Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyrównanie podłogi w bloku pod panele

Featured Replies

Napisano

Jest sobie pokoik około 13m2 w bloku. Na posadzce były stare klejone panele. Zerwałem, pomierzyłem i wygląda, że są trzy zagłębienia (doły) o głębokości w maksymalnym punkcie około 5mm. Poprzednio podłożone było podwójnie pianki podkładowej.

Czym to wyrównać ?

1. Masa samopoziomująca - podłoga trzyma w miarę poziom myślę że około warstwa od 5mm do 10mm. Czy da się coś takiego zrobić dobrze w bloku mieszając wylewkę wiertarką?

2. Zaprawa wyrównująca i ściągnąć łatą.

Ile może schnąć to wszystko ?

Napisano

Wylewka samopoziomująca dobrze zrobiona załatwi sprawę ale w tak niewielkim pomieszczeniu znacznie taniej będzie zastosować zaprawę wyrównującą i ściągnąć łatą. Niestety trzeba się bardzo przyłożyć. Nie mogą zostać żadne nierówności bo panele szybko rozlazą się na połączeniach w narożnikach paneli wypadających w zagłębieniach.

Schnięcie tak cienkiej warstwy to najwyżej kilka dni. Najpewniej lepiej zostawić na tydzień dobrze wietrzone.

Napisano

Samopoziomująca na 5mm jest niemozliwa do równego rozłożenia. Próbowałem z pokoju 18m2. Nie rozleje się równo, bo to nie woda.

A tez myślałem że to idealne rozwiązanie będzie... confused.gif.

Zwykła zaprawę pod posadzkę i zaciągnij 2-2,5 metrową łatą. Raz w jedną stronę jak podeschnie jeszcze raz pod katem 90 st.

Jak 5 mm to po dobie będziesz mógł układać jeśli ciepło i będziesz wietrzył. Na te miejsca możesz położyć folię.

Napisano

> Samopoziomująca na 5mm jest niemozliwa do równego rozłożenia. Próbowałem z pokoju 18m2. Nie rozleje

> się równo, bo to nie woda.

Wałkiem z kolcami rozprowadzałeś?

> A tez myślałem że to idealne rozwiązanie będzie... .

> Zwykła zaprawę pod posadzkę i zaciągnij 2-2,5 metrową łatą. Raz w jedną stronę jak podeschnie

> jeszcze raz pod katem 90 st.

> Jak 5 mm to po dobie będziesz mógł układać jeśli ciepło i będziesz wietrzył. Na te miejsca możesz

> położyć folię.

Odpadnie. Masa samopoziomująca ma inny skład i kłaść można nawet od 2mm.

Napisano

> Wałkiem z kolcami rozprowadzałeś?

Wałowałem 40cm wałkiem do czasu az zaczeła gęstnięć... niewiele pomogło. confused.gif.

Mało tego - zaryzykowałem bardziej "lekką" i też kicha z tego wyszła. Bez łaty nie poszło. Poszła kasa w błoto.

> Odpadnie. Masa samopoziomująca ma inny skład i kłaść można nawet od 2mm.

2mm tak napisane, jak pociągniesz łatą.

Napisano

> 2. Zaprawa wyrównująca i ściągnąć łatą.

> Ile może schnąć to wszystko ? <

Ja wypoziomowałem tym , to był profil o wys. 6 mm obsadzony na kleju do glazury (został po remoncie łazienki) w celu usztywnienia a potem zaprawa wyrównująca i łata. Jako że było ciepłe lato to dwie doby schnięcia (po pierwszej dobie można było po tym chodzić), folia, pianka i panele. A było to z 15 lat temu i do tej pory wszystko gra.

Napisano

> Wałowałem 40cm wałkiem do czasu az zaczeła gęstnięć... niewiele pomogło. .

Wałuje się, żeby odpowietrzyć, jak zaczęła gęstnieć to jak się miała wypoziomować?