Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Shell Diesel VPower

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś może się wypowiedzieć, czy to paliwo jest istotnie lepsze od zwykłego diesla?

Jest o 20 gr droższe ale na stacji zachwalali mi je, że ponoć silnik na tym paliwie mniej pali, ma większą moc, działa ogólnie przeczyszczająco na silnik oraz lepiej sprawuje się zimą. Nie ma problemu z zapalniem przy dużym mrozie, bo ponoć nie zamarza nawet do -35.

Pytanie tylko czy to prawda. Jakie macie doświadczenia z tym paliwem?

Napisano

nie wiem, nie mam diesla... trudno zeby pracownik stacji powiedzial ze paliwo jest beznadziejne.. chodz nawiazujac do owej sytuacji wczoraj pani odradzila mi w knajpie w gorach hamburgera mowiac ze nie jest dobry... lol

probowalem za to v pover bezn, no i czasem zatankuje dla ogolnego przeczyszczenia silnika.... roznica odczuwalna... ale raczej w kulturze pracy, zapalaniu... no i moze troche lepiej sie wkreca ale to moze byc tylko moje zludzenie... nalezaloby to sprawdzic inaczej

Napisano

> Czy ktoś może się wypowiedzieć, czy to paliwo jest istotnie lepsze od

> zwykłego diesla?

Lepsze o tyle że bezsiarkowe. W teście motoru z 14/11/2005 róznice mocy nie przekroczyły 2%.

Jeżeli chodzi o temp krzepnięcia, to na wiekszości stacji te "najzimniejsze" oleje to właśnie tylko te wyższej pólki. Do zwykłego diesla az takich dodatków nie chce im się lać.

Napisano
  • Autor

> trudno zeby pracownik stacji powiedzial ze paliwo jest beznadziejne..

Też tak myślę. Sęk w tym, że jemu chyba wszystko jedno, jakie paliwo mi wleje. No chyba, że ma z tego jakąś prowizję.

Napisano

> Czy ktoś może się wypowiedzieć, czy to paliwo jest istotnie lepsze od zwykłego diesla?

Jak już napisano w wątku - lepsze jest o tyle, że bezsiarkowe. Przynajmniej w teorii. zlosnik.gif W testach różnice w mocy, spalaniu, etc. nie przekraczają błędu statystycznego. Ja porównywałem kilka razy BP Ultimate i zwykły ON z Neste i nie zauważyłem żadnych różnic (poza kasą hehe.gif).

A co do zamarzania - każdy ON zimowy ma punkt zamarzania w okolicach -35*C. Jeśli komuś zamarzło wcześniej, znaczy że ktoś inny zaoszczędził na dodatkach... oslabiony.gif

Napisano

> Pytanie tylko czy to prawda. Jakie macie doświadczenia z tym paliwem?

Tankowałem 2 lub 3 razy vpower i wydaje mi sie że jakiejś wielkiej róznicy nie ma.... no oprócz oczywiście cenowej... Fakt, lepsza kultura pracy, spalanie troche niższe.... ale to co najważniejsze tzn przyrost mocy - BRAK!

Ale też tankuje od czasu do czasu, tak dla odmiany! smile.gif

Napisano

> Też tak myślę. Sęk w tym, że jemu chyba wszystko jedno, jakie paliwo

> mi wleje. No chyba, że ma z tego jakąś prowizję.

nie wiem jak na shellu, ale na orlenie stacje rywalizuja ze soba ktora sprzeda wiecej paliwa verwa, orlen prowadzi ranking i stacja ktora sprzedaje najwiecej moze liczyc na dodatkowe bonusy, a pracownicy odpowiedzialni za wlewanie paliwa do baku w zaleznosci od tego ile sprzedadza verwy dostaja premie

ostatnio podjechalem maluchem na orlen i podchodzi ladnie i tankuje ladnie do pelna, wlal mi verwe yikes.gif oczym dopiero dowiedzialem sie przy kasie, powiedzialem co otym mysle angryfire.gif to mnie to mowili jakie to korzysci, ze zwiekszy moc itd, niestety powiedzialem, ze zaplace tak jak za zwykla 95 a jak chca to niech spuszczaja, niestety pracownik musial wyrownac roznice z wlasnej kieszeni palacz.gif a mi i tak mocy nie podnioslo oslabiony.gif

Napisano

Od 1 stycznia 2005 w RP powinno być dostępne paliwo o obniżonej zawartości siarki - zarówno ropa jak i benznyna.

Wszystkie Supreemy, Ultimaty, Vervy itp to właśnie te paliwa (przynajmniej w teorii)

Widz polega na tym że od 01 01 2009 mamy sprzedawać WYŁĄCZNIE paliwo o obniżonej zawartości siary....

Napisano

> A co do zamarzania - każdy ON zimowy ma punkt zamarzania w okolicach

> -35*C. Jeśli komuś zamarzło wcześniej, znaczy że ktoś inny

> zaoszczędził na dodatkach...

Mnie chodziło o taka sytuację:

Styczeń, temp ok. -10, (dane od pracownika stacji)

Shell

- Diesel Extra do -25

- V-Power diesel do -35

500m dalej, Statoil

-0N do -25

-Supra Diesel do -35

Ale może rzeczywiście oni tak gadają bo mają konkursy...

Napisano

> Czy ktoś może się wypowiedzieć, czy to paliwo jest istotnie lepsze od

> zwykłego diesla?

> Jest o 20 gr droższe ale na stacji zachwalali mi je, że ponoć silnik

> na tym paliwie mniej pali, ma większą moc, działa ogólnie

> przeczyszczająco na silnik oraz lepiej sprawuje się zimą. Nie ma

> problemu z zapalniem przy dużym mrozie, bo ponoć nie zamarza

> nawet do -35.

> Pytanie tylko czy to prawda. Jakie macie doświadczenia z tym paliwem?

ja moge sie wypowiedziec o benie i gazie ale moje zdanie jest takie ze shell ma najlepsze paliwa i kazde bedzie lepsze od innych ale tlko na stacjach shella a nie u rolnika na podwurku z lepa shell biglaugh.gif

Napisano

> probowalem za to v pover bezn, no i czasem zatankuje dla ogolnego

> przeczyszczenia silnika.... roznica odczuwalna... ale raczej w

> kulturze pracy, zapalaniu... no i moze troche lepiej sie wkreca

> ale to moze byc tylko moje zludzenie... nalezaloby to sprawdzic

> inaczej

mam takie same odczucia smile.gif

teraz bym musial euro super zatankowac (powiedzmy z 5 razy) i zobaczyc czy spalanie wzrosnie i takie tam... ale mi sie nie chce zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.