Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

spowalniacz do drzwi

Featured Replies

Napisano

ale nie meblowy

Jako że spodobał mi się kącik, zapytam: czu ktoś się spotkał ze spowalniaczem do drzwi od pokoju lub innej izby? Nie w spotaci samozamykacza jak na klatce schodowej, tylko jakiś hamulec do zawiasu niewiem.gif

pełno wszędzie hamulców i amortyzatorów ale do szuflad i drzwi od szaf, a co jeśli chodzi o drzwi na przykład do łazienki?

Problemem oczywiście jest krzywa futryna lub ściana w bloku z 87 roku, której nie zamierzam tykać palcem, ale denerwują mnie samozamykające się skrzydło od łazienki właśnie, czasem chciałbym żeby było otwarte jak je otworzę zlosnik.gif albo chociaż żeby zamykało się wolniej, a nie za każdym razem z trzaskiem zamykało (skrzydło jest nowe i wszystko czyli zamek i klamka działa jak nowe)

Napisano

> ale nie meblowy

> Jako że spodobał mi się kącik, zapytam: czu ktoś się spotkał ze spowalniaczem do drzwi od pokoju

> lub innej izby? Nie w spotaci samozamykacza jak na klatce schodowej, tylko jakiś hamulec do

> zawiasu

> pełno wszędzie hamulców i amortyzatorów ale do szuflad i drzwi od szaf, a co jeśli chodzi o drzwi

> na przykład do łazienki?

> Problemem oczywiście jest krzywa futryna lub ściana w bloku z 87 roku, której nie zamierzam tykać

> palcem, ale denerwują mnie samozamykające się skrzydło od łazienki właśnie, czasem chciałbym

> żeby było otwarte jak je otworzę albo chociaż żeby zamykało się wolniej, a nie za każdym

> razem z trzaskiem zamykało (skrzydło jest nowe i wszystko czyli zamek i klamka działa jak

> nowe)

Może spróbuj prostego sposobu - wytnij z gumy podkładki o średnicy trzpienia zawiasu (tyle, ile masz zawiasów) i wciśnij je w górę każdego zawiasu, tak żeby bolec się o nie opierał (trzeba będzie dobrać grubość). I wyczyść górę bolca ze smaru. Drzwi powinny przestać się domykać pod ciężarem własnym. Co jakiś czas podkładki trzeba będzie wymienić.

Napisano
  • Autor

> Może spróbuj prostego sposobu - wytnij z gumy podkładki o średnicy trzpienia zawiasu (tyle, ile

> masz zawiasów) i wciśnij je w górę każdego zawiasu, tak żeby bolec się o nie opierał (trzeba

> będzie dobrać grubość). I wyczyść górę bolca ze smaru. Drzwi powinny przestać się domykać pod

> ciężarem własnym. Co jakiś czas podkładki trzeba będzie wymienić.

myślałem o tym ,ale ostatnio musiałem zrobić odwrotnie czyli nasmarować zawiasy bo drzwi skrzypiały przy zamykaniu dodatkowo zlosnik.gif rozejrzę się za jakimiś podkładkami waytogo.gif i za kimś kto mi te drzwi wyjmie z zawiasów, bo w pojedynkę nie idzie zlosnik.gif

Napisano

> myślałem o tym ,ale ostatnio musiałem zrobić odwrotnie czyli nasmarować zawiasy bo drzwi skrzypiały

> przy zamykaniu dodatkowo rozejrzę się za jakimiś podkładkami i za kimś kto mi te drzwi

> wyjmie z zawiasów, bo w pojedynkę nie idzie

Znaczy jeszcze porządne drzwi. Bo te nowe to chyba już nawet 10 kilo nie ważą. A wyjmiesz sam, dźwignią, zawsze tak robiłem i z ciężkimi, nawet bramy tak wyjmuję.

Napisano
  • Autor

> Znaczy jeszcze porządne drzwi. Bo te nowe to chyba już nawet 10 kilo nie ważą. A wyjmiesz sam,

> dźwignią, zawsze tak robiłem i z ciężkimi, nawet bramy tak wyjmuję.

Lity mdf, panelówki w cenie marketówek, taka sytuacja

raczej jednak nie o ciężar chodzi, klinuje się na zawiasach, które za dobrych czasów ktoś przyspawał do futryny zlosnik.gif

Napisano

> Znaczy jeszcze porządne drzwi. Bo te nowe to chyba już nawet 10 kilo nie ważą.

Jakie drzwi nie ważą 10 kg? Mam chyba najprostszy model Pol-Skone i ważą przynajmniej 25 kg (wg danych producenta, być może moje z pełnej płyty są jeszcze cięższe).

Napisano

> Jakie drzwi nie ważą 10 kg? Mam chyba najprostszy model Pol-Skone i ważą przynajmniej 25 kg (wg

> danych producenta, być może moje z pełnej płyty są jeszcze cięższe).

W marketach budowlanych do wyboru do koloru. Drzwi wewnętrzne, białe i okleinowane. Nawet już rygle zamków mają z plastiku.

Napisano

> W marketach budowlanych do wyboru do koloru. Drzwi wewnętrzne, białe i okleinowane. Nawet już rygle

> zamków mają z plastiku.

Czyli to nie "te nowe to chyba już nawet 10 kilo nie ważą" tylko te nowe, które klient kupi za bezcen a potem oczekuje jakości jak w przypadku firmowych. To chyba dobrze, że mamy do wyboru różne półki cenowe? Rzecz jasna kosztem jakości.

Napisano

> Czyli to te nowe, które klient kupi za

> bezcen a potem oczekuje jakości jak w przypadku firmowych. To chyba dobrze, że mamy do wyboru

> różne półki cenowe?

A to nie powinno być tak, że najcięższe rzeczy kładziemy na najniższe półki? Kto normalny pcha się z ciężarem do góry? grinser006.gifhehe.gifbiglaugh.gifhahaha.gifwink.gif

Napisano

> Czyli to nie "te nowe to chyba już nawet 10 kilo nie ważą" tylko te nowe, które klient kupi za

> bezcen a potem oczekuje jakości jak w przypadku firmowych. To chyba dobrze, że mamy do wyboru

> różne półki cenowe? Rzecz jasna kosztem jakości.

W tym wypadku trudno mówić o jakości, bo te tanie drzwi wcale użytkowo nie ustępują tym droższym.