Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pierścienie centrujące do felg alu

Featured Replies

Napisano

Powiedzcie jak to jest - faktycznie brak pierścieni centrujących lub ewentualnie, gdy są zużyte/złej jakości może powodować wibracje kierownicy przy większych prędkościach?

Wszystko już właściwie wyeliminowałem, felgi proste, nowe opony a nadal wibruje. Zostały już tylko stare pierścienie lub jakaś ukryta wada felg. Na zimowych oryginalnych (nie wymagają pierścieni) felgach wibracji nie ma...

Jak się grzebie w necie to opinie są pół na pół. Jedni mówią, że pierścienie są tylko do tego, żeby się wygodnie mocowało koła a drudzy, że jednak jakieś tam oparcie felga ma w czasie jazdy i przy lekkim luzie mogą być wibracje.

Napisano

> Powiedzcie jak to jest - faktycznie brak pierścieni centrujących lub ewentualnie, gdy są

> zużyte/złej jakości może powodować wibracje kierownicy przy większych prędkościach?

> Wszystko już właściwie wyeliminowałem, felgi proste, nowe opony a nadal wibruje. Zostały już tylko

> stare pierścienie lub jakaś ukryta wada felg. Na zimowych oryginalnych (nie wymagają

> pierścieni) felgach wibracji nie ma...

> Jak się grzebie w necie to opinie są pół na pół. Jedni mówią, że pierścienie są tylko do tego, żeby

> się wygodnie mocowało koła a drudzy, że jednak jakieś tam oparcie felga ma w czasie jazdy i

> przy lekkim luzie mogą być wibracje.

pierścień nie daje żadnego oparcia, ale dokładnie centruje felgę. same śruby tego nie zrobią. sprawdzone. nie wiedziałem, że mam w komplecie felg jedną parę od innego modelu (takie same, tylko i milimetr większa średnica otworu).wibrowało mi, dałem felgi do sprawdzenia i podprostowania i wibrowało dalej mimo że koła wyważane bez problemu. dopiero przez przypadek się zorientowałem w pewnym momencie (a zakładłem i zdejmowałem te koła wiele razy), że coś za luźno jest na piaście i wtedy mnie oświeciło wink.gif zmień pierścienie. to nie majątek, więc nic nie ryzykujesz. plastikowe w zupełności wystarczą.

Napisano
  • Autor

Prawdopodobnie strzał w dziesiątkę 20.GIF. Pojechałem do NorAuto, kupiłem pierścienie (identyczne co poprzednie), założyłem i pierwsze jazdy próbne wykazują brak wibracji ok.gif

Swoją drogą ciekawe co powoduje, że te pierścienie się zużywają - duże zmiany temperatury+jakieś naprężenia?

Przy okazji pozdrawiam Puntomas'a, który akurat przejeżdżał przy ZUSie przy Trasie Siekierkowskiej, kiedy zmieniałem te pierścienie 30.GIF

Napisano

> Prawdopodobnie strzał w dziesiątkę . Pojechałem do NorAuto, kupiłem pierścienie (identyczne co

> poprzednie), założyłem i pierwsze jazdy próbne wykazują brak wibracji

> Swoją drogą ciekawe co powoduje, że te pierścienie się zużywają - duże zmiany temperatury+jakieś

> naprężenia?

> Przy okazji pozdrawiam Puntomas'a, który akurat przejeżdżał przy ZUSie przy Trasie Siekierkowskiej,

> kiedy zmieniałem te pierścienie

może od ściągania, zakładania się trochę wycierają (zależnie od grubości...może miały może z milimetr)..może też koło kiedyś było niedokręcone i się wytłukł? ważne, że pomogło ok.gif