z nimi nic wspolnego.

> Ceny z kosmosu - kompetencje zerowe. Trzy krakowskie serwisy nie umialy sobie poradzic z

> problemem, ktory mialem.

> Jak masz auto po gwarancji to ja bym znalazł jakiegoś zaufanego mechanika i jeździł do niego.

No chyba ostatecznie oleje ASO, troche tych serwisów Forda w okolicy mam także trzeba spróbować.

Tylko nie rozumiem że mam tyle kłopotów z tym samochodem przy tak niskim przebiegu. Mój poprzedni samochód sypał sie na gwarancji a potem był spokój confused.gif

Napisano

> No chyba ostatecznie oleje ASO, troche tych serwisów Forda w okolicy mam także trzeba spróbować.

Spróbuj, spróbuj ok.gif Przynajmniej nie będziesz bezsensownie przepłacał i imo jest duża szansa, że trafisz na fachowca, który bardziej Ci pomoże.

Dla mnie aso (przynajmniej te w Krakowie) potrafią tylko i wyłącznie podbić pieczątkę w książce i skasować Cię na xxx worków złota za pseudorobotę.

Aktualnie mam swojego mechanika i jego się trzymam - owszem może jego warsztat to nie standard aso i nie siedzi się na pseudoskórzanej kanapie i nie popija kawy z plastikowego kubeczka ale przynajmniej mogę sobie z nim pogadać co i jak, popatrzeć jak robi, co robi no i ceny ma dostosowane do mojej kieszeni ok.gif

> Tylko nie rozumiem że mam tyle kłopotów z tym samochodem przy tak niskim przebiegu. Mój poprzedni

> samochód sypał sie na gwarancji a potem był spokój

słowo klucz: FORD - tego nie ogarniesz grinser006.gif

Ale żeby nie być posądzonym o spamerstwo... każde auto się psuje a przebieg nie ma nic do rzeczy. Ja też swojego kupiłem ze śmiesznie niskim przebiegiem (pewnie gdybym napisał ile kkm'ów miało 2,5 letnie auto w dieslu poflotowe to nikt by nie uwierzył zlosnik.gif) i też już swoje kłopoty przerobiłem...

Napisano
  • Autor

Pojechałem na diagnostykę i trochę jestem wystraszony dwa błędy :

P2176 oraz P2108

Usterka strategii adaptacyjnej elektronicznego sterowania przepustnicą przez PCM.

Przepustnica została zresetowana.

Cena czesci 2000zł.

Edit :Chociaż teraz sobie przeszukuje sieć i może to też być czujnik położenia przepustnicy (TPS)

Napisano

> Pojechałem na diagnostykę i trochę jestem wystraszony dwa błędy :

> P2176 oraz P2108

> Usterka strategii adaptacyjnej elektronicznego sterowania przepustnicą przez PCM.

> Przepustnica została zresetowana.

> Cena czesci 2000zł.

> Edit :Chociaż teraz sobie przeszukuje sieć i może to też być czujnik położenia przepustnicy (TPS)

Na forum zagranicznym piszą, że to standardowa usterka w Twoim aucie i trzeba wymienić przepustnicę frown.gif

Poczytaj sobie tutaj KLIK

Napisano
  • Autor

> Na forum zagranicznym piszą, że to standardowa usterka w Twoim aucie i trzeba wymienić przepustnicę

> Poczytaj sobie tutaj KLIK

Fajnie frown.gif, w sumie dostęp do przepustnicy jest w miarę dobry tylko 4 śrubki , może spróbować z jakąś używką ?

Na razie awaria wystąpiła 1 raz, będę obserwował a jak wystąpi drugi raz to naprawie i sprzedam w cholere i wracam do Fiata grinser006.gif

Napisano

> Fajnie , w sumie dostęp do przepustnicy jest w miarę dobry tylko 4 śrubki , może spróbować z jakąś

> używką ?

> Na razie awaria wystąpiła 1 raz, będę obserwował a jak wystąpi drugi raz to naprawie i sprzedam w

> cholere i wracam do Fiata

Z tego co napisali, to korodują piny we wtyczce, a w nowych przepustnicach są wymieniane na pozłacane. Raczej w używkę bym nie wchodził, ale kto wie. Może zapytaj w ASO, czy Ci tego za darmo nie wymienią, bo to wada fabryczna, a nie typowa usterka.

Napisano
  • Autor

> Z tego co napisali, to korodują piny we wtyczce, a w nowych przepustnicach są wymieniane na

> pozłacane. Raczej w używkę bym nie wchodził, ale kto wie. Może zapytaj w ASO, czy Ci tego za

> darmo nie wymienią, bo to wada fabryczna, a nie typowa usterka.

Kupiłem tego forda w 2011 roku nowy w salonie.

Przecież nie może być mowy o korozji.

Na ASO bym nie liczył bo błędy zostały skasowane przez niezależny serwis.

Wyjątkowo nieudany model mi się trafił.

Napisano

> Kupiłem tego forda w 2011 roku nowy w salonie.

> Przecież nie może być mowy o korozji.

> Na ASO bym nie liczył bo błędy zostały skasowane przez niezależny serwis.

> Wyjątkowo nieudany model mi się trafił.

To może wystarczy przeczyścić wtyczki jakimś dobrym preparatem do styków.

Napisano
  • Autor

> To może wystarczy przeczyścić wtyczki jakimś dobrym preparatem do styków.

Zostały przeczyszczone ,

przepustnica też została wyczyszczona (chociaż ponoć była czysta).

Liczę na to że błąd już nie wystąpi.

Napisano

> Zostały przeczyszczone ,

> przepustnica też została wyczyszczona (chociaż ponoć była czysta).

> Liczę na to że błąd już nie wystąpi.

To powinno być dobrze i tego Ci życzę ok.gif

Napisano
  • Autor

Zauważyłem też dziwne uruchamianie zimnego silnika.

Od razu wskakuje na ok 1200 obr/min.

Potem trochę falują obroty. (+/- 100 obr/min)

Napisano

> Zauważyłem też dziwne uruchamianie zimnego silnika.

> Od razu wskakuje na ok 1200 obr/min.

> link

> Potem trochę falują obroty. (+/- 100 obr/min)

Imo całkiem normalne przy tych temperaturach. Z tego co pamiętam we wszystkich samochodach benzynowych, które miałem tak było. Teraz np w fieście żonki jest dokładnie jak u Ciebie - po odpaleniu obroty wpadają na jakieś 1100 mniej więcej.

To falowanie mnie tylko zastanawia hmm.gif ale jak się rozgrzeje jest wszystko ok to chyba bym się nie przejmował.