Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Demontaż instalacji lpg/wymiana butli

Featured Replies

Napisano

Witam,

mam taki problem z leciwym cc u znajomego, skończyła mu się legalizacja zbiornika lpg i nie może podbic przeglądu. I tak są 2 opcje:

-demontaż instalacji

-wymiana zbiornika na używkę z ważna legalizacją

i mam pytanie w kwestii prawnej, jak to jest z demontażem? musi to przeprowadzic odpowiedni warsztat i wystawia wtedy kwitek? samodzielnie nie można tego dokonac? druga opcja, czy mogę samemu butle wymienic? czy tez musze miec na to papier? bo cos czytałem w sieci ze od niedawna SKP wprowadza do baz danych nr. podzespołów instalacji i niemożna ich ponownie zaadoptowac do innego pojazdu? czy to może jest "fail'?

Napisano

> samodzielnie nie można tego dokonac? druga opcja, czy mogę

> samemu butle wymienic?

Możesz sam wymienić. Ważny tylko papier od producenta. Co najwyżej diagnosta sprawdza, czy to faktycznie ta butla zamontowana.

Napisano

i instalację też sam możesz zdemontować, następnie jedziesz do SKP, oni wydają zaświadczenie o zmianie sposobu zasilania, z tym do wydziału komunikacji - wykreślają LPG z dowodu, potem wracasz na SKP i robisz przegląd techniczny auta zasilanego wyłącznie NoPb.

P.S. ja bym wymienił zbiornik na używkę z ważnymi papierami

Napisano
  • Autor

ok dzieki za info, tak planuje w tym wypadku wymienic zbornik na uzywke. ale cieżko znaleśc butle 34l, wieksze nie wejda do cc wink.gif

Napisano

> ok dzieki za info, tak planuje w tym wypadku wymienic zbornik na uzywke. ale cieżko znaleśc butle

> 34l, wieksze nie wejda do cc

W ub. miesiącu kupowałem w sieci butle o poj. 33l dla znajomego. Nówka sztuka kosztowała 250zł z przesyłką. Poszukaj na motointegrator.pl ok.gif

Napisano

> W ub. miesiącu kupowałem w sieci butle o poj. 33l dla znajomego. Nówka sztuka kosztowała 250zł z

> przesyłką. Poszukaj na motointegrator.pl

proszę IThankYou.gifzbiornik

Napisano
  • Autor

heh mam lepszy problem, odkryłem u siebie że mam niewłaściwa legalizację od butli, tzn papier mam nie od tej butli co potrzeba yikes.gif mam toroida, a na papierze pisze ze mam zbironik cylindryczny o wymiarach 468x300. Dzis to odkryłem, diagnosta 3 miesiące temu normalnie podbił przegląd, nawet nie zagladajac do bagaznika. Niewiadomo czy sie cieszyc, czy sie martwic z kolejnego problemu icon_rolleyes.gif oczywiście "butle" według papieru mam ważna do 2017r.

Napisano

> problemu oczywiście "butle" według papieru mam ważna do 2017r.

Martw się. Co jest wytłoczone na butli?

Jak się numer nie zgadza, to tylko miałeś szczęście, że diagnosta nie zajrzał do środka.

Jak butla jeszcze ważna, to wystąp do producenta o duplikat badania.

Napisano
  • Autor

obecna butla w aucie była ważna do 07.11r frown.gif butla Stako 35l z certyfikatem KE czyli bez możności przedłużenia homologacji. lipa, czym to skutkuje? oprócz niemożności podbicia przeglądu i wzięciem DR przez kontrole drogówki?