Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

prostownik uniwersalny do aku kwasowych, żelowych, AGM?

Featured Replies

Napisano

Witam,

noszę się z zakupem takiego "ustrojstwa" jak w temacie.

Ładowanie akumulatorów 1,3AH (żelowy), 10AH (AGM) oraz 45-60AH (kwasowy).

Wstępnie wybrałem takie urządzenia:

prostowniki 1

http://www.hurt.com.pl/ladowarka-prostownik-mikroprocesorowy-6-12v-sena,p11771.html?start=porownywarka;okazje;11771

prostownik 2

http://allegro.pl/ladowarka-automat-prostownik-12v-15a-agm-kwasowe-i3940946974.html

Numer jeden kusi mnie z uwagi na małe wymiary, cenę itp, ale zastanawia mnie jeden fakt. Pomijam tutaj minimalną pojemność ogniwa 4ah - można znaleźć takie od 1ah więc kupiłbym ewntualnie taki, ale..... no właśnie zawsze byłem przyzwyczajony że akumulator ładuje prądem 1/10 pojemności aku... a w tych nowych prostownikach do 100zł z tego co widzę nie ma regulacji prądu ładowania, tylko jest to ustalone na stałe. CZy to nie wpłynie negatywnie na akumulatory op mniejszej pojemności?

Z tego względu znalazłem prostownik numer 2, który wydaje mi się lepszą opcją nawet pomimo większych gabarytów itp. Poradzicie jakieś sensowne rozwiązanie?

Pozdrawiam

Napisano

Ja bym brał to drugie. To pierwsze to w sumie nie wiadomo co robi, jak ładuje i czy naładowało. Teoretycznie daje prąd 4A, wiec tych małych aku nie naładujesz, a przynajmniej nie do pełna.

Napisano

> 1 link nie działa.

link działa - wklej sobie całość

mam prostownik zarówno 1) jak i 2) (podobny)

1) ładuje 3,8A jak jest mocniej rozładowany akumulator, później przełącza się na 0,5A i w końcu jest 0A. sprzęt IMHO bezpieczny i zostawiam go bez odłączania aku. ładuje i aku żelowe i kwasowe, do moto (6V) i samochodu

2) transformatorowym 2A/6A ładuję tylko przy odłączonym aku w samochodzie

Napisano

> link działa - wklej sobie całość

> mam prostownik zarówno 1) jak i 2)

> 1) ładuje 3,8A jak jest mocniej rozładowany akumulator, później przełącza się na 0,5A i w końcu

> jest 0A. sprzęt IMHO bezpieczny i zostawiam go bez odłączania aku

Na jakiej podstawie zmienia prąd? Ma zadany deltapick czy zwyczajnie porównuje napięcie?

Napisano

w zasadzie to mnie nie interesuje - ładowarka impulsowa ładuje i naładuje. takie jej zadanie. a jak to robi? niewiem.gif

było już na AK o tej ładowarce kilka razy, choćby tutaj

aktualnie próbuję wskrzesić z jej pomocą 2 żelowe 6V i jeden żel 12V

Napisano

> w zasadzie to mnie nie interesuje - ładowarka impulsowa ładuje i naładuje. takie jej zadanie. a jak

> to robi?

> było już na AK o tej ładowarce kilka razy, choćby tutaj

> aktualnie próbuję wskrzesić z jej pomocą 2 żelowe 6V i jeden żel 12V

Wiem, że było. Taka ładowarkę kupił też mój szwagier. Próbował ładować nią akumulator. Póki akumulator był naładowany to działała świetnie, znaczy doładowywała, ale przy rozładowanym aku się nie sprawdziła.