Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

płaski telewizor nad łóżkiem

Featured Replies

Napisano

Mam łóżko we wnęce, która ma jakieś 205 szerokości i od łóżka do sufitu jest 203. Postanowiłem na ścianie "nad nogami", pod sufitem zawiesić jakiś płaski telewizor. W związku z takim pomysłem mam kilka pytań:

- czy takie rozwiązanie jako dla jedynego telewizora w pokoju ma sens?

- czy 30" rzeczywiście będzie maksymalnym dopuszczalnym rozmiarem?

- czy obecnie oferowany w biedronce uchwyt brać czy szukać czegoś innego UCHWYT ? Ekran powinien być odchylony od płaszczyzny pod kątem 45' aby był na wprost oczu a ten oferuje maksymalnie 20', ale przecież LCD mają kąty widzenia.

To jak, ma sens taka zabawa czy stawiać klasycznie w centralnym miejscu jakiś wielki płaski ekran?

Napisano

45' nachylenia? yikes.gif To chyba pod samym sufitem chcesz wieszać?

Skoro jest ściana - zawiesiłbym niżej, np. 1.5m aby tylko nogami i kołdrą nie zasłaniać. Wtedy kąt będzie mniejszy i głowę mniej trzeba zadzierać, co na pewno nie byłoby wygodne.

I skąd te 30'' max? Ja mam starą plazmę zawieszoną, rozmiar 37'' + bardzo szerokie ramki i jest ok.gif

Co do uchwytu. Może te 30-32'' utrzyma ale do cięższego sprzętu wybrałbym coś z szerszym kawałkiem blachy, który jest montowany do ściany, np. przykładowa aukcja

Napisano
  • Autor

> 45' nachylenia? To chyba pod samym sufitem chcesz wieszać?

> Skoro jest ściana - zawiesiłbym niżej, np. 1.5m aby tylko nogami i kołdrą nie zasłaniać. Wtedy kąt

> będzie mniejszy i głowę mniej trzeba zadzierać, co na pewno nie byłoby wygodne.

Jeśli powieszę pod sufitem to realnie wyjdzie trochę poniżej 45'. Im niżej tym mniej wygodnie będzie się oglądać na leżąco.

> I skąd te 30'' max? Ja mam starą plazmę zawieszoną, rozmiar 37'' + bardzo szerokie ramki i jest

Będą jakieś 2 metry odległości wzroku od ekranu, stąd właśnie ograniczenie w wielkości.

> Co do uchwytu. Może te 30-32'' utrzyma ale do cięższego sprzętu wybrałbym coś z szerszym kawałkiem

> blachy, który jest montowany do ściany, np. przykładowa aukcja

Wychodzi na to, że nie warto kupować teraz w Biedronce na zapas bo za niewiele więcej można mieć coś jednak lepszego. Cenna rada, dzięki ok.gif

Napisano

> Będą jakieś 2 metry odległości wzroku od ekranu, stąd właśnie ograniczenie w wielkości.

I cóż, że 2m odległości? Trzymasz się starych "norm" (przekątna do odległości) oglądania na TV kineskopowych.

Spokojnie możesz dać większy, a jeśli chcesz oglądać materiały FullHD to wręcz musisz - z większej odległości po prostu nie widać szczegółów. Jest mnóstwo osób, które oglądają np. 50'' z 2m i na pewno nie narzekają...

Napisano

> Mam łóżko we wnęce, która ma jakieś 205 szerokości i od łóżka do sufitu jest 203. Postanowiłem na

> ścianie "nad nogami", pod sufitem zawiesić jakiś płaski telewizor. W związku z takim pomysłem

> mam kilka pytań:

> - czy takie rozwiązanie jako dla jedynego telewizora w pokoju ma sens?

> - czy 30" rzeczywiście będzie maksymalnym dopuszczalnym rozmiarem?

> - czy obecnie oferowany w biedronce uchwyt brać czy szukać czegoś innego UCHWYT ? Ekran powinien

> być odchylony od płaszczyzny pod kątem 45' aby był na wprost oczu a ten oferuje maksymalnie

> 20', ale przecież LCD mają kąty widzenia.

> To jak, ma sens taka zabawa czy stawiać klasycznie w centralnym miejscu jakiś wielki płaski ekran?

Ja mam u siebie 45* pod sufitem - po prostu mam na przeciwnej scianie okna i zostalo tylko nadproze. Dol TV wisi na 2,70. Oglada sie REWELACYJNIE, bo mozna lezec praktycznie plasko, z glowa na poduszcze i wzrok trafia idealnie w ekran smile.gif Nie trzeba podkladac dodatkowych poduszek pod glowe smile.gif

Napisano
  • Autor

> I cóż, że 2m odległości? Trzymasz się starych "norm" (przekątna do odległości) oglądania na TV

> kineskopowych.

> Spokojnie możesz dać większy, a jeśli chcesz oglądać materiały FullHD to wręcz musisz - z większej

> odległości po prostu nie widać szczegółów. Jest mnóstwo osób, które oglądają np. 50'' z 2m i

> na pewno nie narzekają...

Znalazłem w sieci jakie są wytyczne i tym się kierowałem a osobiście nie mam doświadczenia. W takim razie będę raczej nastawiał się na coś w okolice 40" ale najpierw spróbuję w jakimś sklepie popatrzeć na duży ekran z bliska waytogo.gif

A wieszak z biedrony sobie odpuszczę, będzie konkretny pomysł to się kupi najbardziej odpowiadający wymaganiom.

Napisano
  • Autor

> Ja mam u siebie 45* pod sufitem - po prostu mam na przeciwnej scianie okna i zostalo tylko

> nadproze. Dol TV wisi na 2,70. Oglada sie REWELACYJNIE, bo mozna lezec praktycznie plasko, z

> glowa na poduszcze i wzrok trafia idealnie w ekran Nie trzeba podkladac dodatkowych poduszek

> pod glowe

Pierwszy pomysł był taki, że powiesi się nad głową na suficie ale odpadł ze względu na brak możliwości skorzystania po wyjściu z łózka oraz obawy co do pewności mocowania. Teraz kombinuję pod sufitem nad nogami, żeby te prawie 45' pochylenia było co da wygodne oglądanie z łóżka oraz możliwość odchylenia i obejrzenia z kanapy, która pojawi się obok.

Swoją drogą dół TV na 2,70... Jaką masz wysokość sufitu? shocked.gif

Napisano

> Pierwszy pomysł był taki, że powiesi się nad głową na suficie ale odpadł ze względu na brak

> możliwości skorzystania po wyjściu z łózka oraz obawy co do pewności mocowania. Teraz

> kombinuję pod sufitem nad nogami, żeby te prawie 45' pochylenia było co da wygodne oglądanie z

> łóżka oraz możliwość odchylenia i obejrzenia z kanapy, która pojawi się obok.

> Swoją drogą dół TV na 2,70... Jaką masz wysokość sufitu?

3,07 smile.gif a co do wieszaka, to bylo sporo kombinowania - w skrocie, nie znalazlem takiego, ktory mialby mozliwosc odchylenia o wiecej niz 20st.

Sufitowe byly w kosmicznych cenach i troche sie balem wiszania czegos tak ciezkiego, mam stary 37"LCD, ktory wazy chyba ze 35kg, wiec przerobilem wieszak, ktory dostalem jako gratis od kumpla z telewizorem smile.gif

Mial specyficzna budowe - to jakby dwie listwy metalowe, z zawiasem na dole i na gorze z regulacja rozwarcia, dalo sie bezproblemowo dodac plaskownik blaszany do tej regulacji kąta ... i trzeba bylo lekko wyciac obudowe TV z tylu (telewizor, mimo, ze "plaski" to ma dosc spora grubosc - jakis nowy LCD zalozylbym bez tej operacji, problemem moglyby byc za to otwory montazowe, w moim LCD to bylo VESA 600.

Jestem poza domem, ale jak chcesz, to moge w pon zrobic zdjecie i zobaczysz jak to wyglada.