Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wracam bo nie moge dojsc o co biega.....:(

Featured Replies

Napisano

pisalem o problemach z silniczkiem krokowym ze ssania nie wylacza i sa wysokie obroty...!

jest tak silnik krokowy jest sprawny( odkrecilem do calkowicie) ale i tak obroty sa szczegolnie na lpg podwyzszone a na benzynie czasami sie robia dziwne..... co to moze byc !! prosze o rade pozdro dzieki

Napisano

Witam. A coś bliżej odnośnie pracy silnika na benzynie i na gazie.

jak wnioskuję odkręciłeś krokowca od benzyny a silnik dalej ma wysokie obroty na lpg czy na Pb ? Cos wiecej bo mało danych. Ja właśnie przerabiam "dziwną" pracę silnika i na gazie i na benzynie wymienimy się doświadczeniami

Napisano
  • Autor

na pb i na lpg chodzi bez krokowca na dosyc wysokich obrotach( niech bedzie kolo 3200 spokojnie)!! a jak zaloze krokowca to na zimnym ssanie wychodzi i jak sie rozgrzeje( podczas rozgrzewania wysokie obroty rzedu 5000 ) to sie ssanie nie cofa! tylko musze recznie krokowca cofnac ( pod prostownik albo pod aku). wtedy obroty sa tak okolo 3200 nie wiem co to jest bo krokowiec jest dobry .....!!!pozdro

Napisano

Hmm , jakoże to silnik 1,4 ie to nie ma czegoś tagiego jak ssanie na zimnym silniku komputer podaje inną dawkę paliwa. a wię c do tematu. Dziwne że bez krokowca ma tak wysokie obroty. Może wina leży po stronie zacinającej się przepustnicy lub walniętego rezystora odpowaiadającego za generowanie sygnału odnośnie kata otwarcia przepustnicy. Inne rozwiązanie to może zacięta linka cięgna gazu lub źle wyregulowana.

Napisano

Moze silnik lapie gdzies lewe powietrze?

> Hmm , jakoże to silnik 1,4 ie to nie ma czegoś tagiego jak ssanie na

> zimnym silniku komputer podaje inną dawkę paliwa. a wię c do

> tematu. Dziwne że bez krokowca ma tak wysokie obroty. Może wina

> leży po stronie zacinającej się przepustnicy lub walniętego

> rezystora odpowaiadającego za generowanie sygnału odnośnie kata

> otwarcia przepustnicy. Inne rozwiązanie to może zacięta linka

> cięgna gazu lub źle wyregulowana.

Napisano

> Moze silnik lapie gdzies lewe powietrze?

nie lapal by wtedy tak wariackich oborotw. ten silnik nie me przypkywomierza wiec ECU nie zwiekszy dawki paliwa z powodu wieksej ilosci powietrza.

Napisano

> na pb i na lpg chodzi bez krokowca na dosyc wysokich obrotach( niech

> bedzie kolo 3200 spokojnie)!!

czujnik temp chlodziwa sprawny? to on jest odpowoiedzialny za wzbogacanie dawki paliwa przy nierozgrzanym silniku.

>a jak zaloze krokowca to na zimnym

> ssanie wychodzi i jak sie rozgrzeje( podczas rozgrzewania

> wysokie obroty rzedu 5000 ) to sie ssanie nie cofa!

walniety czujnik umieszczony koncu trzpienia silnika krokowego lub okablowanie odpowiedzialne ze przekazanie sygnalu z tegoz wylacznika do ECU.

ewentualnie walniete okablowanie od sterowania korkowcem

>tylko musze

> recznie krokowca cofnac ( pod prostownik albo pod aku). wtedy

> obroty sa tak okolo 3200 nie wiem co to jest bo krokowiec jest

> dobry .....!!!pozdro

znaczy na oko sa takie czy masz obrotomierz?

P.S. albo twoje Ecu dostalo fiola crazy.gif

Napisano

> Hmm , jakoże to silnik 1,4 ie to nie ma czegoś tagiego jak ssanie na

> zimnym silniku komputer podaje inną dawkę paliwa. a wię c do

> tematu.

brawo.gif

>Dziwne że bez krokowca ma tak wysokie obroty.

nawet bardzo dziwne. u mnie bez krokowca byly raczej zbyt niskie.

>Może wina leży po stronie zacinającej się przepustnicy lub walniętego

> rezystora odpowaiadającego za generowanie sygnału odnośnie kata

> otwarcia przepustnicy. Inne rozwiązanie to może zacięta linka

> cięgna gazu lub źle wyregulowana.

popieram. moim zdaniem zdemontowac dolot i zobaczyc czy przepustnica sie "domyka" wink.gif

Napisano
  • Autor

co do przepustnicy to nie raczej bo mechanik patrzyl co i jak ale to nie byl spec wiec nic nie dal rady wiecej powiedziec!

Napisano

Witam ponownie. Tak czy siak cos musi powodować wysokie obroty silnika . Odpal silnik , wcześniej zdejmując oslonę od filtra powietrza(calą) i będziesz widział przepustnicę a konkretnie w jakiej jest pozycji. Czy to na Pb czy na Lpg musi "działać" bo podaje mieszankę paliwową przy pracy na Pb lub samo powietrze przy pracy na Lpg. Sprawdź jak wygląda otwarcie przepustnicy. A silnik krokowy musi być zamontowany gdyż nie bedziesz miał pracy na biegu jałowym gdyz krokowiec minimalnie otwiera lub zamyka przepustnicę. Dziwne więc że pracował bez krokowca. Ale może rekompensował sobie dużym otwarciem przepustnicy. Tylko że elementami sterującymi przepustnicą jest krokowiec bądź linka gazu.

Napisano

Dziwi mnie że musisz ręcznie krokowca cofac. Ja jeszcze swojego nie rozbierałem ale chyba jest to coś w rodzaju serwomechanizmu, więc może nie jest taki sprawny albo dostaje błędne komendy do wykonania.

Napisano
  • Autor

kurde nie wiem nadal co to jest caly czas jezdze bez krokowca i te obroty sie nie chca zmniejszyc wszystko juz robilwem i nic .... zastanawiam sie nad podlaczeniem do kompa tylko czy mnie na to stac:P pozdro dzieki

Napisano

Witam ponownie, a zaglądałeś do przepustnicy?

Napisano
  • Autor

moj jest na wtrysku i zeby dostac sie do przepustnicy czy tego co sie otwiera trzeba zdjac cos takiego czarnego z wtryskiwacza i dopiero i wsztystko jest ok ....linka od gazu tez ,,

Napisano

Hmm a możesz opisać to ok. Zobacz czy na zgaszonym silniku gardziel przepustnicy jest zasłonięta. Bo kurde coś musi powodować podawanie paliwa w takiej ilości frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.