Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

styrobeton

Featured Replies

Napisano

> czy mozna dac styrobeton bezposrednio na grunt (oczywiscie izolujac folia i wczesniej zageszczajac

> grunt)?

ale jako chudziak? mozna

Napisano
  • Autor

Jako posadzka. Mam bardzo trudne warunki bo woda jest jakies 70cm pod powierzchnia i musze budowac lekko. Aha domek letniskowy 25m2 parterowy

Napisano

> Jako posadzka. Mam bardzo trudne warunki bo woda jest jakies 70cm pod powierzchnia i musze budowac

> lekko. Aha domek letniskowy 25m2 parterowy

chcesz taka a'la plyte fundamentowa ze styrobetonu zrobic? Nie bardzo lapie idee. Styrobeton w kontakcie z woda moze sie lasowac, jak beton komorkowy. Moze ciut lepszy bedzie perlitobeton, ale troche trudniej zrobic i jest drozszy.

Napisano
  • Autor

fundament swoja droga chce dac ale tylko okalajacy a nie jako cala plyta bo mi to za drogo wyjdzie poza tym nie zrobie tyle betonu a z betoniarni nikt mi nie dowiezie bo ciezarowka sie utopi.styrobeton to raczej nie bedzie mial konaktu z woda bo bedzie od spodu zaizolowany folia

Napisano

> fundament swoja droga chce dac ale tylko okalajacy a nie jako cala plyta bo mi to za drogo wyjdzie

> poza tym nie zrobie tyle betonu a z betoniarni nikt mi nie dowiezie bo ciezarowka sie

> utopi.styrobeton to raczej nie bedzie mial konaktu z woda bo bedzie od spodu zaizolowany folia

Czegoś nie rozumiem, jeżeli gruszka w to miejsce nie dojedzie bo jest miękko to ten Twój domek może się bardzo szybko rozjechać. Budując obiekt w takich warunkach trzeba się dobrze zastanowić, wchodzi w grę płyta fundamentowa (przy lekkiej konstrukcji nie będzie może aż tak kosztowne, tym bardziej, że powierzchnia tylko 25m2) albo palowanie smile.gif Widziałem kilka produkcji "działkowych" zrobionych bezpośrednio na trawie, w jednym przypadku trzeba było rozbierać blaszaka w zimie żeby wydostać auto, blaszak był zakotwiony na rogach do betonowych słupów a mróz w kilka dni "podniósł" płytki pod drzwiami o ponad 10cm i trzeba było używać ciężkich narzędzi żeby się dostać do środka smile.gif

Napisano
  • Autor

poprzedni stoi tam 42lata, byl zrobiony fundament otokowy, ale podloga byla na legarach, stawiam teraz nowy i chcialbym jakas lepsza podloge

myslisz ze bedzie podloge wywalac do gory?

Napisano

> poprzedni stoi tam 42lata, byl zrobiony fundament otokowy, ale podloga byla na legarach, stawiam

> teraz nowy i chcialbym jakas lepsza podloge

> myslisz ze bedzie podloge wywalac do gory?

A czemu na legarach jest zła ?

Napisano
  • Autor

> A czemu na legarach jest zła ?

bo po 42 latach nadaje sie do wymiany a chcial bym tego uniknac ale chyba sie nie da

Napisano

> bo po 42 latach nadaje sie do wymiany a chcial bym tego uniknac ale chyba sie nie da

No tak, ale chodzi mi o to, że czemu nie zrobisz po prostu nowej podłogi na legarach

Napisano
  • Autor

> No tak, ale chodzi mi o to, że czemu nie zrobisz po prostu nowej podłogi na legarach

bo chcialem uniknac drewna, muzo gryzoni w okolicach i w starym domku zdarzalo sie ze zimowaly, przy litej podlodze wydaje mi sie ze mozna czegos takiego uniknac chyba ze sie myle i nie znam (zreszta dla tego pytam)

Napisano

> bo chcialem uniknac drewna, muzo gryzoni w okolicach i w starym domku zdarzalo sie ze zimowaly,

> przy litej podlodze wydaje mi sie ze mozna czegos takiego uniknac chyba ze sie myle i nie znam

> (zreszta dla tego pytam)

wez no dokladnie napisz, co potrzebujesz i co planujesz zrobic - z rozpisaniem na warstwy itd.