Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

DIY - uchwyty, obudowy - jakie znacie metody wykonania

Featured Replies

Napisano

Chcę wykonać specyficzny uchwyt do nawigacji GPS. Czy jedynym materiałem, z którego można to wykonać w domowych warunkach jest na przykład mosiężna blacha? Można wyginać, w razie czego lutować, sprężynuje i jest dość mocna. Dokładnie mam na myśli część, która trzyma samą nawigację.

Czy może jest jakiś rodzaj plastiku, z którego można wykonać poprzez formowanie na ciepło i zgrzewanie coś zbliżonego do oryginału?

Chyba, że macie jeszcze jakieś inne metody wykonywania takich rzeczy?

Uprzedzając pytania - drukarki 3D nie mam hehe.gif

Napisano

Strzelam, bo nie znam gabarytów i stopnia komplikacji. Za 30$ + przesyłka z Chin. Znam jedną firmę w Chinach, co takie coś zrobi w ciągu 2 dni roboczych. Jedyny minus, musisz mieć kogoś, kto zrobi Ci model 3d tu na miejscu w Polsce. A blacha to chyba nie za bardzo, czy dasz radę powyginać odpowiednio żeby całość się zatrzaskiwała?

Masz jakąś fotkę detalu, który będzie się łączył z uchwytem?

Napisano
  • Autor

Wiesz, ten uchwyt to nie jest aż tak ważny, żeby robić jego modele w 3D i sprowadzać z Chin.

Jak pomysły z samodzielnym wykonaniem się nie udadzą, to najwyżej na koniec wykorzystam oryginalny fragment uchwytu i przyczepię go opaskami zaciskowymi w docelowe miejsce, chociaż byłoby to trochę uciążliwe rozwiązanie.

Napisano

> Wiesz, ten uchwyt to nie jest aż tak ważny, żeby robić jego modele w 3D i sprowadzać z Chin.

> Jak pomysły z samodzielnym wykonaniem się nie udadzą, to najwyżej na koniec wykorzystam oryginalny

> fragment uchwytu i przyczepię go opaskami zaciskowymi w docelowe miejsce, chociaż byłoby to

> trochę uciążliwe rozwiązanie.

Ja mam takie fantastyczne plastikowe plytki z ktorych cuda juz konstruowalem.

jest to po prostu pudelko na tasmy do backup.

tnie sie idealnie. rozgrzane opalarka daje sie dowolnie formowac i otrzymuje ksztalt. Dest dosc twarde i moce ale przy wiekszej sile sie ugina, daje sie perfencyjnie spawac - to znaczy lutowac po krawedziach i trzyma rewelacyjnie.

problem to ze ten plastik jest przezroczysty i nie idzie tego w zaden sposob polakierowac. albo lakier nie rowno siada albo przy uzytkowaniu sie luszczy i odpada. przyznaje sie ze nie probowalem z podkladem ale nie mialem nic takiego waznego zeby musialo perfeekcyjnie wygladac.

Napisano

Nie wiem co chcesz zrobić ale może włókno szklane /ew. węglowe ale to chyba ciężej wykonać

Napisano
  • Autor

> Nie wiem co chcesz zrobić ale może włókno szklane /ew. węglowe ale to chyba ciężej wykonać

ok.gif dzięki za pomysł - faktycznie włókno szklane powinno się nadać do tego wręcz idealnie, bo gpsa owinę folią i na nim można ulepić uchwyt, który na dodatek będzie tworzył "monolit". Z włóknem węglowym jest cięższa sprawa, ale raczej spróbuję z włóknem szklanym, które jest plecione jako mata.

Uchwyt nawigacji planuję zrobić mniej więcej w takim stylu: tylko przykręcany bezpośrednio, bez żadnych przegubów zcxo2122276622d.JPG

tylko musi trzymać idealnie, żeby nie stracić nawigacji. Chcę to przymocować do roweru i jednak obawiam się, że oryginalny uchwyt nie wytrzyma czasami bardzo dużych drgań, bo właściwie całość trzyma się na dwóch kawałkach plastiku o wymiarach paru milimetrów.

Napisano
  • Autor

> Ja mam takie fantastyczne plastikowe plytki z ktorych cuda juz konstruowalem.

> jest to po prostu pudelko na tasmy do backup.

Mógłbyś wrzucić jakieś zdjęcie z internetu tego materiału? W sumie, to ostatnio znalazłem w domu dość dużą kasetkę na kasety magnetofonowe - może z tego też będzie się dało wykonać coś sensownego o ile materiał po podgrzaniu się uplastycznia.

Napisano

w bibus-menos maja drukarke 3d i sie reklamuja ze drukuja rozne prototypy ok.gif z tym ze nie wiem ile sobie za to zycza

Napisano

> w bibus-menos maja drukarke 3d i ......

Choć to solidna firma, to nie polecam ze względu na koszty

Patrząc na zdjęcie, to ja robiąc tylko sam chwytak, bez rurek, trzpieni i przegubów. Zrobił bym to z jakiejś grubszej Plexy lub podobnego materiału.

Z doświadczenia - znajdź firmę, która robi w reklamie (litery przestrzenne, stojaki, ekspozytory). Powinni mieć ploter laserowy, spokojnie wytnie kształt w płaskiej płycie z jakiegoś tworzywa, potem odpowiednie "rogi" mogą powyginać. Dodatkowo ręcznie jeszcze można niektóre podpiłować. Koszty max. 20zł przynajmniej u mnie w Kielcach